Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
5 vrijheidsplaten van Francis
20

5 vrijheidsplaten van Francis

Vanochtend draaide Francis Broekhuijsen in Sublime Sunrise alleen maar vrijheidsplaten aangevuld met prachtige verhalen. Mocht je het gemist hebben, hier kun je nog nagenieten van vijf artiesten die verschillende vormen van vrijheid bezingen.

 

We vieren vandaag 75 jaar vrijheid in Nederland. Dat doen we in een tijd waarin we snakken naar meer bewegingsvrijheid. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en de vrijheid om te knuffelen, zoenen en zien wie je wilt. Misschien kunnen we daardoor iets van een glimp voelen van hoe het 75 jaar geleden geweest moet zijn voor onze grootouders. Vrijheid na vijf jaar angst, dood en vernieling.

Het blijft belangrijk om hier stil bij te staan. Daarom heeft onze Francis Broekhuijsen de hele ochtend in Sublime Sunrise vrijheid op alle mogelijke manieren uitgelicht door middel van muziek: “Ondanks dat we binnen zitten en fysiek niet vrij zijn, kan de fantasie en het luisteren naar muziek je toch een gevoel van vrijheid geven.”

1. Nina Simone – I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free

Dit nummer is bekend van de uitvoering van Nina Simone, maar het origineel is van Billy Taylor uit 1963. Nina Simone coverde in 1967 het nummer dat verscheen op het album Silk & Soul. Het groeide uit tot een lijflied voor de mensenrechtenbeweging van die tijd.

2. George Michael – Freedom

Dit nummer was voor George Michael de ultieme manier om zich vrij te maken. Francis: “Probeer je eens voor te stellen hoe het is om te moeten verbergen van wie je houdt. Nooit hand in hand op straat lopen of trots vertellen dat dit je partner is. Zo moet het voor George Michael geweest zijn, en dan had hij ook nog eens pers en publiek die wat van hem konden vinden.” In deze uitvoering uit 1996 trad hij unplugged op in de Three Mills Studios in Londen. Het optreden werd eenmalig uitgezonden op MTV Unplugged in 1997.

3. Young Hearts Run Free – Candi Staton

Weinig brengt onze hormonen zo in beroering als verboden liefde. Het nummer Young Hearts Run Free uit 1976 werd door David Crawford geschreven naar aanleiding van een gesprek met zangeres Candi Station. Ze vertelde dat ze relaties aanknoopte met mannen waar ze ver vandaan zou moeten blijven. Het werd een enorme discohit.

BEKIJK OOK: Deze 10 Colors-video’s mogen Sublime-fans niet missen 

Kym Myzelle coverde het nummer in 1996 als soundtrack van de film Romeo and Julliet. Een jonge Leonardo Dicaprio en de lieflijke Claire Daines in een Baz Luhrman film; het bracht menig tienerhart op hol. Het nummer werkt in de film op meerdere fronten bevrijdend: de jonge geliefden zetten hun romance door ondanks de bezwaren van hun families:

Het is slechts je naam die mijn vijand is;
Jij bent wie je bent, jezelf, niet een Montague

Je hoort het nummer tijdens het gemaskerde bal van de familie van Julliet, De Capulets. De neef van Romeo, Mercutio, “zingt” Young Hearts Run Free in een waanzinnig dragqueen kostuum op het bal van zijn vijanden. De ultieme vrijheid!

4. Donny Hathaway – Jealous Guy

Dit nummer is door John Lennon geschreven die jaloers was op zijn partner Yoko Ono. Niet omdat ze vreemd ging, maar omdat zij in haar eigen hoofd een wereld had. Ze was Japans en sprak een taal die hij niet verstond en daar lag het jaloerse gevoel: hij kon nooit echt helemaal met haar samen zijn.

LEES OOK: Het aangrijpende verhaal over Donny Hathaway, ‘Mister Soul’

Francis: “Lennon en Ono waren zo symbiotisch in hun liefde, maar ik denk dat je in een echt goede relatie je de vrijheid moet voelen om een stukje voor jezelf te bewaren.”

5. Leon Bridges – Bad Bad News

Leon Bridges zingt in dit nummer dat hij in zijn jeugd te horen kreeg dat hij niets waard was, maar dat hij toch iets van zichzelf wist te maken.

They tell me i was born to loose,
but i made a good good thing out of bad news.

Francis: “Bridges laat zien dat je vrij kunt komen van de ketens van je opvoeding. Je moet hard werken om los te komen van het beeld dat mensen je opleggen en wat je zelf op een gegeven moment gaat geloven.”

Lees ook:


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:13 Moloko
sing it back moloko
15:10 Mr. Scruff
get a move on mr. scruff
15:06 UB40
kingston town ub40
15:02 Toni Braxton
you're makin' me high toni braxton
14:53 Calvin Harris & Sam Smith
promises calvin harris & sam smith
14:49 Chaka Khan
i feel for you chaka khan
14:44 Buena Vista Social Club
de camino a la vereda buena vista social club
14:41 Warren G & Nate Dogg
regulate warren g & nate dogg
14:38 Nona
forever yours nona
14:34 Van MC Coy
soul cha cha van mc coy