Maria van der Heijden: “Is er in 2019 nog hoop voor de vleesliefhebber?”

MVO-directeur Maria van der Heijden vraagt zich af of kalkoen op het kerstmenu nog van deze tijd is.

Wat heb jij op het kerstmenu staan? Het lijkt in ieder geval gedaan met de gevulde kalkoen. Want vlees is het nieuwe roken. Dus we moeten aan groenterijke pizetta, een sinaasappelsalade of oesterzwammen paté. Of is er nog hoop voor de vleesliefhebber?

Uit onderzoek van voedingsbedrijf Albron blijkt dat de wereld er beter van wordt als we plantaardig en dierlijk combineren. En wel in de verhouding 80% plantaardig eten en 20% dierlijk. Zo kun je blijven genieten van een stukje kip – biologisch dan weliswaar. Dat is nog wel te doen toch?

Het mooie is dat plantaardige eiwitten veel makkelijker zelf te produceren zijn. Want dat is de tweede trend in voedselland. Verspilling is verrukkelijk. Met het afval van je heerlijke kopje koffie – de koffiedrab – kun je oesterzwammen telen. Waar je vervolgens die heerlijke oesterzwammenpaté van maakt.

Het is vandaag tweede kerstdag, dus waarschijnlijk klinkt dit allemaal te kort dag en te spannend. Maar misschien is het een goed voornemen voor 2019? Ik ga er in ieder geval voor! Bewuster eten, minder vlees, meer groente, en zo min mogelijk verspillen. Ik wens je alle succes met jouw goede voornemens. En bovenal: een heel gezond en gelukkig 2019.

De Sublime Berichten: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten