Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Keniaanse ‘borstmelkbank’
19

Keniaanse ‘borstmelkbank’

Veel Keniaanse moeders die geen borstvoeding kunnen geven zijn niet in staat om babyvoeding te kopen. Dat is vaak een kwestie van leven en dood waar een nieuwe borstmelkbank gelukkig nu uitkomst biedt. Het is een regelrechte nachtmerrie voor moeders; je kind verliezen omdat je niet genoeg borstvoeding produceert. Wereldwijd overlijden jaarlijks 800-duizend baby’s vanwege een gebrek aan moedermelk.

Zelfs wanneer moeders in staat zijn om moedermelk te kopen, is dat niet altijd een oplossing vanwege de lage kwaliteit van babymelk die in de winkels ligt.

In Kenia biedt de borstmelkbank nu uitkomst. Vrouwen die graag hun melk willen doneren, kunnen zich aanmelden bij het Pumwani-ziekenhuis in Nairobi. Hun verhalen zijn vaak aangrijpend. Mercy Kerubo vertelt over haar eerste kindje, dat te vroeg was geboren. ‘Ik wil niet zien dat een andere moeder te weinig melk heeft om haar baby te voeden. Want dat gebeurde ook bij mij, en mijn kindje stierf.’

De melk van potentiële donoren wordt eerst getest op infecties, zoals hiv. Met name te vroeg geboren baby’s hebben een grotere overlevingskans wanneer zij moedermelk krijgen in plaats van babymelk uit een pakje.

De eerste bezoekers van de melkbank zijn bijzonder positief. De BBC sprak bijvoorbeeld met John Martin, die zijn tweeling voedt met de donormelk. Zijn vrouw overleed bij de geboorte van de tweeling. Volgens hem zijn de baby’s flink gegroeid sinds zij weer moedermelk drinken.

Het concept wordt nu getest in Nairobi. Als het een succes blijkt, worden door het hele land vergelijkbare voorzieningen opgezet.

De melkbank in Nairobi is overigens niet de eerste van het continent: die opende een paar jaar geleden in Zuid-Afrika.

Meer informatie via VOA.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:53 En Vogue
hold on en vogue
14:49 The Jivers ft. Anqui
do what the jivers ft. anqui
14:45 Anderson .Paak & Smokey Robinson
make it better anderson .paak & smokey robinson
14:42 Billy Ocean
stay the night billy ocean
14:39 Alicia Keys
fallin' alicia keys
14:36 Wouter Hamel ft. Benjamin Herman
maybe i'll enjoy it next year wouter hamel ft. benjamin herman
14:32 Harold Melvin
don't leave me this way (single) harold melvin
14:30 Norman Brown
west coast coolin' norman brown
14:24 New Cool Collective & Matt Bianco
the spice of life new cool collective & matt bianco
14:21 Des'ree
you gotta be des'ree