Kevin Weijers: Prioriteit is enkelvoud

Chief Exploration Officer Kevin Weijers heeft het druk. Daarom besloot hij om een maand lang 30 uur per week te werken. Dit heeft hij geleerd: 

Iedereen is druk. Het is nog steeds het meest gegeven antwoord op de vraag: “Hoe gaat het?” Niet opkijkend van onze smartphone zeggen we: “Druk, druk, druk”.

De afgelopen maand experimenteerde ik daarom met een 30-urige werkweek. In plaats van alles in een overvolle agenda te passen en noodgedwongen concessies te doen aan de kwaliteit, dwong ik mezelf duidelijke keuzes te maken. Wat doe ik wel? En wat doe ik niet? Kan ik minder doen? Maar die paar dingen, wel veel beter?

Hoewel het niet elke week lukte binnen de 30 uur te blijven, zat de maand bomvol eyeopeners. Een daarvan gaat over prioriteiten stellen. Zo leerde ik dat het woord ‘prioriteit’ pas bestaat vanaf eind 15e eeuw. Het was enkelvoud en betekende: het allerbelangrijkste ding.

Pas vanaf begin 20e eeuw ontstond het meervoud: prioriteiten. Wat eigenlijk gek is, want je kunt niet meerdere allerbelangrijkste dingen hebben. Toch stellen we tegenwoordig allemaal prioriteiten. Maar misschien zijn we daarom met zijn allen wel zo druk…

De Sublime Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten