Leegstand biedt kansen voor mini winkel
19

Leegstand biedt kansen voor mini winkel

De leegstaande winkelpanden in de binnensteden bieden ruimte voor nieuwe kansen. Want veel grote winkelketens die je normaal gesproken alleen aan de rand van de stad vindt, openen kleinere winkels in het stadscentrum. Trouw schrijft daar vandaag over.

Zo opende elektronicawinkel Coolblue afgelopen vrijdag nog een klein filiaal in het centrum van Haarlem. Dat is voor de keten weliswaar de elfde fysieke locatie, maar de eerste in de binnenstad. Dit jaar nog moet er ook een filiaal in het centrum van Arnhem komen. Volgens Retailtrends.nl brengt Coolblue daarmee een nieuw concept naar de winkelstraten.

Bijzonder aan de mini-stadswinkel is dat die een sterke relatie heeft met de website van de keten. Zo opende Ikea de afgelopen maanden compacte winkels in het centrum van Madrid, New York en Parijs. Plekken waar je bijna 5000 producten kan zien, maar slechts 1500 producten ook echt kan kopen. De rest moet je online bestellen en thuis laten afleveren. Ikea-topman Jesper Brodin kondigde deze zomer aan dat de Zweedse meubelgigant wereldwijd 30 kleinere stadswinkels gaat openen, waaronder zeer waarschijnlijk één in Nederland.

En ook andere retailketens zoals Gamma, Hornbach en Praxis timmeren flink aan de weg met deze stadswinkels. Begin dit jaar opende Praxis al de tiende winkel van het stadsconcept in Nederland. De nieuwe Praxis City-winkels zijn toegespitst op de kleine doe-het-zelf-klusjes. Verder kan je er bijvoorbeeld ook gereedschap huren en verf mengen. Praxis hoopt uiteindelijk 25 van deze vestigingen in de binnensteden te openen.

Helemaal nieuw is de mini-stadsformule trouwens niet. Eerder maakten supermarkten ook al deze stap: Spar, Albert Heijn en Jumbo goede zaken met hun kleine stadswinkels. Olaf Zwijnenburg, sectorspecialist Retail & Wholesale bij de Rabobank, vertelt in een interview met Trouw dat de leegstand in de binnensteden ruimte schept voor nieuwe kansen. ‘In leegstaande panden kun je makkelijker experimenteren met nieuwe concepten. Bovendien komt je met die stadswinkels nu wel de stad binnen, waar je er vroeger niet tussen kwam. De winkelstraat zit niet langer op slot’.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:52 DNA ft. Suzanne Vega
tom's diner dna ft. suzanne vega
11:48 Galliano
prince of peace galliano
11:45 Sam Cooke
you send me sam cooke
11:41 H.E.R.
fight for you h.e.r.
11:38 Rodney Franklin
the groove rodney franklin
11:33 Myles Sanko
my inspiration myles sanko
11:31 Amy Winehouse
me & mr jones amy winehouse
11:24 Pointer Sisters
happiness pointer sisters
11:20 Style Council
have you ever had it blue style council
11:16 SAULT
bitter streets sault