Virtuele bibliotheek
19

Virtuele bibliotheek

Persvrijheidsorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen heeft in de computergame Minecraft een censuurvrije bibliotheek geopend. Spelers kunnen daardoor de internetcensuur in hun land omzeilen.

Bezoekers van de virtuele wereld van het computerspel Minecraft kunnen een indrukwekkende nieuwe plek bezoeken. In het spel is een statig wit gebouw verschenen, met in de tuin voor de ingang een enorme vuist die een pen vastklemt: het symbool van persvrijheid.

Het virtuele gebouw heet The Uncensored Library en is gebouwd in opdracht van persvrijheidsorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen. Op de digitale boekenplanken van de bibliotheek kunnen spelers artikelen lezen die in het land van herkomst verboden zijn. Op die manier kunnen mensen uit onder meer Vietnam, Rusland en Saoedi-Arabië via een omweg de internetcensuur in hun land omzeilen. Minecraft is namelijk wereldwijd toegankelijk en overheden kunnen niets doen om het spelen van het spel te gaan, zo schrijft Reporters Without Borders op haar website.

Zelf boeken maken

In Minecraft kun je als speler zelf virtuele voorwerpen maken, waaronder boeken. Als je eenmaal een boek hebt gemaakt, kun je daarin schrijven en het delen met andere spelers.

De bibliotheek bestaat uit 12,5 miljoen virtuele bouwstenen en is gemaakt door 24 mensen uit zestien verschillende landen. Op dit moment liggen er meer dan 200 boeken op de planken. Daarin is onder meer het werk te lezen van journalisten die zijn verbannen, gevangen gezet of vermoord, zoals de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Zij kunnen nu hun stem weer laten horen aan 145 miljoen spelers over de hele wereld. De teksten zijn beschikbaar in zowel het Engels als in de oorspronkelijke taal van de auteur.

‘Digitale roofdieren’

De digitale boekenverzameling werd geopend in het kader van de Internationale Dag tegen Internetcensuur. In veel landen zijn kritische websites geblokkeerd of neemt de overheid de macht over het internet over. Daarom heeft de organisatie ook een lijst gepubliceerd met de grootste ‘digitale roofdieren’. Daar staan twintig bedrijven en overheidsorganisaties op die er alles aan doen om het werk van journalisten onmogelijk maken.

De bibliotheek is te vinden door in het spel de server visit.uncensoredlibrary.com te bezoeken.

Beeld: Reporters sans Frontierès

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:15 Allen Stone + Jamie Lidell
taste of you allen stone + jamie lidell
13:11 Diana Ross
upside down diana ross
13:07 Michael Kiwanuka
tell me a tale michael kiwanuka
13:04 Detroit Spinners
i'll be around detroit spinners
12:54 Prince
strollin' prince
12:50 Nona
it's alright nona
12:47 Nina Simone
to love somebody nina simone
12:42 Lighthouse family
high (itaal shur's beautiful urban mix) edit lighthouse family
12:36 Eumir Deodato & Al Jarreau
double face eumir deodato & al jarreau
12:33 Earth Wind & Fire
and love goes on earth wind & fire