Museumkaart Weekly: wekelijkse museumtips op Sublime
Radio-updates en video’s bieden uniek kijkje in de museumwereld!


Waar moet je zijn voor de beste expositie over design, een tentoonstelling over brommers of schoenen en een museale blik op de actualiteit? Je hoort het elke vrijdag in Museumkaart Weekly op Sublime.

In deze radio-updates krijgen luisteraars in twee minuten bijzondere verhalen, interviews en tips voor nieuwe collecties of tentoonstellingen die bijna aflopen. Allerlei museale verhalen komen langs. De Museumkaart Weekly biedt een uniek kijkje in de museumwereld met radio updates en video’s om iedereen blijvend te interesseren én te verbinden met de ‘collectie Nederland’. Want ons cultureel erfgoed, ons échte goud, is vaak dichterbij dan je denkt.

Museumkaart Weekly: elke vrijdag om 10.30u en om 17.30u.


Museumkaart Weekly 22 | De Gelukkige Olifant

In Museumkaart Weekly bespreken we elke week de topstukken uit de collectie van Nederlandse musea. Deze week: de Gelukkige Olifant. 

Dit keramische kunstwerk sierde ruim 50 jaar de gevel van het vakantieverblijf van koningin Juliana en prins Bernhard in Porto Ercole. Oorspronkelijk was De Gelukkige Olifant erg kleurrijk, totdat het kunstwerk wit werd gekalkt, vertelt conservator Johan Kamermans:

“De kunstenaar Judith Laqueur-Révész stuurde toen een brief naar prins Bernhard. Na een tijdje kwam er toen een excuusbrief. Het kunstwerk zou voor teveel overlast zorgen. Er waren mensen die langs voeren en dachten dat de villa een restaurant was of nachtclub. Dat werd te gek.”

De villa is inmiddels gesloopt. Het kunstwerk kwam terecht in het Nationaal Tegelmuseum in Otterlo. Daar is het nu weer in de oorspronkelijke kleuren te zien. 

Wil je meer weten over de Gelukkige Olifant. Ga dan naar museumkaart.nl.


Museumkaart Weekly 21 | De Drentse Madonna

In Museumkaart Weekly bespreken we elke week de topstukken uit de collectie van Nederlandse musea. Deze week: de Drentse Madonna.

Het olieverfschilderij van een moeder met kind op schoot werd in 1879 gemaakt door Jozef Israëls. Vrij snel daarna raakte het schilderij zoek, vertelt Annemiek Rens, conservator bij het Drents Museum. 

“Ik kende het schilderij alleen van een zwartwit afbeelding en dacht: ‘oh, als we die nu eens voor de collectie zouden kunnen vinden’.  Dat was een zoektocht, maar uiteindelijk is dat gelukt. Echt een droom die werkelijkheid werd.”  

Meer weten over dit bijzondere schilderij? Ga naar naar museumkaart.nl.


Museumkaart Weekly 20 | De wandtapijten van de Staten van Zeeland

In het nieuwe jaar bespreken we in Museumkaart Weekly elke week een pronkstuk uit de vaste collectie van musea. Deze week: de wandtapijten van de Staten van Zeeland.

Deze wandtapijten laten de maritieme gevechten zien tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ze werden opgehangen in de Abdij van Middelburg waar tegenwoordig het Zeeuws Museum is gevestigd. Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum, vertelt hoe bijzonder de wandtapijten zijn:

“Dit zijn echt onze absolute topstukken, en niet alleen van ons. Het zijn ook de absolute topstukken van de collectie Nederland. Ze zijn echt nergens mee te vergelijken. Er is op dit moment nog maar één complete set maritieme tapijten ter wereld bij elkaar, en dat is de onze.”

Meer weten over de wandtapijten? Op museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 19  | Jan Briek over ‘Dealen met drugs’

“In de tentoonstelling dealen met drugs van het Maritiem Museum, maak je kennis met de keiharde wereld van drugs in de Rotterdamse haven. Een expositie waarin de bezoeker zelf de hoofdrol speelt en soms lastige keuzes moet maken”, vertelt conservator Jan Briek.

Meer weten over deze bijzondere tentoonstelling? Op museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 18 | Kris Callens over ‘Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’

Prille verliefdheid en sprookjesachtige bruiloften. De tentoonstelling Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw van het Fries museum neemt je mee op een romantische reis. Een intieme tentoonstelling die veel laat zien over het liefdesleven van de Nederlanders in de 17e eeuw, vertelt de directeur van het Fries Museum, Kris Callens in Museumkaart Weekly. 

“Onze landgenoten van de 17e eeuw waren kampioen in de verborgen betekenissen van symbolen. Huwelijksschilderijen en portretten zitten vol symboliek.”

Meer weten over deze bijzondere tentoonstelling? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 17 | Stijn Huijts over ‘David Lynch – Someone is in my house’

De meeste mensen kennen David Lynch van zijn film- en televisiewerk. Blue Velvet en Twin Peaks bijvoorbeeld. Maar Lynch zelf ziet zich toch vooral als beeldend kunstenaar. In het Bonnefantenmuseum in Maastricht is nu een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Het is een duistere tentoonstelling geworden, vertelt directeur Stijn Huijts.

“Lynchiaanse sferen zijn altijd heel duister, maar er zit ook humor in. We moeten niet vergeten dat er naast de duistere kwaliteiten ook heel veel te lachen valt. Dat geldt ook voor deze tentoonstelling.” 

Speciaal voor het Bonnefantenmuseum maakte David Lynch een speciale tentoonstellingsteaser. 

Meer weten over deze bijzondere tentoonstelling? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 16 | Hans Barendse over vrijwilligerswerk in het Muiderslot

Morgen is het de Dag van de Vrijwilliger. Ook voor musea is dat een belangrijke dag, want vrijwilligers zijn onmisbaar om mooie tentoonstellingen te blijven bieden. Hans Barendse (37) is al tien jaar vrijwilliger in de tuin van het Muiderslot. In Museumkaart Weekly vertelt Hans waarom hij dat doet:

“Ik vind het interessant dat er een plaats is met zoveel geschiedenis. Heel leuk om een bijdrage te kunnen leveren om die geschiedenis te laten voortduren.”

Benieuwd hoe een dag als vrijwilliger in de tuin van het Muiderslot eruit ziet? Bekijk dan deze video:


Museumkaart Weekly 15 | Erik Janssen over het ‘Meest kindvriendelijke museum van het jaar’

Kinderen enthousiast maken voor het museum. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Maar het Continium Discovery Center in Kerkrade weet hoe je dat doet, vertelt directeur Erik Janssen in Museumkaart Weekly:

“Wij proberen ons te verplaatsen in de huid van de kinderen: wat vinden ze leuk? Laat ze vooral experimenteren, laat ze overal aanzitten. Bij ons mag je beleven, experimenteren en doen. Dat maakt dat kinderen ons museum heel erg leuk vinden.”

Het interactieve doe- en ontdekmuseum is door museuminspecteurs tot 12 jaar – uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke museum van Nederland en daar is directeur Erik Jansen maar wat trots op. 

Ben je benieuwd hoe een museuminspectie eruit ziet? Bekijk hier een video over het bezoek van de Museuminspecteur van het Jaar, de 5-jarige Indy.


Museumkaart Weekly 14 | Anna Tiedink over ‘Sieraden – Makers en Dragers’

Kettingen, ringen en oorbellen. De behoefte van de mens om zich te versieren, is al zo oud als de mens zelf. In de expositie Sieraden – Makers en Dragers van het Afrika Museum draait alles om versieringen. Daarbij richt de tentoonstelling zich vooral op de makers en de technieken die ze gebruiken, vertelt tentoonstellingsmaker Anna Tiedink. 

“Wij denken snel aan goud en zilver, maar we hebben bijvoorbeeld ook sieraden gemaakt van mensenhaar of van schelpen, steen of hout. Je kan aan het gebruikte materiaal ook goed zien waar een sieraad vandaan komt.”  

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 13 | Marcel Teheux over ‘Designed by Nature’

De natuur is een belangrijke een bron van inspiratie voor goud- en zilversmeden. In de tentoonstelling Designed by Nature van het Zilvermuseum in Schoonhoven zijn veel van deze objecten nu samengebracht, vertelt museumdirecteur Marcel Teheux. 

“We hebben niet alleen zilver in de zaal staan, maar ook allerlei opgezette dieren uit de Krimpenerwaard en de rest van Nederland. Aan de wanden hangen foto’s van 2 meter groot en breed. Je waant je als het ware midden in de Krimpenerwaard en je kan daar heel mooi zilver bewonderen.”

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 12 | Museuminspecteur Lente over ‘Kidsproof Museum van het Jaar’

Vrijdagavond belooft een spannende avond te worden. Want dan wordt namelijk bekend welk museum het Kidsproof Museum van het Jaar is. Ook worden de nieuwe museuminspecteurs benoemd. Het komende jaar gaan deze basisschoolleerlingen onderzoeken welke musea ook leuk zijn voor kinderen.

Lente was het afgelopen jaar Museuminspecteur. In Museumkaart Weekly vertelt ze wat een museuminspecteur nu precies doet en welk museum volgens haar het leukste van Nederland is.

“Je hoeft musea niet heel leuk te vinden om museuminspecteur te kunnen zijn. Ik vind schilderijen heel mooi. Vooral die hele oude, zoals de Mona Lisa en de Nachtwacht.”

Morgen weten we dus wel museum het Kidsproof Museum van het Jaar is. En kunnen er weer nieuwe museuminspecteurs op pad.  


Museumkaart Weekly 11 | Judith van Meeuwen over ‘A Balancing Act’

Balans. Veel mensen zijn er naar op zoek. En ook voor kunstenaars is het een belangrijk beeldend element. Dat is te zien in de tentoonstelling ‘A Balancing Act’ van Kunsthal Kade in Amersfoort. Een expositie waar je kan dansen, maar waar je ook aan het denken wordt gezet over het begrip ‘balans’, vertelt curator Judith van Meeuwen in Museumkaart Weekly.

“Balans is een van de belangrijkste factoren om een compositie te maken. Zodra de spanning weg is, valt een werk in duigen.” 

Benieuwd naar deze expositie? Op museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 10 |
Stefan Scholten over ‘Simply Scandinavian’

Praktisch, maar toch stijlvol. In het Textielmuseum in Tilburg is momenteel een tentoonstelling te zien over Scandinavisch Design. Er zijn niet alleen meubels, textiel en interieurproducten te zien van IKEA of HAY, maar bijvoorbeeld ook het werk van Verner Panton. Die laatste is een beetje een vreemde eend in de bijt, vertelt designer Stefan Scholten. 

“Dat is een rare snuiter. Hij werkt eigenlijk zoals geen een andere ontwerper werkt. Hij is heel vrijdenkend. Dus als hij over een zitmeubel nadenkt, dan wordt het bijna iets psychedelisch.” 

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 09 |
Tanja van der Zon over ‘Goden van Egypte’

Beelden van Egyptische goden en godinnen, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten. Ze zijn te zien tijden de tentoonstelling Goden van Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor deze expositie zijn meer dan 500 objecten  uit binnen- en buitenlandse musea samengebracht. Dat was een flinke operatie. Vooral het lenen van een bijzondere grafzerk bleek niet eenvoudig, vertelt Tanja van der Zon van het Rijksmuseum van Oudheden. 

“Wij wilden die grafzerk graag in onze tentoonstelling opnemen, maar het Louvre wilde dit object niet uitlenen. Uiteindelijk is het toch gelukt. Hij staat nu bij ons te pronken. Toen die uitgepakt werd had ik wel zoiets van: ja, dit is toch wel heel bijzonder.”

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 08 |
Yung Nnelg over ‘Art Rocks’

Een lied schrijven is lang niet eenvoudig. Waar moet zo’n nummer over gaan en hoe begin je? Tijdens de landelijke competitie Art Rocks worden muzikanten uitgedaagd om zich door een kunstwerk te laten inspireren voor het schrijven van een lied. Rapper Yung Nnelg is ambassadeur van Art Rocks en gaf afgelopen weekend een workshop in het Tropenmuseum in Amsterdam. Ook Yung Nnelg kampt wel eens met een writersblock, vertelt hij in Museumkaart Weekly:

“Er zijn zoveel dingen die je in overweging neemt voordat je een zin op papier zet. Ik merkte dat dat me heel vaak dwars zet. Wat ik nu meestal doe is even een film aanzetten zonder geluid. Dan kun je je daar even op focussen. En ik ga redelijk vaak naar musea. Dat is altijd een bron van inspiratie. Ik kan niet precies zeggen wat het directe effect is, maar het doet wel iets met me.”

Met hun zelfgeschreven nummer maken de muzikanten die deelnemen aan Art Rocks uiteindelijk kans op een optreden in Paradiso. Een van de deelnemers is singer-songwriter Antoinette. We volgen haar in haar zoektocht.

Meer weten over Art Rocks? Kijk dan op Artrocks.nl of Popsport.nl
Ga voor meer inspiratie naar Museumkaart.nl


Museumkaart Weekly 07 |
Kees Moeliker over de ‘Ingevroren IJsvogel’

Het is misschien wel een van de bekendste vogels van Nederland. In maart vond een 13-jarige jongen een ijsvogel, ingevroren in het ijs. De foto die hij van het dier maakte ging vervolgens de hele wereld over. De foto werd zo vaak gedeeld dat er souvenirjagers op af kwamen om het dier uit het ijs te zagen. Daar wist de 13-jarige jongen een stokje voor te steken: hij haalde de vogel met ijs en al uit het slootje en bewaarde het dier in zijn koelkast.

“Toen bleek dat deze ijsvogel met ijs en al is bewaard, ging mijn museumhart wel sneller kloppen. Dit was een unieke kans om hem ook echt te verwerven voor onze tentoonstelling Dode dieren met een Verhaal.” 

vertelt museumdirecteur Kees Moeliker in Museumkaart Weekly. Sinds deze zomer is de ingevroren ijsvogel voor iedereen te zien in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

In de tentoonstelling Dode Dieren met een Verhaal zijn nog meer beroemde dieren te zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van de verslikvis, de domino mus en de Tweede Kamermuis? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 06 |
Timo de Rijk over ‘Food is Fictie’

Eten vinden we allemaal belangrijk. Maar waarom we voor een bepaald product kiezen, dat wordt niet alleen bepaald door smaak en geur – maar ook door hoe het eruit ziet. In de tentoonstelling ‘Food is Fictie’ laat het Design Museum Den Bosch zien hoe we ons voortdurend laten verleiden door aantrekkelijke ontwerpen en lekkere beloften. In de 6e aflevering van Museumkaart Weekly vertelt directeur Timo de Rijk hoe die verleiding werkt:

“Als je kijkt naar de schappen in de supermarkt, dan straalt de betekenis je tegemoet. Het gaat over ambachtelijkheid, esthetiek, mannelijkheid, vrouwelijkheid etc. Het zijn die culturele betekenissen die ons verleiden en waar we allemaal plat voor gaan. Het laat zien wie we zijn.”

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 05 |
Ralph Keuning over ‘Giacometti-Chadwick, Facing Fear’

Langgerekte figuren met dunne benen en hoekige sculpturen van ijzer. In Museum de Fundatie in Zwolle is vanaf dit weekend de tentoonstelling Giacometti – Chadwick, Facing Fear te zien. Twee grootmeesters in de beeldhouwkunst die in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw met hun werk reageerden op de angst  voor een nucleaire oorlog. Volgens museumdirecteur Ralph Keuning is het thema van de expositie ook nu nog actueel. Hij hoopt dat bezoekers niet alleen zullen genieten van de kunstwerken, maar ook aan het denken worden gezet. 

“Ik vind het ook heel belangrijk dat als je hier door die zalen loopt, je bij jezelf te raden gaat en over je eigen bestaan nadenkt en met misschien wel heel nieuwe ideeën het museum verlaat.

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 04 |
Luuk Heezen over ‘Kunst kijken met je oren!’

Als het gaat over kunst ervaren denken veel mensen aan stille ruimtes waar je van kunstwerk naar kunstwerk schuifelt. Maar tijdens ‘Kunst kijken doe je met je oren!’ ontdek je kunstwerken op een heel andere manier, vertelt presentator Luuk Heezen. Bezoekers dragen een blinddoek en luisteren naar een verhaal over het kunstwerk. Daarna gaat de blinddoek af en zie je over welk kunstwerk het ging. 

“Het is een heel andere kunstervaring die de fantasie van de kijker op een leuke manier kan prikkelen.”

Bekijk hier een video van Kunst kijken doe je met je..oren! tijdens Lowlands 2018

Kunst kijken doe je met je..oren! is een concept van Cornelis Serveert


Museumkaart Weekly 03 |
Jo Kal over ‘We can do it! – Rosie the Riveter’

Het is een van de beroemdste posters ter wereld – Rosie the Riveter – de fabrieksarbeidster met de opgestroopte mouwen die uitroept: ‘We can do it!’
Rosie werd symbool voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de plek in de fabrieken innamen van de mannen die vochten aan het front. De vrouwen deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dat smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn, vertelt Jo Kal van het Nationaal Onderduikmuseum.

“Het was opeens acceptabel dat een vrouw ging werken. Dat is van hele grote betekenis geweest.”

Foto: Glenn L. Martin Maryland Aviation Museum

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 02 |
Roosmarij Deenik over ‘Sparta, de sleutel tot een rijker leven’

Een lokale fietsenmaker uit Apeldoorn groeide uit tot een van de belangrijkste producenten van fietsen, brommers en e-bikes in Nederland: Sparta. Het CODA Museum in Apeldoorn brengt 100 jaar Sparta in beeld in ‘Sparta, de sleutel tot een rijker leven.’

In de tweede aflevering van Museumkaart Weekly vertelt curator Roosmarij Deenik over deze kleurrijke en verrassende tentoonstelling.

“Het bijzondere aan het bedrijf Sparta is dat het zich steeds opnieuw heeft weten uit te vinden”

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Museumkaart Weekly 01 |
Filelezer Heleen de Geest over ‘Heaven or Hell?’

Heleen de Geest ken je waarschijnlijk van de ANWB-filemeldingen op de radio, maar ze heeft ook een enorme passie voor schoenen. Voor Museumkaart Weekly bezocht Heleen de tentoonstelling ‘Heaven or Hell?’ in het Cube Design Museum in Kerkrade.

“Als ik nieuwe schoenen heb, zet ik ze naast m’n bed. Zo kan ik er vanuit bed naar blijven kijken.”

Benieuwd naar deze expositie? Op Museumkaart.nl vind je meer informatie.


Over Museumkaart:
Met de Museumkaart kan een kaarthouder eindeloos musea ontdekken. Steeds meer musea doen mee, inmiddels ruim 400. Momenteel hebben 1,35 miljoen museumfans een Museumkaart. Naast eindeloze toegang helpen zij de musea ook écht met de kaart. Voor ieder bezoek van een Museumkaart(houder) ontvangt het betreffende museum een vergoeding. In 2017 hebben de Museumkaarthouders samen 8,7 miljoen bezoeken aan aangesloten musea gebracht. Bij iedereen in de buurt zijn verrassende collecties en bijzondere tentoonstellingen te vinden. Ons échte goud is vaak dichterbij dan je denkt, kijk op museumkaart.nl voor het aanbod van ruim 400 musea in Nederland.