Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Met Gazelle fiets val je nooit meer
19

Met Gazelle fiets val je nooit meer

Het aantal ernstige verkeersongevallen neemt ieder jaar af, maar bij fietsers neemt het juist toe. Daarom is het slimme stuur van Gazelle en TU Delft een welkome uitvinding. Die voorkomt namelijk dat je omvalt.

 

Hij werd al in april aangekondigd op de website van de TU Delft, maar nu is ie er dan: de fiets die niet meer kan omvallen. Volgens RTL Nieuws zijn de ingenieurs uit Delft samen met fietsenmaker Gazelle erin geslaagd om het probleem van vallende fietsers constructief aan te pakken.

Het zogenaamde steer-assist systeem is het eerste systeem ter wereld dat een fiets rechtop kan houden. Dat kan dankzij de hulp van een motortje in de stuurkolom. Deze motor stuurt bij op het moment dat de fietser dreigt om te vallen en zorgt ervoor dat de band met zoveel mogelijk contactpunten op de weg blijft. Zo blijf je als fietser in balans. Als gebruiker voelt het alsof iemand aan je stuurt draait.

Bij een groot deel van ongevallen met de fiets, speelt het in balans houden van de fiets een rol. In veel gevallen gaat het dan om ouderen. Er overlijden per jaar 120 fietsers van 55+ en 4.280 fietsers van 55+ hebben een ernstig ongeval. Daarom is de slimme fiets een welkome uitvinding. Helemaal nu er meer elektrische fietsen rondrijden die gemiddeld zwaarder zijn en sneller gaan dan de gemiddelde stadsfiets.

LEES OOK: Een broodje pulled pork maar dan van vruchtvlees

Arend Schwab, fietsonderzoeker van de TU Delft laat aan RTL Nieuws weten dat de steer-assist fiets dan ook specifiek ontwikkeld is om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Maar het is ook een prachtig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat ouderen langer, veilig kunnen blijven fietsen.

Het zal nog een paar jaar duren voor de slimme fiets voor consumenten op de markt komt, maar de TU-Delft en Gazelle verwachten dat dit soort veilige systemen standaard worden in de fietsbranche.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:37 Madeleine Peyroux
don't wait too long madeleine peyroux
16:33 Jamiroquai
cosmic girl jamiroquai
16:26 Honne
day 1 honne
16:23 Mica Paris
my one temptation mica paris
16:19 Snoop Doggy Dogg
what's my name snoop doggy dogg
16:16 Caro Emerald
wake up romeo caro emerald
16:12 Macy Gray
i try macy gray
16:08 Gregory Porter & Kem
holding on gregory porter & kem
16:03 Johnny Guitar Watson
real mother for ya (album version) johnny guitar watson
15:55 Corinne Bailey Rae
i'd like to corinne bailey rae