Budget beschikbaar voor bij- of omscholing
18

Budget beschikbaar voor bij- of omscholing

Het kabinet stelt naar verwachting volgend jaar een ‘ontwikkelbudget’ beschikbaar voor mensen die zich willen laten bij- of omscholen. Het gaat dan om zo’n 1000 tot 2000 euro per persoon. De subsidie komt in de plaats van het huidige systeem waarbij je studiekosten kunt aftrekken van de inkomstenbelasting.

Het aanvragen van het budget kan via een online loket, dat waarschijnlijk door het UWV gelanceerd wordt. Doordat studiekosten niet meer fiscaal aftrekbaar zijn, komt er straks ruim 200 miljoen euro aan belastinginkomsten binnen. Het kabinet wil dat dat geld terechtkomt bij de mensen die het ontwikkelbudget het hardste nodig hebben. Het Stap-Budget, wat staat voor Stimulans Arbeidsmarktpositie, moet ervoor zorgen dat flexwerkers, werklozen en mensen met een ‘krimpberoep’ zich beter kunnen voorbereiden op de toekomst.

Het AD schrijft vandaag over de 53-jarige Ans Odekerken. Zij werkt in de Thuiszorg en ziet de voordelen in van het ontwikkelbudget. Odekerken maakte eerst alleen de huizen van cliënten schoon, maar sinds vorig jaar helpt ze ook met de administratie en sociale contacten van mensen met dementie of psychische problemen.

Dat kan zij doen dankzij een opleiding die ze van haar werkgever mocht volgen. Dat Odekerken nu nog meer voor mensen kan betekenen, maakt voor haar een behoorlijk verschil. Bovendien vindt ze het leuk om nieuwe dingen te blijven leren – ze heeft zelfs al plannen voor haar volgende opleiding.

Meer informatie via AD.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
05:10 Young Gun Silver Fox
private paradise young gun silver fox
05:06 Erykah Badu
apple tree erykah badu
05:02 Matt Bianco
dancin' easy matt bianco
04:58 Al Jarreau
boogie down al jarreau
04:54 Lucy Pearl
don't mess with my man lucy pearl
04:50 Durand Jones & The Indications
long way home durand jones & the indications
04:46 Diana Ross
the boss diana ross
04:43 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
04:40 Marcos Valle & Stacey Kent
the answer (a resposta) marcos valle & stacey kent
04:36 Quincy Jones
razzamatazz quincy jones