Kevin Weijers: “Je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst”

Kevin Weijers, columnist Sublime

Pijnlijk maar waar…Avonturier Kevin Weijers vraagt zich af waarom we ons nu als een gek klaar gaan stomen voor het strandseizoen terwijl we daar het hele jaar de tijd voor hadden.

Zodra de zon gaat schijnen, slaat de stress voor een strak strandlijf toe. Overal zie je hardloopschema’s en diëten die ons in een maand klaar moeten stomen voor zomer, terwijl we hier het hele jaar de tijd voor hadden.

Zo zei een goede vriend van me laatst: “Het is simpel. Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw. Je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst.”

Het gaat niet om die ene (twee, of zelfs drie) uitschieters. Het gaat om wat je consequent doet.

Iedereen begrijpt dat je ook niet fit wordt door één keer 16 uur naar de sportschool te gaan. Dat is onmogelijk. Fitter worden doe je door consequent een aantal keer per week te bewegen. De opeenstapeling van je consequente gedrag, maakt dat je met de tijd fitter wordt.

Klinkt logisch, blijft lastig.

En dit principe gaat op voor het meeste waar je structureel beter in wilt worden en een gewoonte van wilt maken. Bijvoorbeeld vaker sporten. Maar ook minder klagen of voortreffelijk leren koken.

Niet sporadisch een keer per maand. Het liefst elke dag. Ook op de dagen dat je even geen zin hebt. Of als het regent. Want als je dat elke dag doet, word je vanzelf beter.

Toch zijn er altijd momenten dat je niet de energie hebt. Daarom verplaats ik me op die momenten voor even in het moment daarna. Ik probeer me voor te stellen hoe blij ik dan ben, dat ik toch gedaan heb waar ik eerst geen zin in had.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten