4x meer kleur in je garderobe
20

4x meer kleur in je garderobe

Het is Fashion Week bij SUBLIME! Vandaag vertelt moderedacteur Pim Spoor van Esquire hoe je kleuren combineert.

Met een overhemd met khaki chino en gympen is niets mis, maar het is allesbehalve gewaagd. En kleurrijk is het al helemaal niet. Naar mijn mening mag ‘de man’ best wat meer opvallen. Dat begint met een beetje meer kleur in de kledingkast.

Kleur en humeur

Een vriendin noemt mij altijd ‘paradijsvogel’. Met mijn garderobe vol ongewone silhouetten, aanwezige prints en kleur bestaat eerlijk gezegd geen betere omschrijving. Ik weet dat mijn stijl niet voor iedereen is. Maar met het risico dat ik hoog van de toren blaas, vind ik dat anderen soms best een voorbeeld aan mijn kledingkeuze kunnen nemen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft het dragen van kleur namelijk een positieve invloed op jouw humeur en het beeld dat anderen van jou hebben op dat moment. Persoonlijk zit ik een stuk lekkerder in m’n vel in een paarse trui dan in een zwart T-shirt. Je kunt hele theorieën vinden over de uitstraling van bepaalde kleuren.

 

Zo kun je op kantoor beter blauw, groen of bruin dragen; kleuren die stabiliteit, loyaliteit en veiligheid uitstralen. Ga je op een date dan kun je beter ook voor blauw gaan, dit straalt vertrouwen uit. Sporten doe je het beste in oranje, dat jouw enthousiasme en motivatie een boost geeft. Rood, de kleur van passie, draag je weer het beste in familiaire sferen. Op de werkvloer wordt de kleur vaker als agressief gezien.

Trial & error

Ik hield altijd al van kleur, maar dat betekent niet dat ik vanaf het begin wist hoe ik kleuren stijlvol kon combineren. Dat leverde nogal wat gênante foto’s van mij als puber op. Maar zonder die kleurrijke missers had ik nu niet geweten hoe het wel moet. Iets nieuws doen of leren is net als werk in een laboratorium; een kwestie van experimenteren. Maar geen angst, die gênante fase hoef jij niet te doorstaan. Voor het gemak heb ik alles voor je uiteengezet.

Kleurfocus

Dat je meer kleur wilt dragen, betekent niet dat je er bij hoeft te lopen als een bontgekleurde papegaai. Begin simpel en houd het bij één felle kleur. Het makkelijkste is dat het gekleurde item een bovenstuk zoals een T-shirt, trui of polo is. Zo kun je de kleur wat bedaren door er iets overheen te dragen mocht dat nodig zijn. Je accentueert de kleur door jouw andere items monotoon te houden.

 

Bijvoorbeeld een koningsblauw T-shirt op een wit jack en lichte broek of een felgroen overhemd op een donkerblauw pak. Zo heb je een pop of colour die net duidelijk genoeg opvalt zonder aandacht te eisen.

Pak een print

Ben je klaar voor de volgende stap, dan ga je voor een bovenstuk met een print in meerdere kleuren. Een broek met gekleurd patroon zoals een streep is ook nog een optie. Een geometrische print of bloemen wordt wel erg frivool op de benen, maar is het proberen waard.

 

Ook hier houd je de rest van het ensemble rustig, maar probeer in het geprinte kledingstuk een monochrome kleur te vinden. In die kleur kies je vervolgens je andere kleding. Draag bijvoorbeeld een wit T-shirt als dat in de broek terug te vinden is of ga voor een khaki broek als dat ook in je overhemd zit. Schoenen draag je sowieso in zwart, wit of donkerbruin.

Dit artikel is afkomstig van Esquire. Wil je meer stijladvies, ga dan naar Esquire.com.

Het is Fashion Week bij SUBLIME, waarin we samen met ELLEEsquire en The Dutch Sustainable Fashion Week een week lang praten over mode waar jij én de maker blij van worden. Houd onze website, Nieuws van de Vooruitgang, SUBLIME app en socials in de gaten voor meer fashion updates.

Krijg je geen genoeg van de Fashion Week? Abonneer je hier met korting op 3x Esquire voor maar €9,99 (i.p.v. €23,97).


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:51 Ibrahim Maalouf  ft. Harold Lopez-Nussa
una rosa blanca ibrahim maalouf ft. harold lopez-nussa
18:49 Aretha Franklin
baby i love you aretha franklin
18:45 L.A.B.
in the air l.a.b.
18:41 George Benson
give me the night george benson
18:38 Gare Du Nord
marvin & miles gare du nord
18:34 Sharon Jones & The Dap Kings
how long do i have to wait for you sharon jones & the dap kings
18:30 Barry White
let the music play barry white
18:25 Ben L'Oncle Soul
soulman (french version) ben l'oncle soul
18:21 China Moses
hot stuff china moses
18:17 Bill Withers
who is he (and what is he to you) bill withers