Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Red de grutto!
19

Red de grutto!

Voor zeven euro vijftig een vierkante meter weiland adopteren om de grutto te helpen. Het Agrarisch Natuurfonds Fryslân organiseert een crowdfundingsactie om precies dat te doen.

Het gaat slecht met de grutto. Zestig jaar geleden broedden er nog 120 duizend paren in ons land, nu zijn dat er nog maar 33 duizend.

Eén van de belangrijke broedplekken van de vogel bevindt zich in het Friese Wommels, op het land van boer Murk Nijdam (60). De zogeheten ‘plasdrassen’, de natte weilanden bij zijn boerderij, zijn een walhalla voor weidevogels, zo is te lezen in de Volkskrant. Vorig jaar vlogen er vanaf het land van Nijdam meer dan honderd jonge grutto’s uit.

Maar de boer wordt een dagje ouder, en er komt een dag dat de boerderij moet worden verkocht. Om te voorkomen dat de plasdrassen dan in verkeerde handen vallen, komt het natuurfonds alvast in actie.

Wie ‘vierkant achter de grutto staat’, kan een vierkante meter (of meer) van het land van boer Murk adopteren. Beschermheren en -vrouwen van het weideland krijgen van het natuurfonds een uitnodiging om het gruttoparadijs in Wommels te bezoeken.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
07:24 Alexander O'Neal
all true man alexander o'neal
07:21 Al Green
love and happiness (edit) al green
07:17 New Cool Collective & Matt Bianco
the spice of life new cool collective & matt bianco
07:14 Janet Jackson & Q Tip & Joni Mitchell
got 'til it's gone janet jackson & q tip & joni mitchell
07:09 Nicola Conte & Gregory Porter
do you feel like i feel nicola conte & gregory porter
07:05 Chic
good times chic
06:53 Bebel Gilberto
cade voce bebel gilberto
06:49 Temptations
treat her like a lady temptations
06:46 Ntjam Rosie
sailing out ntjam rosie
06:43 TLC
waterfalls tlc