Win legendarische one-of-a-kind LP's bij de Sublime Experience - Klik Hier
Balanceren tussen betaalgemak en privacy?
19

Balanceren tussen betaalgemak en privacy?

Vandaag worden vertegenwoordigers van Facebook aan de tand gevoeld door een commissie van de Amerikaanse Senaat. Het doel is om opheldering te krijgen over de Libra, een nieuwe digitale munt die een grote verandering kan betekenen voor het financiële stelsel.  

Maar welke verandering dan precies? En is die positief of negatief? Het antwoord is nog niet zo makkelijk gegeven en de meningen verschillen flink. Laten we daarom eerst eens bekijken wat die Libra nu precies is.

Een stabiele munt

De Libra is een zogeheten ‘stablecoin’, een cryptomunt met een vaste waarde. Die is dus niet afhankelijk van vraag en aanbod: anders dan bijvoorbeeld bij de Bitcoin kun je op dinsdag nog (ongeveer) hetzelfde kopen voor je munt als op maandag. De waarde is een gewogen gemiddelde van een aantal verschillende valuta. Jammer voor speculanten, maar absoluut fijn voor kopers én verkopers. Tegelijkertijd kent de Libra wel de voordelen van een cryptomunt: razendsnelle betalingen naar iedereen op de wereld. Die kunnen straks ook uitgevoerd worden via Whatsapp en Facebook Messenger, wat nieuwe manieren van kopen en verkopen mogelijk maakt. Zoals The Economist het verwoordt: Libra is een poging om bestaande betaalmethoden de pas af te snijden door Bitcoin te verbeteren.

Anoniem

Of nou ja, verbeteren. Dat hangt ervan af wie je het vraagt. Het grote voordeel van Bitcoin is dat transacties plaatsvinden tussen adressen die bestaan uit een anonieme reeks cijfers en letters. Namen en rugnummers ontbreken. En bij de Libra krijgt Facebook nu juist wel inzicht in al het betalingsverkeer dat via het platform verloopt. Een schat aan data van onschatbare waarde.

Maar Facebook weet best dat we bepaald niet zitten te springen om het delen van nóg meer persoonlijke informatie met het platform – en ons online koopgedrag is toch vrij persoonlijk. Daar heeft Facebook iets op bedacht: de beslissingen over Libra worden genomen door de Libra Association, die bestaat uit een consortium van banken en instellingen. Of dat waarborg genoeg is, daarover zijn de meningen sterk verdeeld.

Geen rekening

Feit is wel dat de Libra ook allerlei kansen biedt om het financiële systeem rechtvaardiger te maken. Dat was ook een doelstelling van Bitcoin: ‘Banking the unbanked’. Vooral in armere landen hebben veel mensen geen bankrekening, maar wél een Facebookaccount. Libra maakt het voor hen veel makkelijker om betalingen te accepteren en dus geld te verdienen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
03:09 Jon Allen
keep on walking jon allen
03:06 Billy Preston
will it go round in circles billy preston
03:02 Chaka Khan
the best is yet to come chaka khan
02:59 Prince
the most beautiful girl in the world prince
02:53 Johnny Gill
my,my,my johnny gill
02:48 Manhattans
kiss and say goodbye manhattans
02:45 Steffen Morrison
little bit longer steffen morrison
02:42 Sergio Mendes
mas que nada sergio mendes
02:38 Earth Wind & Fire
sunday morning earth wind & fire
02:34 Ruben Hein
fool by morning ruben hein