Leiders zetten de toon voor diversiteit
17

Leiders zetten de toon voor diversiteit

Ongeveer een half jaar geleden tekenden Unilever, ABN AMRO, Alliander en nog veel meer andere bedrijven het LHBTI-Manifest. Daarmee spraken ze de intentie uit om geaardheid expliciet onderwerp van gesprek te maken op de werkvloer.

Het is Freedom Week bij Sublime. Daarom hoor en lees je deze week extra veel verhalen over vrijheid. Zoals de vrijheid om ook op je werk te zijn wie je bent.

We spraken hierover met Maria van der Heijden, de directeur van MVO Nederland, die ook het manifest ondertekende. Volgens haar kan het een belangrijk effect hebben als de leiding van het bedrijf zich op deze manier uitspreekt. “Ik geloof heel erg in voorbeeldgedrag. Op het moment dat leiders laten zien dat het voor hen een heel vanzelfsprekend thema is dat verschillen er mogen zijn in bedrijven, dan zet dat de toon”.

Ook voor bedrijven die op het eerste gezicht geen enkel probleem hebben met het aanvaarden van zulke verschillen, kan het volgens Van der Heijden geen kwaad om tóch zo’n intentieverklaring te ondertekenen. Ze vertelt over een bijeenkomst die plaatsvond in de aanloop naar het manifest. Een aantal bedrijven gaf toen aan dat voor hen vanzelfsprekend was dat er geen verschillen zijn tussen LHBTI-ers en andere werknemers. Het ondertekenen van een manifest was daarom volgens hen niet nodig. “Verbazingwekkend”, vindt Van der Heijden. “Je kunt ook het tegenovergestelde zeggen: het is bij ons vanzelfsprekend, en natuurlijk onderteken ik het manifest – waarbij we dit onderwerp extra aandacht geven”.

Wat er het afgelopen half jaar bij de deelnemende bedrijven is veranderd, moet later deze maand blijken. Dan komen de organisaties opnieuw bij elkaar en wordt besproken wat ze van elkaar kunnen leren.

Meedoen kan trouwens nog steeds. Alle bedrijven worden van harte uitgenodigd om het LHBTI-manifest te ondertekenen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
03:41 Ray Charles
georgia on my mind ray charles
03:37 Sade
by your side sade
03:34 Common ft. PJ
imagine common ft. pj
03:31 Etta James
at last etta james
03:27 Salt 'N' Pepa & En Vogue
whatta man salt 'n' pepa & en vogue
03:24 Flash Mob Jazz
addicted to love (vintage demix) flash mob jazz
03:20 Kool & The Gang
fresh kool & the gang
03:15 Justin Timberlake & Chris Stapleton
say something justin timberlake & chris stapleton
03:09 Style Council
my ever changing moods style council
03:05 John Lee Hooker & Bonnie Raitt
i'm in the mood john lee hooker & bonnie raitt