Let’s get cooking! De 8 kooknummers van London Loy
2

Let’s get cooking! De 8 kooknummers van London Loy

De kerstdagen staan voor de deur, dat betekent de keuken in om te bakken, sauteren en glaceren. Onze favoriete chefkok London Loy tipt zijn favoriete nummers tijdens het koken en vertelt er heerlijke verhalen bij. Kleine waarschuwing, het kan hot en sweaty worden.

London Loy muziek koken

Foto: Richard Terborg

Ondanks de pandemie was het een druk jaar voor London. Hij bracht zijn eerste kookboek uit, was (en is nog steeds) de vaste tv-chef bij Koffietijd en verzorgde tussendoor de wedstrijdmaaltijden van Rico Verhoeven. Maar ook bij London is dit jaar niet in de koude kleren gaan zitten. “Laat ik vooropstellen dat ik in mijn handjes mag knijpen dat ik werk heb, dat mijn gezin gezond is en dat we een dak boven ons hoofd hebben. Als ik nu chefkok van een restaurant was, had ik huilend in een hoekje gezeten. Maar goed, in hetzelfde kleine kringetje bewegen word je wel zat. Ik verlang naar knuffelen, een biertje met vrienden, lekker lullen over niets, festivals met eten. Ja man, als ik er nu over praat, word ik al blij, haha.”

London is gewend om voor grote groepen te koken met kerstmis. Dat gaat niet meer. Net als zijn nieuwe coronahobby, skeeleren. “Er liggen te veel blaadjes op de weg.” Hij voelt zich, net als de rest van Nederland, afgepeigerd. Maar hij blijft erbij: “Als dit het ergste is, een slechter humeur, dan kom ik er goed vanaf.”

En dat humeur wordt met de minuut beter als we over muziek gaan praten. Volgens London moet het een beetje swingen en schuren in de keuken, al is het met een pan. Dit zijn de nummers waarop dat het beste lukt.

1: Public Enemy – Rebel without a pause

Toen ik zo’n 21 jaar was, draaide ik altijd Public Enemy in de keuken. Het is de perfecte soundtrack voor de strijd in de keuken. Ja, zo voelde dat. Je kreeg geen pauze en de chef schreeuwde dat je moest opschieten. Dit nummer hielp me door de enorme berg mise en place heen. Een stoot adrenaline erin en als een ninja blokjes snijden.

Ik ken Public Enemy al vanaf mijn veertiende jaar. Ik begreep toen nog niet waar ze over rapten. Ik vond de beats en samples te gek. Daar luisterde ik naar. Pas later snapte ik de statements die ze maakten in hun teksten. Het was trouwens ook het eerste concert waar ik met een ouder vriendje naar toe mocht.

Ik draai ze nog steeds als ik wat adrenaline nodig heb.

2. Raekwon The Chef – The Guillotine

Wu-Tang Clan past ook goed in dit rijtje. Toen ik op de koksschool zat, zei een vriendje: dat moet je luisteren. Hun nummers hebben zo’n goede beat, die had je nodig in de keuken. Het werk is zwaar, maar als ik muziek mocht draaien, dan kwam ik in de flow.

Op een gegeven moment ga je uitzoeken wie al die leden van de Wu-Tang Clan waren. Toen ik het album Tical (1994) hoorde van Method Man, toen ging mijn hoofd spacen man! En Raekwon The Chef werd een cultheld voor mij en de jongens in de keuken. Alleen al zijn naam, hoe vet! Raekwon rapte ook over eten, daar refereerden we dan naar in de keuken. Hij had ook een behoorlijk ronde buik, duidelijk een teken van liefde voor eten.

3. D’Angelo – Cruisin’

Dit nummer brengt me terug naar de warme zomers dat wij binnen moesten werken. Veel mensen waren op vakantie, waardoor we het wat rustiger aan konden doen. Lekker ontspannen koken, ramen en deuren open en d’Angelo luisteren. Daarna ging ik met mijn ex-vriendinnetje op het scootertje naar Bloemendaal. Cassetteradio mee en naar het strand cruisen. Dat mis ik nu wel echt!

4. Yakki Famirie – Faluma, Ding ding ding

Bij dit nummer denk ik aan Caribische festivals met heel veel eten, het is heet buiten en dan ga je tegen elkaar aanschuren. In Nederland doen we daar soms wat moeilijk over, dan is het gelijk iets seksueels. In Suriname kun je gewoon met elkaar dansen en daarna weer je eigen weg gaan. Als we volgend jaar weer met elkaar mogen dansen, en je zet Ding, Ding, Ding op, dan gaat het dak eraf!

Je kunt niet naar dit nummer luisteren, nee, je moet dansen. Dat deden we ook in de keuken. Beetje over vrouwen praten, lekker stieren en dan tegen elkaar aan dansen. Dat doe ik nu niet meer hoor met de jongens in de keuken. Of, nou, trouwens, jawel, dat doe ik nog steeds, haha.

5. Isaac Hayes – Look of Love

Dit nummer brengt me terug naar mijn vader. Hij had in de woonkamer een DJ-set met een barretje waar flessen drank stonden uitgestald. Het mooie was, hij dronk zelf niet. Het was voor de shine. Hij schonk drankjes voor zijn broers of neven, draaide platen en ik zat met mijn moeder op de bank te luisteren.

Isaac Hayes draai ik op rustige momenten in de keuken als ik kan experimenteren. Door zijn stem vaar ik een droomwereld in en ga ik diep in mezelf. Ik ga nog mooiere blokjes snijden. En ik denk dus aan mijn vader. We hadden geen goede relatie. Hij was zo’n typisch strenge Surinaamse vader. Maar in zijn muzieksmaak was hij een meester. Hij kon helemaal naar Duitsland of België rijden, om die ene lp te halen die hij mooi vond. Zijn platencollectie was ook het enige wat ik van hem wilde ervan. De hele familie aasde daar op.

Als ik ouder ben, wil ik gewoon kunnen zitten en naar goede muziek luisteren. Ik weet dat ik dat in me heb.

6. Keith Sweat – Make you sweat

Op deze plaat ging ik met de jongens in de keuken over liefde praten. Maar je doet ook een beetje verliefd tegen elkaar. Het brengt me terug naar de fun, de energie en de liefde in de keuken. Ik ga heel goed op die old school muziek!

7. Blackstreet – Baby be mine

Toen ik vierdejaars koksleerling was, werkte ik in het Mercur hotel aan de Amstel. En Blackstreet kwam toen naar Nederland voor een optreden in de Escape. En raad eens waar ze logeerden? Yes, in het Mercur. Ik heb toen hamburgers voor ze gemaakt en friet. Ik vertelde ze dat ik groot fan van ze was en hoe tof ik het vond dat ik eten voor ze mocht maken. Dit is hun beste nummer, er zit een snelle swingbeat in en een heerlijke rap.

8. Tony! Toni! Toné! – Feels good

Ik heb lang atletiek gedaan. Ik was daar serieus mee bezig, dus ik dronk niet. Sommige koks dronken juist heel veel. Dan kwamen ze op werk met een kater. Dan zette ik Feels Good op om ze te stangen. Ik voelde me helemaal happy en fit, en zij kwamen aan met hun chagrijnige brakke kop. Dan begonnen ze te zeuren dat de muziek uit moest. Haha, nee, zei ik dan. Want het was mijn beurt om muziek te draaien. Ik hou van die boevenstreken in de keuken.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:49 Aretha Franklin
baby i love you aretha franklin
18:45 L.A.B.
in the air l.a.b.
18:41 George Benson
give me the night george benson
18:38 Gare Du Nord
marvin & miles gare du nord
18:34 Sharon Jones & The Dap Kings
how long do i have to wait for you sharon jones & the dap kings
18:30 Barry White
let the music play barry white
18:25 Ben L'Oncle Soul
soulman (french version) ben l'oncle soul
18:21 China Moses
hot stuff china moses
18:17 Bill Withers
who is he (and what is he to you) bill withers
18:14 Amos Lee
shoulda known better amos lee