Keniaanse ‘borstmelkbank’
19

Keniaanse ‘borstmelkbank’

Veel Keniaanse moeders die geen borstvoeding kunnen geven zijn niet in staat om babyvoeding te kopen. Dat is vaak een kwestie van leven en dood waar een nieuwe borstmelkbank gelukkig nu uitkomst biedt. Het is een regelrechte nachtmerrie voor moeders; je kind verliezen omdat je niet genoeg borstvoeding produceert. Wereldwijd overlijden jaarlijks 800-duizend baby’s vanwege een gebrek aan moedermelk.

Zelfs wanneer moeders in staat zijn om moedermelk te kopen, is dat niet altijd een oplossing vanwege de lage kwaliteit van babymelk die in de winkels ligt.

In Kenia biedt de borstmelkbank nu uitkomst. Vrouwen die graag hun melk willen doneren, kunnen zich aanmelden bij het Pumwani-ziekenhuis in Nairobi. Hun verhalen zijn vaak aangrijpend. Mercy Kerubo vertelt over haar eerste kindje, dat te vroeg was geboren. ‘Ik wil niet zien dat een andere moeder te weinig melk heeft om haar baby te voeden. Want dat gebeurde ook bij mij, en mijn kindje stierf.’

De melk van potentiële donoren wordt eerst getest op infecties, zoals hiv. Met name te vroeg geboren baby’s hebben een grotere overlevingskans wanneer zij moedermelk krijgen in plaats van babymelk uit een pakje.

De eerste bezoekers van de melkbank zijn bijzonder positief. De BBC sprak bijvoorbeeld met John Martin, die zijn tweeling voedt met de donormelk. Zijn vrouw overleed bij de geboorte van de tweeling. Volgens hem zijn de baby’s flink gegroeid sinds zij weer moedermelk drinken.

Het concept wordt nu getest in Nairobi. Als het een succes blijkt, worden door het hele land vergelijkbare voorzieningen opgezet.

De melkbank in Nairobi is overigens niet de eerste van het continent: die opende een paar jaar geleden in Zuid-Afrika.

Meer informatie via VOA.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:41 Wouter Hamel & Lilian Hak
lucky streak wouter hamel & lilian hak
13:36 Rick James
glow rick james
13:33 Molly Johnson
melody molly johnson
13:24 Mick Hucknall
further up the road mick hucknall
13:22 Ben E King
stand by me ben e king
13:18 Whitney Houston
million dollar bill whitney houston
13:15 Benny Sings ft. Emily King
miracles benny sings ft. emily king
13:11 Al Jarreau
i'm beginning to see the light al jarreau
13:07 Rufus ft. Chaka Khan
do you love what you feel rufus ft. chaka khan
13:02 Amy Winehouse
you know i'm no good amy winehouse