Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Leraar helpt aanstaande moeders
19

Leraar helpt aanstaande moeders

Nog voor haar bevalling had Mandy Ladan (33) alles in huis voor haar eerste kindje en toen moest de lading kraamcadeaus nog komen. Ze kwam tot een hartverwarmende oplossing.

We kennen al vlees- en vliegschaamte. En daar kan weer een nieuwe term bij: kraamschaamte. Want hoezeer we ook bezig zijn met duurzaamheid; zodra er een kindje op komst is, gaan die principes eenvoudig overboord. Een combinatie van hormonen en slimme commercie maken dat we gedurende de zwangerschapsperiode en na de bevalling veel meer kopen en geven dan nodig is. En zo groeit per geboorte in Nederland de berg van ongebruikt speelgoed en kleding.

Dat wilde voormalig leerkracht Mandy anders doen. In 2011 ging ze tijdens haar eerste zwangerschap op zoek naar drie moeders die in dezelfde maand uitgerekend zouden zijn als zij. Via haar netwerk van vrienden in Ecuador, Ghana en Uganda lukte dat vrij eenvoudig. De volgende stap: geld voor deze vrouwen inzamelen voor een kraampakket. “Via Facebook heb ik de moeders aan mijn vrienden voorgesteld en in plaats van een kraamcadeau om een donatie voor een kraampakket gevraagd. Dat lukte!”

In april 2011 werden er vier meisjes geboren, waaronder haar dochtertje Goia. “Ik voelde me gelijk verbonden met deze vrouwen en baby’s, helemaal toen ik hun foto’s zag.”

Duurzaam bevallen, bevalt

Ze besloot haar eenmalige actie voort te zetten en richtte Stichting MommaLuv op. Inmiddels heeft ze duizenden aanstaande moeders in Nederland gekoppeld aan aanstaande moeders in ontwikkelingslanden. Met kraampakketten op maat helpt ze baby’s die dat nodig hebben aan een goede start. Iedere moeder heeft namelijk iets anders nodig. “Op plekken waar malaria heerst, zit er een klamboe en bedje in het pakket. Op andere plekken zitten er medicijnen in of voedsel die zorgt voor de aanmaak van borstvoeding.”

Het bijzondere aan haar Stichting is de connectie die betrokkenen met elkaar voelen. “Als aanstaande ouder kun je op je geboortekaartje en/of op je sociale media aangeven dat je graag een donatie in plaats van een kraamcadeau zou willen. Via foto’s weet je precies naar wie het kraampakket gaat en wat daar in zit. Ik zie vaak dat gekoppelde ouders jarenlang contact houden.”

#spreadthemommaluv

Inmiddels is Mandy’s functie als leerkracht haar bijbaantje geworden en richt ze zich bijna fulltime op haar functie als directeur van stichting Mommaluv. Mocht je haar verder willen helpen? Met de #spreadthemommaluv geef je haar stichting meer bekendheid. En natuurlijk kun je je aanmelden als aanstaande ouder.

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:06 Chic
le freak chic
17:51 Sting
englishman in new york sting
17:48 Teddy Swims
broke teddy swims
17:44 Erykah Badu
didn't cha know erykah badu
17:41 Buscemi ft. Lady Cath
dipso calypso buscemi ft. lady cath
17:37 Earth Wind and Fire
and love goes on earth wind and fire
17:27 Ben E. King
music trance ben e. king
17:23 Tower Of Power
heaven must be missing an angel tower of power
17:20 John Legend
i do john legend
17:17 Diana Ross & the Supremes
love child diana ross & the supremes