Met het glas halfvol leef je langer

Optimisten leven langer dan mensen die pessimistischer in het leven staan, blijkt uit een studie van de Boston University.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de leefstijl van deelnemers: hun dieet, hoeveel ze bewegen en of ze roken en drinken. Daarnaast werd onderzocht in hoeverre ze optimistisch zijn. Wat blijkt: positief ingestelde mensen bereiken vaker de leeftijd van 85 jaar en ouder. De verklaring daarvoor is vrij voor de hand liggend: optimisten houden hun emoties makkelijker onder controle – en zijn daardoor minder vatbaar voor stress. 

De studie ondersteunt bestaand onderzoek over de voordelen van positief denken, zo vertelt psycholoog en professor Bruce Hood van de Universiteit van Bristol aan de BBC: ‘Onderzoek wijst uit dat stress het immuunsysteem beïnvloedt. Die studies tonen ook aan dat stress geassocieerd wordt met veroudering van cellen. En dat verhoogt het risico op hartaandoeningen, diabetes en kanker.’

LEES OOK: Neem je portie natuur net zo serieus als die 2 ons groente en 2 stuks fruit

Is voor jou het glas meestal halfleeg, dan is dat geen reden om je zorgen te maken. De onderzoekers concluderen namelijk dat je een optimistische levenshouding ook kan trainen. Dat doe je door je actief een toekomst voor te stellen waarin alles goedkomt. 

 

Bericht achterlaten