Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Kunst van mensen met een beperking
19

Kunst van mensen met een beperking

Heel lang was er geen podium voor kunst van mensen met een beperking. Richard Bennaars (59) van Galerie Atelier Herenplaats in Rotterdam wilde dat veranderen. Samen met Frits Gronert zette hij een galerie op, om hen een podium te bieden en hun kunst aan de wereld te kunnen laten zien.

 

Kunst die recht uit het hart komt

Richard Bennaars (59) uit Schiedam begon in 1991, samen met Frits Gronert, hun galerie, omdat ze het werk van mensen met een beperking zo bijzonder vonden. Het was zo anders dan ze gewend waren. Dat was voor hen de inspiratie om met deze mensen aan de slag te gaan en een atelier te starten. De kunstenaars die bij hen in de galerie te zien zijn, reageren met hun werk niet op eerdere stromingen of issues die ze in de samenleving tegenkomen. Hun kunst komt van binnenuit en is puur en rauw.

Net even anders dan normaal

Richard en Frits bestempelen de kunst liever niet als kunst van mensen met een beperking, maar als zogenaamde ‘outsider art’. Het is kunst van mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond en anders dan het werk dat je normaal gesproken ziet. Zo heeft de kunst geen herkenbaar kader: het is totaal niet commercieel en past ook niet binnen een commerciële stroming. Het heeft zijn geheel eigen touch en feel. Samen bieden Richard en Frits deze kunstenaars, met een verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond, een podium.

Reinheid en regelmaat

De kunst is niet alleen mooi. Het heeft ook een sociale functie voor de kunstenaars. Ze werken samen met andere lotgenoten in een gebouw: de galerie. Als ze zelfstandig zouden moeten werken, dan zou dat niet lukken. Ze zouden dan te ver weg staan van de samenleving en ook niet meer buiten komen. De structuur en het ritme zijn juist goed voor de kunstenaars. Zo houden ze contact met andere kunstenaars, maar ook met bezoekers. Zo zien ze zien gelijk wat voor impact hun kunst heeft.

Van Rotterdam tot aan de Hermitage

45 kunstenaars werken in het atelier van Richard en Frits. Een groot deel van het werk is te zien in exposities over de hele wereld. Zo maken werken van deze kunstenaars bijvoorbeeld onderdeel uit van de collectie van de Hermitage in Amsterdam. De stroming maakt al onderdeel uit van de kunstwereld en moet ook overal zo gezien worden. De kwaliteit van de werken, het ongelooflijke talent van de makers en hun motivatie om als kunstenaar te werken staan voorop, en dat maakt deze kunst zo mooi. Hun werken zijn te zien op de website van de Herenplaats.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:54 Will Smith
gettin' jiggy wit it will smith
15:50 Charles Bradley
you put the flame on it charles bradley
15:46 Michael Jackson
baby be mine michael jackson
15:43 Paloma Faith
can't rely on you paloma faith
15:39 Anita Baker
same ole love (365 days a week) anita baker
15:33 Debarge
all this love debarge
15:30 Stevie Wonder
uptight (everything's alright) stevie wonder
15:25 Alicia Keys
underdog alicia keys
15:18 Marcus Miller
brazilian rhyme marcus miller
15:13 Billy Stewart
summertime billy stewart