Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Red de grutto!
19

Red de grutto!

Voor zeven euro vijftig een vierkante meter weiland adopteren om de grutto te helpen. Het Agrarisch Natuurfonds Fryslân organiseert een crowdfundingsactie om precies dat te doen.

Het gaat slecht met de grutto. Zestig jaar geleden broedden er nog 120 duizend paren in ons land, nu zijn dat er nog maar 33 duizend.

Eén van de belangrijke broedplekken van de vogel bevindt zich in het Friese Wommels, op het land van boer Murk Nijdam (60). De zogeheten ‘plasdrassen’, de natte weilanden bij zijn boerderij, zijn een walhalla voor weidevogels, zo is te lezen in de Volkskrant. Vorig jaar vlogen er vanaf het land van Nijdam meer dan honderd jonge grutto’s uit.

Maar de boer wordt een dagje ouder, en er komt een dag dat de boerderij moet worden verkocht. Om te voorkomen dat de plasdrassen dan in verkeerde handen vallen, komt het natuurfonds alvast in actie.

Wie ‘vierkant achter de grutto staat’, kan een vierkante meter (of meer) van het land van boer Murk adopteren. Beschermheren en -vrouwen van het weideland krijgen van het natuurfonds een uitnodiging om het gruttoparadijs in Wommels te bezoeken.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:54 Isaac Hayes
theme from shaft isaac hayes
16:45 Betty Wright
tonight is the night (album version) betty wright
16:42 Whispers
and the beat goes on whispers
16:37 Floaters
float on floaters
16:34 Bruno Mars
24k magic bruno mars
16:30 Otis Redding
i've got dreams to remember otis redding
16:22 Rose Royce
car wash rose royce
16:18 Average White Band
pick up the pieces average white band
16:14 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
16:10 Etta James
i'd rather go blind etta james