Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Red de grutto!
19

Red de grutto!

Voor zeven euro vijftig een vierkante meter weiland adopteren om de grutto te helpen. Het Agrarisch Natuurfonds Fryslân organiseert een crowdfundingsactie om precies dat te doen.

Het gaat slecht met de grutto. Zestig jaar geleden broedden er nog 120 duizend paren in ons land, nu zijn dat er nog maar 33 duizend.

Eén van de belangrijke broedplekken van de vogel bevindt zich in het Friese Wommels, op het land van boer Murk Nijdam (60). De zogeheten ‘plasdrassen’, de natte weilanden bij zijn boerderij, zijn een walhalla voor weidevogels, zo is te lezen in de Volkskrant. Vorig jaar vlogen er vanaf het land van Nijdam meer dan honderd jonge grutto’s uit.

Maar de boer wordt een dagje ouder, en er komt een dag dat de boerderij moet worden verkocht. Om te voorkomen dat de plasdrassen dan in verkeerde handen vallen, komt het natuurfonds alvast in actie.

Wie ‘vierkant achter de grutto staat’, kan een vierkante meter (of meer) van het land van boer Murk adopteren. Beschermheren en -vrouwen van het weideland krijgen van het natuurfonds een uitnodiging om het gruttoparadijs in Wommels te bezoeken.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:02 Toni Braxton
you're makin' me high toni braxton
14:53 Calvin Harris & Sam Smith
promises calvin harris & sam smith
14:49 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
14:44 Buena Vista Social Club
de camino a la vereda buena vista social club
14:41 Warren G & Nate Dogg
regulate warren g & nate dogg
14:38 Nona
forever yours nona
14:34 Van MC Coy
soul cha cha van mc coy
14:27 Leon Bridges
bad bad news leon bridges
14:23 Mezzoforte
garden party (single edit) mezzoforte
14:20 Edsilia Rombley & Numidia
soulmate edsilia rombley & numidia