Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Massale bomenplantactie in Nederland
19

Massale bomenplantactie in Nederland

Nadat er jaren meer bos verdween dan erbij kwam, is Nederland afgelopen winter begonnen aan een inhaalslag.

 

Zo heeft Staatsbosbeheer – de grootste boseigenaar van Nederland – zo’n 1,6 miljoen bomen geplant. 1.597.934 om precies te zijn. Dat is bijna twee keer zoveel als in voorgaande jaren. Dit meldt de NOS.

Deze winter was het startpunt van een grootse boomplantactie voor de komende tien jaar. Tijdens deze periode moeten er ruim honderd miljoen bomen bijkomen. Dit jaargetijde is daar bij uitstek het planttijdstip voor.

Doel: 20 miljoen bomen

De belangrijkste reden voor de actie is het veranderende klimaat. Zo gebruiken bomen CO2 om te groeien en worden daarom als onderdeel van klimaatbeleid gezien. Het gaat overigens niet alleen om het aanleggen van een nieuw bos. Een deel van de nieuwe bomen vervangt ziek bos of wordt bij regulier bosonderhoud aangeplant.

LEES OOK: Deze ambtenaar plantte 300.000 bomen in Kenia van zijn spaargeld

Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer aankomende tien jaar 5000 hectare nieuw bos neerzetten. Op één hectare bos kun je zo’n 4000 tot 4500 bomen planten. Wanneer je het dus hebt over 5000 hectare, dan praat je over meer dan 20 miljoen bomen. Omdat het om zoveel extra bos gaat worden de bomen niet alleen geplant door Staatsbosbeheer; ook provincies en andere organisaties doen mee.

Staatsbosbeheer plant niet alleen bij, maar kapt regelmatig ook bos. Hierop komt geregeld kritiek, voornamelijk van de lokale bevolking. Zo werden afgelopen winter veel bomen gekapt om – volgens Staatsbosbeheer – de biodiversiteit te stimuleren. Het op grote schaal weer aanplanten van bomen zal vermoedelijk nieuwe discussies oproepen, vermoedt de bos- en natuurbeheerder. Bijvoorbeeld over het gebruik van ruimte. Provincie Noord-Holland ziet nu al problemen. Zij stellen dat in een provincie met een open landschap de leefgebieden voor weidevogels – zoals de grutto en kievit – goed beschermd moeten blijven.

Klimaatbestendige bomen

Voordat er nieuwe bomen worden geplant, wordt er eerst grondig onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld of de bomen goed tegen klimaatverandering kunnen. Bomen die nu geplant worden moeten er zeker de komende honderd jaar nog staan. Aldus, Staatsbosbeheer.

Hoofdzakelijk werkt de organisatie met het planten van Nederlandse boomsoorten omdat – volgens hun – de hele biodiversiteit daarmee samenhangt. Maar vanwege de zorg om de aanhoudende droogte in Nederland planten zij ook steeds meer buitenlandse boomsoorten. Zoals de elsbes, een “broertje” van de Nederlandse lijsterbes. Maar ook de Zuid-Europese walnootboom. Een boom die goed tegen droogte kan. Voorheen werd de walnootboom alleen in tuinen en parken geplant maar nu is deze straks ook in de Nederlandse bossen te bewonderen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:54 Will Smith
gettin' jiggy wit it will smith
15:50 Charles Bradley
you put the flame on it charles bradley
15:46 Michael Jackson
baby be mine michael jackson
15:43 Paloma Faith
can't rely on you paloma faith
15:39 Anita Baker
same ole love (365 days a week) anita baker
15:33 Debarge
all this love debarge
15:30 Stevie Wonder
uptight (everything's alright) stevie wonder
15:25 Alicia Keys
underdog alicia keys
15:18 Marcus Miller
brazilian rhyme marcus miller
15:13 Billy Stewart
summertime billy stewart