Kevin Weijers: “Vind je passie? Wat een onzin!”

Chief Exploration Officer Kevin Weijers vindt dat we moeten kappen met zoeken naar onze passie.

Het advies is waardeloos om aantal redenen. Ten eerste, tegen degenen die een passie hebben, hoef je het niet te zeggen. Die doen al lang wat ze leuk vinden.Op Twitter circuleerde een tijdje geleden de vraag: wat is het slechtste advies dat toch voor waarheid wordt aangenomen? Voor mij is dat: vind je passie. Een advies dat wordt rondgeslingerd alsof het allemaal zo eenvoudig is. Alsof je passie zich ergens verstopt achter een boom, en jij er al jarenlang nietsvermoedend langsloopt.

Ook zijn we niet allemaal Max Verstappen. Misschien heb je niet één passie. Lijkt mij prima. Maar juist de mensen die geen passie hebben, gaan door dit soort adviezen twijfelen of er iets mis met ze is.
En drie, je kunt weinig met het advies: vind je passie. Oké, waar begin ik dan? Het is te abstract, en niet uitvoerbaar.
Daarom wil ik een alternatief voorstellen: begin vanuit nieuwsgierigheid. Als je je nieuwsgierigheid volgt, ontdek je misschien iets waar je gepassioneerd over raakt. En dat is al pure winst.
En je nieuwsgierigheid volgen, heeft nog een groot voordeel. Stel dat je je hele leven je nieuwsgierigheid volgt, en je vindt niet één passie? Dan heb je in ieder geval altijd gedaan wat je interesseerde, en dat is misschien wel voldoende.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten