Studie: Natuurgeluiden zijn goed voor je gezondheid, en meer
1

Studie: Natuurgeluiden zijn goed voor je gezondheid, en meer

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 23 maart 2021. 

Het effect van natuurgeluiden op je gezondheid

Dat natuurgeluiden als fluitende vogels en kabbelende beekjes ons goed doen, werd al langer aangenomen. Een team van Noord-Amerikaanse onderzoekers heeft nu aangetoond dat het horen van dit soort geluiden inderdaad concrete gezondheidsvoordelen heeft. Dat is te lezen in Trouw.

De wetenschappers analyseerden 18 studies over de effecten van natuurgeluiden op mensen. Hun conclusie: het horen van dergelijke geluiden draagt onder meer bij aan een lagere bloeddruk, minder stress en een beter humeur.

De onderzoekers pleiten er daarom voor om de weinige onverstoorde natuurgebieden die er zijn, extra goed te beschermen. En ook om verkeersgeluiden rondom stadsparken te verminderen, zodat bezoekers goed kunnen profiteren van de heilzame geluiden van het park.

 

200 gemeenten willen zomer met grote terrassen

Het gaat waarschijnlijk nog even duren voordat de terrassen weer open mogen, maar het goede nieuws is dat veel horeca-ondernemers alvast toestemming hebben van de gemeente om een ruimer terras neer te zetten. Meer dan 200 gemeenten hebben dat al toegezegd, blijkt uit onderzoek van NU.nl.

Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland kunnen ondernemers met een dubbel zo groot terras het gebruikelijke aantal mensen ontvangen terwijl iedereen voldoende afstand houdt.

 

Extra inkomsten door reclameposter achter het raam

Een kleine opsteker voor horecazaken in Amsterdam: zij kunnen sinds deze week een raam in hun zaak beschikbaar stellen aan bedrijven om daar een reclameposter op te hangen. Op deze manier kan een bedrijf de horecazaak steunen met wat extra inkomsten, zo meldt het AD.

Het initiatief ‘Reclame voor de Horeca’ is bedacht door campagnebureau Tosti Creative.  Tot nu toe doen negen restaurants en cafés in Amsterdam mee aan de actie.

 

Bouwbedrijf werkt aan eerste 3D-geprinte wijk van de VS

De Amerikaanse staat Californië kampt met een woningcrisis. Bouwbedrijf Mighty Buildings wil op een creatieve manier bijdragen aan een oplossing – namelijk door een volledige 3D-geprinte wijk van het land te bouwen. Dat meldt The Guardian.

De 3D-printers waar het bedrijf mee werkt hebben het formaat van een kleine garage. Volgens Mighty Buildings kost het maken van de huizen 95 procent minder arbeid en levert het tien keer minder afval op in vergelijking met conventionele bouw.

Het idee om huizen te printen is niet nieuw. In Mexico wordt gewerkt aan een project met geprinte huizen voor gezinnen met lage inkomens.

 

Lidl-kippen krijgen beter leven

Kort na Albert Heijn belooft nu ook Lidl binnen twee jaar helemaal over te stappen op kip met een Beter Leven-keurmerk. Dat meldt NRC.

Het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming beoordeelt aan de hand van één tot drie sterren hoe diervriendelijk een product is gemaakt. In 2023 moet alle kip bij Lidl dus minstens één ster hebben.

Dat grote supermarktketens als Albert Heijn en Lidl deze stap zetten, zorgt volgens Wakker Dier voor een ‘aanzienlijke welzijnsverbetering voor tientallen miljoenen kippen per jaar’.

 

Weinig tijd en toch slim bewegen

Goed nieuws voor wie een hekel heeft aan sporten: Met ‘een beetje rondscharrelen’ kun je ook aan de nodige beweging komen, schrijft de Volkskrant.

De krant sprak met verschillende bewegingswetenschappers en sportfilosofen over hoe je het best in beweging kunt blijven wanneer je weinig tijd hebt. Volgens sportarts Frank Backx is het geen goed idee om je toch al drukke agenda aan te vullen met een korte en intensieve training van een kwartier. Dat is voor veel mensen te zwaar, en niet zelden leidt het tot blessures. Backx pleit ervoor om áls je echt gaat trainen, daar de tijd voor te nemen en ervan te genieten. Heb je die tijd niet, dan kun je beter hier gedurende de dag wat ‘rondslenteren’.

Uit eerder onderzoek van bewegingwetenschapper Hans Savelberg blijkt verder dat een uur sporten niet compenseert voor de hele dag zitten. Gezonder is het volgens Savelberg om ieder half uur drie tot vijf minuten te bewegen.

 

Clubhouse over ‘paar maanden’ ook voor Android

Audio-app Clubhouse zegt binnen een paar maanden ook beschikbaar te zijn voor Android. Dat meldt NU.nl.

Met de app kun je live groepsdiscussies voeren in virtuele ‘kamers’. Op dit moment is dat alleen mogelijk voor iOS-gebruikers, maar dat gaat dus veranderen. De reden dat het even heeft geduurd is dat een te snelle uitrol naar Android nadelige gevolgen zou hebben voor de app.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
11:10 Gregory Porter & Laura Mvula
water under bridges gregory porter & laura mvula
11:06 Aretha Franklin
what a fool believes aretha franklin
10:54 Commodores
brick house commodores
10:50 Lalah Hathaway & Robert Glasper
show me your soul lalah hathaway & robert glasper
10:47 Otis Redding
fa-fa-fa-fa fa (sad song) otis redding
10:43 Lenny Kravitz
i belong to you lenny kravitz
10:39 Belleruche
anything you want (not that) belleruche
10:36 Stevie Wonder
isn't she lovely stevie wonder
10:26 Omar
there's nothing like this omar
10:22 Gabin ft. Dee Dee Bridgewater
into my soul gabin ft. dee dee bridgewater