Michelle David: “Dit kerstalbum schreef zichzelf eigenlijk”
1

Michelle David: “Dit kerstalbum schreef zichzelf eigenlijk”

Michelle David & The Gospel Sessions maakten dit jaar – voor het eerst – een kerstalbum. Ze vertelt er uitgebreid over tijdens de Sublime Music Special, waarin ze geïnterviewd wordt door Jaap Brienen.

Zangeres Michelle David viert kerst in haar eigen ‘bubbel’. En daarbinnen is kerst net zoals het vroeger was, toen ze nog in de Verenigde Staten woonde. Maar heel veel verschil ziet ze ook niet tussen de Amerikaanse en de Nederlandse kerst, vertelt ze in de Sublime-studio: “Ik ben wel gewend aan wat meer lichtjes misschien, maar de sfeer is wel hetzelfde. Bovendien: bij ons is Kerstmis één dag, jullie doen twee dagen over al je feesten! Ik ben er gek op.”

In een opwelling

Meestal worden kerstplaten opgenomen in de zomermaanden, maar dat was anders bij The Gospel Sessions. Hun kerstproject ontstond bijna spontaan, in een opwelling. Michelle: “We begonnen pas in oktober, november met dit album. Dat is als gisteren, bij wijze van spreken. En we hadden ook geen thema of zo. We besloten gewoon om een kerstalbum te gaan maken. Ik wist niet wat ik ging zingen, de band wist niet wat ze gingen spelen. We begonnen gewoon, zij speelden wat en ik begon te zingen. Na een paar nummers luisterden we wat terug en viel ons op dat het allemaal wel soulful klonk. En dus zei ik It’s a soulful Christmas. En dat was het.”

Een album maken in coronajaar 2020 is wel anders dan anders, merkte Michelle: “Als ik liedjes schrijf, dan vertel ik over dingen die ik heb meegemaakt. Dus ik vroeg me wel af: hoe moet ik nou een kerstalbum gaan schrijven na een jaar waarin ik niets heb meegemaakt? Maar uiteindelijk bleek het niet nodig om iets verschrikkelijks mee te maken of om überhaupt iets mee te maken. Ik luisterde naar de muziek en het album schreef zichzelf eigenlijk.”

Zombies

Michelle speelde met haar band nog aardig wat shows in coronatijd. Dat waren shows voor veel minder mensen dan normaal, vaak maar een man of 30. Niet alleen de band moest daar aan wennen en zich daaraan aanpassen, dat gold zeker ook voor het publiek. In zo’n kleine groep val je ineens weer op, en ben je zichtbaar, ook voor de artiesten op het podium.

Michelle: “Ik had echt te doen met het publiek. Zij moesten opnieuw leren hoe je je gedraagt als publiek. Je moet je gedragen. Ik zag mensen echt versteend staan. Dan spoorde ik ze wel aan om te bewegen, ze hadden niet door dat ze eruitzagen als zombies.”

Het hele (vermakelijke) gesprek met Michelle David hoor je komende zondagavond 20 december tussen 20.00 en 21.00 op Sublime, maar is nu al te beluisteren als podcast.

Mocht je niet genoeg van kerst kunnen krijgen, beluister dan ook de rest van deze podcastserie met Jamie Cullum en Trijntje Oosterhuis:


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
09:40 Mayer Hawthorne
the walk mayer hawthorne
09:37 Amy Winehouse
moody's mood for love amy winehouse
09:33 Toto
georgy porgy (intro harder) toto
09:27 Al Green
tired of being alone al green
09:21 Gregory Porter
if love is overrated gregory porter
09:18 Pointer Sisters
yes we can can pointer sisters
09:14 Saulo Duarte
nao existe resposta para 'eu te amo' saulo duarte
09:10 Jacksons
show you the way to go jacksons
09:07 Norah Jones
those sweet words norah jones
09:04 Ady Suleiman
need somebody to love ady suleiman