Yay of nay: polsbandje laat je werkgever weten… - Klik Hier
Keniaanse ‘borstmelkbank’
19

Keniaanse ‘borstmelkbank’

Veel Keniaanse moeders die geen borstvoeding kunnen geven zijn niet in staat om babyvoeding te kopen. Dat is vaak een kwestie van leven en dood waar een nieuwe borstmelkbank gelukkig nu uitkomst biedt. Het is een regelrechte nachtmerrie voor moeders; je kind verliezen omdat je niet genoeg borstvoeding produceert. Wereldwijd overlijden jaarlijks 800-duizend baby’s vanwege een gebrek aan moedermelk.

Zelfs wanneer moeders in staat zijn om moedermelk te kopen, is dat niet altijd een oplossing vanwege de lage kwaliteit van babymelk die in de winkels ligt.

In Kenia biedt de borstmelkbank nu uitkomst. Vrouwen die graag hun melk willen doneren, kunnen zich aanmelden bij het Pumwani-ziekenhuis in Nairobi. Hun verhalen zijn vaak aangrijpend. Mercy Kerubo vertelt over haar eerste kindje, dat te vroeg was geboren. ‘Ik wil niet zien dat een andere moeder te weinig melk heeft om haar baby te voeden. Want dat gebeurde ook bij mij, en mijn kindje stierf.’

De melk van potentiële donoren wordt eerst getest op infecties, zoals hiv. Met name te vroeg geboren baby’s hebben een grotere overlevingskans wanneer zij moedermelk krijgen in plaats van babymelk uit een pakje.

De eerste bezoekers van de melkbank zijn bijzonder positief. De BBC sprak bijvoorbeeld met John Martin, die zijn tweeling voedt met de donormelk. Zijn vrouw overleed bij de geboorte van de tweeling. Volgens hem zijn de baby’s flink gegroeid sinds zij weer moedermelk drinken.

Het concept wordt nu getest in Nairobi. Als het een succes blijkt, worden door het hele land vergelijkbare voorzieningen opgezet.

De melkbank in Nairobi is overigens niet de eerste van het continent: die opende een paar jaar geleden in Zuid-Afrika.

Meer informatie via VOA.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:18 Grace Jones
i've seen that face before grace jones
12:14 Jamie Lidell
multiply (in a minor key) jamie lidell
12:10 Michael Buble
moondance michael buble
12:06 Four Tops
don't walk away four tops
11:54 Seal
love for sale seal
11:51 Janet Jackson
what have you done for me lately janet jackson
11:47 Eva Valery
dandelion eva valery
11:44 Stevie Wonder
living for the city stevie wonder
11:40 Amsterdam Jazz Collective ft. Ivar
runnin' (edit) amsterdam jazz collective ft. ivar
11:36 Cookin' On 3 Burners & Kylie Auldist
this girl cookin' on 3 burners & kylie auldist