Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Dit stel deelt iedere dag maaltijden in Moria uit
19

Dit stel deelt iedere dag maaltijden in Moria uit

‘Als grote schepen zinken, zijn het de kleine bootjes die de mensen redden.’ Met hun stichting Home For All delen de Griekse Katerina en Nikos iedere dag eten uit aan de mensen van Moria.

Tussen de bedrijven door is er nauwelijks tijd om te schrijven of zelfs maar na te denken, zegt Katerina op de Facebookpagina van Home For All. Toch weet ze bijna iedere dag een moment te vinden om een update en wat foto’s te delen. Een greep uit haar ervaringen en gedachten.

9 september

‘Hallo allemaal. Moria bestaat niet meer. Bijna alles is verwoest. Op dit moment is de overheid aan het vergaderen in Athene om beslissingen te nemen over Lesbos. 13.000 mensen staan op straat en zijn wanhopig.

Het enige dat ik kan zeggen, is dat Home For All er voor hen is. We zijn al begonnen met koken en werken samen met andere ngo’s om mensen te helpen.’

10 september

‘We beginnen om 7 uur ‘s ochtends met koken en gaan door tot ‘s avonds laat. We delen ontbijt en lunch uit.

De afgelopen jaren heb ik steeds gezegd: breid het kamp niet uit, zet niet nog meer tenten neer. Maar niemand luisterde.

Laten we hiervan leren en het plaatsen van meer tenten niet ondersteunen. Laten we uit de as van Moria iets anders en beters bouwen.’

11 september

‘Het uitdelen van de maaltijden was moeilijk omdat mensen zo wanhopig en hongerig zijn.

Gisteravond laat kreeg ik een telefoontje van een vrouw uit sectie C van Moria, een alleenstaande moeder. Ze vertelde me waar ze was, aan de kant van de weg. Ze huilde en zei dat ze drie dagen niet gegeten had, dat ze geen eten voor haar baby had.

Alle plekken waar de regering kampen wil bouwen zijn geblokkeerd door lokale bewoners, die het weigeren. Waar zijn jullie, mensen? Zijn we onze menselijkheid dan helemaal verloren? Politici, waar zijn jullie? Europa? De wereld?

Deze beelden, deze gevoelens, doen me denken aan 2015 – maar nu is het erger.’

12 september

‘De vierde dag dat duizenden mensen op straat sliepen, maar het leger zet nu tenten op in het gebied bij de Lidl. Wij delen duizenden maaltijden uit, zoals elke dag.

Ik heb het wel eens eerder gezegd: als grote schepen zinken, zijn het de kleine bootjes die de mensen redden. En veel kleine bootjes kunnen een hoop mensen redden.’


13 september 

‘Dit meisje heeft vandaag mijn hart gestolen. Die ogen!

We gebruiken veel woorden, maar het is beter om dingen te doen dan erover te praten. Vandaag hebben we 3000 maaltijden uitgedeeld, brood, water en luiers.
Met jouw hulp kunnen we daarmee doorgaan. Laten we morgen hetzelfde doen.’

14 september

‘Meer en meer mensen weten ons te vinden. Sommigen lopen een uur heen en dan weer terug. Het is extreem heet voor de tijd van het jaar.

Mensen weten nu hoe laat we er zijn en wachten op ons. Kinderen zwaaien met hun kleine handjes als ze onze busjes zien aankomen.

Onze vrijwilligers delen niet alleen eten uit. We zeggen iets vriendelijks, glimlachen (zelfs al draag je een mondkapje, mensen zien het), mensen kennen onze voornaam. Voor hen zijn we niet gewoon een goed doel, we zijn hun vrienden die helpen.

We hebben nooit problemen bij het uitdelen van eten en mensen laten hun waardering zien.

Ik schrijf dit bericht na het uitdelen van de maaltijden, zittend op een enorme zak met uien buiten het restaurant. Er is geen tijd om ook maar even na te denken. Ik pak dit ene momentje om jullie te vertellen hoe het hier gaat voordat we beginnen met de voorbereidingen voor de maaltijden van morgen.

Er zijn nog altijd duizenden mensen op straat. De eerste behoefte is eten en water.
Het nieuwe kamp wacht. Sommige mensen verhuizen daarheen, anderen proberen dat niet te doen omdat ze geloven dat het een gesloten kamp wordt.

Iedereen heeft behoefte aan…. alles.

Temidden van dit alles zie je kinderen spelen en lachen alsof er niets is gebeurd. En dan denk je: er is nog hoop in deze wereld.’

Foto’s: Facebookpagina Home For All 
Home For All zet zich sinds 2014 in voor vluchtelingen en daklozen op het Griekse eiland Lesbos. Kijk hier de video van BrightVibes over het werk dat ze normaal gesproken doen. 

Doing Donderdag met Sublime & Bright Vibes

Iedere donderdag werken Sublime en Bright Vibes samen om bijzondere doeners en denkers een zo groot mogelijk podium te geven. In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners en denkers werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen.

In de ochtendshow van Francis Broekhuijsen komt Michiel de Gooijer, oprichter van Bright Vibes, langs om te vertellen wie hij deze week in de spotlight wil zetten. In Nieuws van de Vooruitgang op Sublime hoor je meer over het initiatief. Op de website van Sublime kun je het volledige video-interview van Bright Vibes bekijken.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met nieuws@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:41 Mark Ronson & Bruno Mars
uptown funk mark ronson & bruno mars
16:37 Buena Vista Social Club
candela buena vista social club
16:33 Bobby Caldwell
what you won't do for love bobby caldwell
16:23  TLC
waterfalls (origineel) tlc
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones