Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Leegstand biedt kansen voor mini winkel
19

Leegstand biedt kansen voor mini winkel

De leegstaande winkelpanden in de binnensteden bieden ruimte voor nieuwe kansen. Want veel grote winkelketens die je normaal gesproken alleen aan de rand van de stad vindt, openen kleinere winkels in het stadscentrum. Trouw schrijft daar vandaag over.

Zo opende elektronicawinkel Coolblue afgelopen vrijdag nog een klein filiaal in het centrum van Haarlem. Dat is voor de keten weliswaar de elfde fysieke locatie, maar de eerste in de binnenstad. Dit jaar nog moet er ook een filiaal in het centrum van Arnhem komen. Volgens Retailtrends.nl brengt Coolblue daarmee een nieuw concept naar de winkelstraten.

Bijzonder aan de mini-stadswinkel is dat die een sterke relatie heeft met de website van de keten. Zo opende Ikea de afgelopen maanden compacte winkels in het centrum van Madrid, New York en Parijs. Plekken waar je bijna 5000 producten kan zien, maar slechts 1500 producten ook echt kan kopen. De rest moet je online bestellen en thuis laten afleveren. Ikea-topman Jesper Brodin kondigde deze zomer aan dat de Zweedse meubelgigant wereldwijd 30 kleinere stadswinkels gaat openen, waaronder zeer waarschijnlijk één in Nederland.

En ook andere retailketens zoals Gamma, Hornbach en Praxis timmeren flink aan de weg met deze stadswinkels. Begin dit jaar opende Praxis al de tiende winkel van het stadsconcept in Nederland. De nieuwe Praxis City-winkels zijn toegespitst op de kleine doe-het-zelf-klusjes. Verder kan je er bijvoorbeeld ook gereedschap huren en verf mengen. Praxis hoopt uiteindelijk 25 van deze vestigingen in de binnensteden te openen.

Helemaal nieuw is de mini-stadsformule trouwens niet. Eerder maakten supermarkten ook al deze stap: Spar, Albert Heijn en Jumbo goede zaken met hun kleine stadswinkels. Olaf Zwijnenburg, sectorspecialist Retail & Wholesale bij de Rabobank, vertelt in een interview met Trouw dat de leegstand in de binnensteden ruimte schept voor nieuwe kansen. ‘In leegstaande panden kun je makkelijker experimenteren met nieuwe concepten. Bovendien komt je met die stadswinkels nu wel de stad binnen, waar je er vroeger niet tussen kwam. De winkelstraat zit niet langer op slot’.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:53 Gregory Porter
musical genocide (st germain remix) gregory porter
23:49 Soul II Soul
a dream's a dream soul ii soul
23:46 Alicia Keys
gramercy park alicia keys
23:42 Barry White
what am i gonna do barry white
23:38 Kenny G & Earth Wind and Fire
the way you move kenny g & earth wind and fire
23:35 Norah Jones
what am i to you norah jones
23:31 Toni Braxton
you're makin' me high toni braxton
23:24 George Benson
feel like makin' love george benson
23:21 Joy Crookes
anyone but me joy crookes
23:15 Miles Davis
round midnight miles davis