Maria van der Heijden: ‘Groene Netten’

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 9.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld. Vanochtend Maria van der Heijden, directeur van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Nederland.

Er zijn van die dingen die zó vanzelfsprekend zijn dat je ze pas opmerkt als ze er even níet meer zijn. Een goed voorbeeld daarvan is elektriciteit: dat komt altijd vanzelf uit het stopcontact, 24 uur per dag, alle dagen van het jaar. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk je hoe afhankelijk je bent van dit soort voorzieningen. Hetzelfde geldt voor autowegen, spoorrails, dataverkeer, kraanwater en noem maar op. Alles werkt gewoon, en je vraagt je nauwelijks af wie of wat daar achter zit.

Dat is allemaal te danken aan infrastructuurbedrijven die zorgen dat onze onder- en bovengrondse netwerken altijd beschikbaar zijn. Een aantal van deze organisaties heeft zich verenigd in de Coalitie Groene Netten. MVO Nederland begeleidt dit samenwerkingsverband.

Één van de uitdagingen die de Coalitie Groene Netten zichzelf gesteld heeft, is het precies in kaart brengen van de maatschappelijke waarde van deze infrastructuur. Ze willen weten wat de maatschappelijke effecten van hun sector zijn op de werkgelegenheid, de biodiversiteit, klimaat, welvaart en het landschap.
Dat willen ze nauwkeurig onderzoeken, want ze willen de impact van hun werk zo klein mogelijk maken. Ze willen minder broeikasgassen uitstoten en minder materiaal verbruiken. Tegelijkertijd willen ze positieve zaken juist versterken; de biodiversiteit en innovatiekracht verbeteren en werkgelegenheid behouden.
Als ik het zo uitspreek, lijkt dat misschien een makkelijk klusje. Maar in feite is het razend complex. Weet u welke positieve en negatieve effecten uw werk heeft op de samenleving? Stel je voor… best ingewikkeld. Als het eenmaal lukt, lijkt het waarschijnlijk net zo vanzelfsprekend als stroom uit het stopcontact.

Bericht achterlaten