Met Gazelle fiets val je nooit meer
19

Met Gazelle fiets val je nooit meer

Het aantal ernstige verkeersongevallen neemt ieder jaar af, maar bij fietsers neemt het juist toe. Daarom is het slimme stuur van Gazelle en TU Delft een welkome uitvinding. Die voorkomt namelijk dat je omvalt.

 

Hij werd al in april aangekondigd op de website van de TU Delft, maar nu is ie er dan: de fiets die niet meer kan omvallen. Volgens RTL Nieuws zijn de ingenieurs uit Delft samen met fietsenmaker Gazelle erin geslaagd om het probleem van vallende fietsers constructief aan te pakken.

Het zogenaamde steer-assist systeem is het eerste systeem ter wereld dat een fiets rechtop kan houden. Dat kan dankzij de hulp van een motortje in de stuurkolom. Deze motor stuurt bij op het moment dat de fietser dreigt om te vallen en zorgt ervoor dat de band met zoveel mogelijk contactpunten op de weg blijft. Zo blijf je als fietser in balans. Als gebruiker voelt het alsof iemand aan je stuurt draait.

Bij een groot deel van ongevallen met de fiets, speelt het in balans houden van de fiets een rol. In veel gevallen gaat het dan om ouderen. Er overlijden per jaar 120 fietsers van 55+ en 4.280 fietsers van 55+ hebben een ernstig ongeval. Daarom is de slimme fiets een welkome uitvinding. Helemaal nu er meer elektrische fietsen rondrijden die gemiddeld zwaarder zijn en sneller gaan dan de gemiddelde stadsfiets.

LEES OOK: Een broodje pulled pork maar dan van vruchtvlees

Arend Schwab, fietsonderzoeker van de TU Delft laat aan RTL Nieuws weten dat de steer-assist fiets dan ook specifiek ontwikkeld is om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Maar het is ook een prachtig hulpmiddel dat ervoor zorgt dat ouderen langer, veilig kunnen blijven fietsen.

Het zal nog een paar jaar duren voor de slimme fiets voor consumenten op de markt komt, maar de TU-Delft en Gazelle verwachten dat dit soort veilige systemen standaard worden in de fietsbranche.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:44 Brand New Heavies
midnight at the oasis brand new heavies
18:41 Jr. Walker & the All Stars
shotgun jr. walker & the all stars
18:39 Safa Liron, Candy Dulfer
rise safa liron, candy dulfer
18:34 John Mayer
vultures john mayer
18:31 Chic
i want your love chic
18:24 Michelle David & The Gospel Sessions
love michelle david & the gospel sessions
18:20 Michael Mcdonald
sweet freedom michael mcdonald
18:14 Marvin Gaye
got to give it up (pt. 1) marvin gaye
18:10 Electro Deluxe & NYR
fine electro deluxe & nyr
18:06 Jill Scott
golden jill scott