Kevin Weijers: “Wow, we zouden dit dus gewoon echt kunnen doen!”

Kevin Weijers, columnist Sublime

We brainstormen ons helemaal suf, waardoor we volgens avonturier Kevin Weijers soms vergeten waarom we eigenlijk brainstormen.

Beeld je even in. Je bent in een echte creative space. Een ruimte ontworpen om out of the box te denken. Er liggen grote kussens op de vloer, overal staan bean bags en je mag zitten waar je wilt. De muren zijn whiteboards, en overal hangen geeltjes, maar dan in alle kleuren.

Samen met je collega’s heb je op die post-its allerlei ideeën geschreven. We zitten namelijk midden in een innovatieworkshop.

Sinds ik bedrijven in het buitenland heb geholpen ideeën uit te voeren in ruil voor eten en onderdak, help ik ook organisaties in Nederland ideeën uit te voeren.

Wat me altijd opvalt, is dat we vergeten zijn waar het echt om gaat. De focus ligt altijd op het verzinnen van de ideeën, in plaats van het daadwerkelijk uitvoeren daarvan. “Ik zit vol ideeën” en “voor elk probleem bedenk ik zo een oplossing” zijn veel gedane uitspraken, terwijl trots naar de recent met post-its behangen muur wordt gelachen.

En dat, terwijl iedereen die wel een iets gedaan heeft, weet: dat ideeën niet zo interessant zijn. De uitvoering is alles.

Een les die het krachtigst binnenkomt, als je deze zelf ervaart. En dat gebeurde. Want nadat elke groep een idee van de muur had gekozen, en de opdracht kreeg het idee te vertalen naar een experiment; iets wat je makkelijk kunt testen; kwam een van de deelnemers na een half uur tot het inzicht waar het allemaal om draait: “Hey, maar dat is grappig, we zouden dit ook echt kunnen doen…!”

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten