Naar deze muziek kijken we uit in 2020
20

Naar deze muziek kijken we uit in 2020

Na een jaar of langer pootjebaden in nieuwere soulvolle geluiden, kunnen we in 2020 een golf aan artiesten verwachten die spannende sounds mainstream gaan maken – als het aan ons ligt dan, laat dat duidelijk zijn. Dus, van ons voor jou: deze mooie geluiden en artiesten ga je veel horen dit jaar.

 

Geluid: Left-field loner soul

Van o.a. Arlo Parks en Anna Leone

We zijn gewend dat soul opbeurend is, maar anno 2020 krijgt het genre een ietwat verdrietige zweem. De nieuwe generatie artiesten snijdt gewichtige onderwerpen als depressies aan. Maak je op voor introverte, left-field soulsongs.

Artiesten om naar uit te kijken: Arlo Parks, Anna Leone, Summer Walker, Pip Millet, Joy Crookes en Mereba.

 

 

 

 

Geluid: Future nostalgia

Van o.a. Kirby en Masego

De rijzende r&b-sterren putten uit een rijke muzikale erfenis, en stoffen de decennia-oude sounds af met frisse elektronische drums, eigentijdse melodieën of nieuwe lyrics. Net zoals we voor kleding weer meer de kasten induiken en nieuwe combi’s bedenken, duiken we komend jaar samen met de jonge beloftes het archief in. Kirby is een opkomend artiest, die de ziel van Motown channelt, en daar de nodige doo-wop en soul aan toevoegt. Erika de Casier gooit g-funk in haar r&b-stijl en Masego blies vorig jaar al op met zijn eigen uitvinding: trap jazz.

Artiesten om naar uit te kijken: Summer Walker, Masego, Kirby, Celeste en Erika de Casier.

Geluid: Rauwe soul

Van o.a. Miraa May en Dua Saleh

De soulful muziek van de nabije toekomst is rauwer dan voorheen, en heeft daarom meer gemeen met de neo-soul van het Soulquarians-tijdperk. Het verschil is dat die stijl overladen was met black bohemia– en funk-elementen, terwijl je de thema’s van de nieuwere rauwe soul ook vaker in hiphop tegenkomt. Opkomende soulartiesten worden geïnspireerd door de straten waar ze opgroeien en maken zich hardop zorgen over hun mentale gezondheid.

Artiesten om naar uit te kijken: Miraa May, Sasha Keable, UMI, Mariah The Scientist, Dua Saleh.

 

 

 

 

 

Geluid: Afrikaanse alt-soul

Van o.a. Odunsi en Lady Donli

Burna Boy brak met zijn wereldsucces afgelopen jaar een lans voor Nigeriaanse artiesten, ook buiten zijn straatje van afrobeats. De afro-alt-soul-beweging barst in Lagos en Nigeria zo uit haar voegen, dat ook de andere werelddelen in de ban raken van r&b, Afrikaanse ritmes en soul. Dat voorspelt veel goeds dit jaar.

Artiesten om naar uit te kijken: Odunsi (The Engine), Santi, Lady Donli en Zamir.

 

 

 

 

Geluid: Psychedelic deep funk

Van o.a. YĪN YĪN en Dol Ikara

Bij funk denk je misschien niet meteen aan Thailand. De Texaanse band Khruangbin stelde het grote publiek in 2018 voor aan deze Aziatische volkssound, en daar zijn we hen dankbaar voor. In het kielzog van hun succes, krijgen andere psychedelische funkbands dit jaar zeker weten ruim baan.

Artiesten om naar uit te kijken: Altin Gun, YĪN YĪN en Dol Ikara.

LEES OOK: Hoe de Nederlandse Nicole Bus een Amerikaanse superster werd

LEES OOK: 7 soulvol kerstalbums die je wél grijs wilt draaien

Shinta Lempers (33) schreef jarenlang columns en artikelen voor DJ Broadcast. Voor Red Bull Music houdt ze onze muziekcultuur en talenten nauwlettend in de gaten. Met haar verhalen wil ze de muzikale erfenis van alle windstreken tot leven brengen. Andere grote liefdes: poëzie, Braziliaans jiu jitsu en haar dreumes.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
20:43 New Cool Collective
bring it on new cool collective
20:39 Quincy Jones
ai no corrida quincy jones
20:35 SAULT
bitter streets sault
20:30 Donny Hathaway
little ghetto boy donny hathaway
20:24 Jamie Cullum
wind cries mary jamie cullum
20:21 UB40
tell me is it true ub40
20:15 Ben E. King
music trance ben e. king
20:12 Alicia Keys
a woman's worth (live) alicia keys
20:07 Shirley Horn
mack the knife shirley horn
20:03 John Mayer
helpless john mayer