Londenaar krijgt ‘s werelds eerste 3D geprinte oogprothese, en meer nieuws
0

Londenaar krijgt ‘s werelds eerste 3D geprinte oogprothese, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 30 november 2021. 

Londenaar krijgt ‘s werelds eerste 3D-geprinte oogprotese: ‘Fantastisch’

De 47-jarige Steve Verze uit Londen is de eerste patiënt ter wereld die een 3D-geprinte oogprothese heeft gekregen. Dat meldt de BBC.

Verze draagt sinds zijn 20e een oogprothese, en hij was nooit echt blij met hoe deze eruit zag.  Het resultaat van de 3D-geprinte variant is volgens de Londenaar zelf  ‘fantastisch’.

Het 3D-printen biedt ook voordelen voor wachtlijsten. De wachttijd voor een prothese uit de printer is drie weken. Op een traditionele prothese moeten patiënten zes weken wachten.

Foto: Moorfields Eye Hospital 

Duitse Rita maakt kleurrijke rolstoelhellingen van Legoblokjes

Voor mensen die in een rolstoel zitten zijn veel plekken moeilijk toegankelijk. Een drempel van vijf centimeter kan het bijvoorbeeld al lastig maken om een café of winkel binnen te rijden.

De Duitse Rita Ebel heeft daar wat op bedacht. Zij bouwt rolstoelhellingen van Legoblokjes. Dat lezen we bij The Star.

De kleurrijke hellingen maken het mogelijk om gebouwen binnen te rijden, én ze dragen bij aan de bewustwording van de rolstoelvriendelijkheid van een stad.

Het idee van Ebel, die ook wel bekend staat als oma Lego, slaat aan. Instructies om zelf een rolstoelhelling te bouwen zijn beschikbaar in het Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Engels.

Lees ook: ‘Sesame Street introduceert eerste Aziatisch-Amerikaanse pop, en meer nieuws

Tweedehands speelgoed populair in aanloop naar feestdagen

De feestdagen komen eraan, en volgens aanbieders van tweedehands speelgoed zijn gebruikte spullen dit jaar in trek. Dat meldt de NOS vandaag.

Marktplaats bijvoorbeeld ziet dat de categorie speelgoed veelvuldig wordt bekeken. Vorig jaar rond deze tijd gebeurde dat 19 miljoen keer vaker dan het jaar ervoor, en waarschijnlijk wordt dat record dit jaar geëvenaard.

De interesse in tweedehands spullen komt deels door leveringsproblemen van nieuw speelgoed. Maar volgens retailcoach Eva Rutten willen veel mensen ook bewustere keuzes maken – én het is goed voor de portemonnee.

Catalonië gaat proef doen met universeel basisinkomen

In Catalonië gaan ze binnenkort een proef plaatsvinden voor de invoering van een Universeel Basisinkomen. Dat meldt The Mayor.

Zo’n universeel basisinkomen geldt voor elke volwassene ,onafhankelijk van of je wel of niet werkt. Het plan van de regering is om volgend jaar te starten met een pilot, gericht op kwetsbare mensen. Veel Catalanen hebben het namelijk door de coronacrisis financieel zwaar.

Om het basisinkomen te financieren zouden de 20 procent rijkste inwoners meer belasting gaan betalen. Als de pilot een succes is, wil Catalonië het basisinkomen over twee jaar breed beschikbaar stellen.

Lees ook: ‘Ierland test basisinkomen voor kunstenaars en artiesten, en meer nieuws

 

Frankrijk opent eerste opvanghuis voor olifanten in Europa

Frankrijk opent het eerste opvanghuis voor olifanten in Europa. Dat lezen we op EuroNews.

Het opvanghuis is opgericht nadat Frankrijk een nieuwe wet aannam. Daar staat in dat het verboden is om wilde dieren in te zetten in circussen.

Dierenverzorgers denken dat er momenteel 100 olifanten in circussen in Europa zitten. Ze terugsturen naar Azië of Afrika is vaak te ingewikkeld. Daarom is het volgens hen beter om ze in een opvangcentrum te plaatsen.

Na maanden voorbereiding is de 52-jarige olifant Gandhi de eerste bewoner van het opvanghuis.

Canadese arts stelt diagnose ‘klimaatverandering’ – en roept op tot actie

Opmerkelijk nieuws uit Canada. Arts Kyle Merrit stelde daar de diagnose klimaatverandering vast bij een 70-jarige vrouw. Dat meldt The Independent.

Het zou wereldwijd de eerste keer zijn dat een arts deze diagnose stelt. Volgens Merrit waren aanhoudende hittegolven en bosbranden de oorzaak voor de verslechterde gezondheid van zijn patiënt.

Naar aanleiding van de diagnose hebben artsen en verpleegkundigen de actiegroep Doctors and Nurses for Planetary Health opgericht. Daarmee roepen ze op tot klimaatactie. Want om mensen gezond te houden, moeten we de planeet gezond houden, stellen de medici.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:24
eastside four80east
13:21
california soul marlena shaw
13:18
look what we do benny sings ft. jones
13:15
why did you do it? stretch
13:11
revival gregory porter
13:08
you are everything marvin gaye and diana ross
13:05
mr. wendal arrested development
12:53
(don't) hold me down pm warson
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer