Metropole Orkest wint Grammy
20

Metropole Orkest wint Grammy

Afgelopen nacht is het Nederlandse Metropole Orkest in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Grammy Awards in Los Angeles. Voor het arrangement van ‘All Night Long’ van Jacob Collier, ontving het orkest een Grammy in de categorie ‘Best Arrangement, Instrumental and Vocals’. 

 

 

 

Na Snarky Puppy en Raúl Midon nu winst met Jacob Collier

Het is niet de eerste keer dat het orkest een Grammy wint. Van de twintig nominaties die het Metropole ooit kreeg, heeft het nu voor de vierde keer gewonnen. Het was ook genomineerd in de categorie ‘Best World Music Album’ met wereldmuziek-supergroep Bokanté. Het orkest won al eerder door samenwerkingen met Snarky Puppy en Raúl Midon. Jacob Collier viel zelf ook nog een keer in de prijzen voor ‘Moon River’ en ging dus met twee Grammy’s naar huis.

Jaren 80-versie maakt plaats voor moderne interpretatie

Iedereen kent de het originele ‘All Night Long’ van Lionel Richie als het uithangbord van de jaren ’80; strakke leren broek, felrode blouse en achtergronddansers met zweetbandjes. De percussie swingt en het achtergrondkoortje is uit duizenden te herkennen. Het nummer kan bijna niet beter, zou je denken… tot Jacob Collier een cover maakte.

Collier ‘kan zich geen beter orkest wensen’

Jacob Collier, multi-instrumentalist en slechts 24 jaar oud, werkte al vaker met het Metropole Orkest samen. Dat beviel zo goed, dat hij in 2018 besloot een vierdelige albumreeks met het orkest uit te brengen: de ‘Djesse’-volumes, waar inmiddels deel 1 en 2 van zijn verschenen. Op dat eerste deel is ook ‘All Night Long’ te vinden, opgenomen in de studio in Hilversum. Jacob zegt hier zelf over dat hij zich geen ‘beter orkest kon wensen voor dit project’. “Het is meer dan speciaal om met deze musici mijn muziek te ontwikkelen en te spelen.”, zegt hij.

Modern meesterwerk

Muzikaal is de cover een meesterwerk. Waar de originele versie van Lionel Ritchie de perfecte radiolengte heeft van 3.48, is de versie van Jacob bijna twee keer zo lang: 7.19. Voor een doorsnee nummer op de radio zou dat al snel te lang en te saai worden, maar Jacob en het Metropole weten het nummer de volle zeven minuten spannend te houden. Percussie speelt ook in deze versie een zeer belangrijke rol, maar de cover voelt wel gelijk een stuk moderner aan. Het gitaarrifje in het begin doet een beetje denken aan de opening van Jamie Cullums ‘Frontin’ en houdt de boel gelijk uptempo en smooth.

Interessante akkoordenschema’s en matchende harmonieën

Als Jacob begint met zingen, wordt hij begeleid door vele harmonieën, waarvan hij er zelf een paar heeft ingezongen. Hij wordt daarnaast ondersteund door ‘The Aeolians of Oakwoord University’, een indrukwekkend Amerikaans koor. De kenmerkende ‘All Night Long’ zit er nog in, maar de akkoordwisselingen zijn een stuk interessanter dan op het origineel. Ze matchen perfect met Jacobs donkere, zwoele stem. De loopjes zijn onverwacht, maar voelen natuurlijk aan.

Geweldige productie maakt het nummer uptempo en vrolijk

Wanneer het Metropole Orkest vol meespeelt, wordt het een bijna filmische productie. De blazers, de strijkers en percussionisten komen allemaal aan bod en maken het geheel vrolijk en vol.

Jan Geert Vierkant, directeur van het Metropole Orkest, is ook erg blij met de samenwerking met Collier:

We waren al supertrots op de waardering die sprak uit de nominatie. Het is een erkenning van de impact die wij internationaal hebben en een bevestiging van onze positie als wereldwijd ambassadeur van de Nederlandse culturele sector. Het laat zien dat topmusici als Jacob Collier zien dat het Metropole Orkest uniek is en gekoesterd moet worden.”

Originele video met acapellahoogstandjes

Ga ook zeker de videoclip van het nummer bekijken. Jacob Collier staat bekend om zijn splitscreenfilmpjes, waarin hij zelf acapellahoogstandjes opneemt en monteert. Dat is in deze video niet anders. Tussendoor komen GIF’jes van Lionel Richie in beeld, met de tekst: “I Love It”. Het getuigt van zelfspot, en geeft ook goed de mindset van Colliers generatie weer. Lekker zelf filmpjes maken in lage kwaliteit, maar met een hoge viralfactor.

YouTube-kunstenaar en live-sensatie

Ook live stelt Collier niet teleur. Mocht je zijn YouTube-filmpjes al vet vinden, dan ga je zijn shows nog leuker vinden. Hij treedt zowel solo als met band op en betrekt zijn publiek erg bij het optreden. Je zou het geen concert, maar een ervaring kunnen noemen:

LEES OOK: Dit zijn 3 redenen waarom je Jacob Collier moet zien

Op 3 april staat hij in TivoliVredenburg. Wil je erbij zijn? Dan kun je hier kaarten kopen.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:15 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
06:12 Jamie Lidell
another day jamie lidell
06:08 Gare Du Nord
marvin & miles gare du nord
06:04 Diana Ross
love hangover diana ross
05:57 Jellybean
the real thing jellybean
05:53 Omar
there's nothing like this omar
05:49 Black Pumas
i'm ready black pumas
05:45 Heatwave
boogie nights heatwave
05:41 D'Angelo
brown sugar d'angelo
05:38 Parov Stelar
good bye emily parov stelar