Lockdowntip: Kom in het Guinness Book of Records… - Klik Hier
Leegstand biedt kansen voor mini winkel
19

Leegstand biedt kansen voor mini winkel

De leegstaande winkelpanden in de binnensteden bieden ruimte voor nieuwe kansen. Want veel grote winkelketens die je normaal gesproken alleen aan de rand van de stad vindt, openen kleinere winkels in het stadscentrum. Trouw schrijft daar vandaag over.

Zo opende elektronicawinkel Coolblue afgelopen vrijdag nog een klein filiaal in het centrum van Haarlem. Dat is voor de keten weliswaar de elfde fysieke locatie, maar de eerste in de binnenstad. Dit jaar nog moet er ook een filiaal in het centrum van Arnhem komen. Volgens Retailtrends.nl brengt Coolblue daarmee een nieuw concept naar de winkelstraten.

Bijzonder aan de mini-stadswinkel is dat die een sterke relatie heeft met de website van de keten. Zo opende Ikea de afgelopen maanden compacte winkels in het centrum van Madrid, New York en Parijs. Plekken waar je bijna 5000 producten kan zien, maar slechts 1500 producten ook echt kan kopen. De rest moet je online bestellen en thuis laten afleveren. Ikea-topman Jesper Brodin kondigde deze zomer aan dat de Zweedse meubelgigant wereldwijd 30 kleinere stadswinkels gaat openen, waaronder zeer waarschijnlijk één in Nederland.

En ook andere retailketens zoals Gamma, Hornbach en Praxis timmeren flink aan de weg met deze stadswinkels. Begin dit jaar opende Praxis al de tiende winkel van het stadsconcept in Nederland. De nieuwe Praxis City-winkels zijn toegespitst op de kleine doe-het-zelf-klusjes. Verder kan je er bijvoorbeeld ook gereedschap huren en verf mengen. Praxis hoopt uiteindelijk 25 van deze vestigingen in de binnensteden te openen.

Helemaal nieuw is de mini-stadsformule trouwens niet. Eerder maakten supermarkten ook al deze stap: Spar, Albert Heijn en Jumbo goede zaken met hun kleine stadswinkels. Olaf Zwijnenburg, sectorspecialist Retail & Wholesale bij de Rabobank, vertelt in een interview met Trouw dat de leegstand in de binnensteden ruimte schept voor nieuwe kansen. ‘In leegstaande panden kun je makkelijker experimenteren met nieuwe concepten. Bovendien komt je met die stadswinkels nu wel de stad binnen, waar je er vroeger niet tussen kwam. De winkelstraat zit niet langer op slot’.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
20:01 Gladys Knight
licence to kill gladys knight
19:51 Herbie Hancock
cantaloupe island herbie hancock
19:47 Gregory Porter
everything you touch is gold gregory porter
19:42 Brooklyn Funk Essentials
dance-free night brooklyn funk essentials
19:38 Labelle
lady marmelade labelle
19:34 New Cool Collective
dansé dansé new cool collective
19:30 John Legend & The Roots
everybody knows john legend & the roots
19:24 TLC
waterfalls tlc
19:19 Anderson .Paak
jewelz anderson .paak
19:14 Yarbrough & Peoples
heartbeats yarbrough & peoples