Nederlandse festivals worden duurzamer
19

Nederlandse festivals worden duurzamer

Vegetarisch snacken, herbruikbare bekers, of gratis kaarten voor mensen die weinig te besteden hebben; vrijwel elk festival wil tegenwoordig groen en toegankelijk zijn. Dat blijkt uit het jaarlijkse trendonderzoek van het Ticketplatform Eventbrite.

De hele zomer festivals aflopen én milieubewust leven gaat tegenwoordig prima samen. Want een beetje eigentijds evenement probeert zo duurzaam en divers mogelijk te zijn.

Anouk ter Haar is marketingmanager bij Eventbrite en heeft gezien hoe deze maatschappelijke onderwerpen bovenaan de evenementenagenda zijn komen te staan. “Festivals zijn bij uitstek de plek om duurzaamheid en diversiteit tastbaar te maken en dus het gedrag van bezoekers positief te beïnvloeden. Toch is hier sprake van een wisselwerking want het is juist de bezoeker die verwacht dat zo’n organisatie een milieuvriendelijk beleid voert.”

Vleesloze en plasticvrije festivals

En dat begint al bij het voedingsaanbod. Het typische festivalvoer zoals het broodje hamburger, pizza salami of patat is niet bepaald gezond en milieuvriendelijk. En daar is dan ook een grote verschuiving te zien. Zo besloot het tweedaagse festival Milkshake in Amsterdam in 2018 uitsluitend vegetarische snacks te serveren. Milkshake is overigens niet het eerste vleesvrije evenement van Nederland. Op dancefestival DGTL is sinds 2016 geen stukje vlees meer krijgen.

LEES OOK: Kartent maakt einde aan tentkerkhofjes op de festivalcamping

Niet alleen qua voedingsaanbod slaan festivals een duurzaamheidsslag: ook het gebruik van wegwerpplastic is uit den boze. Steeds vaker krijg je bij de bar een beker van stevig plastic die aan het einde van het evenement weer ingeleverd kan worden voor statiegeld. Pride Amsterdam heeft zelfs ballonnen en confetti in de ban gedaan en ook de plastic muntjes als betaalmiddel is verleden tijd. Volgens Anouk is ook hier DGTL een pionier. “Dat festival loopt wereldwijd voor op het gebied van duurzaamheid en wil dit jaar helemaal circulair zijn.”

Mindervalidenhotel

De andere grote trend in festivalland is diversiteit en inclusiviteit. Anouk: “Vooral de jongere generatie vindt dit erg belangrijk en daarom trekken organisatoren alles uit de kast om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken.” Denk niet alleen aan variatie in leeftijd, afkomst en gender maar ook aan de toegankelijkheid voor minder validen. “Vooral de jongere generatie vindt diversiteit erg belangrijk en daarom trekken organisatoren alles uit de kast om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken.”

LEES OOK: Urinoirs voor vrouwen dat is p(l)as gelijkheid

Een mooi voorbeeld is de Zwarte Cross dat steeds toegankelijker wordt voor mindervalide bezoekers. Zo heeft de organisatie gezorgd voor een gehandicaptenparkeerplaats, toiletten en douches voor mensen met een beperking en een verhoogd podium. Vorig jaar opende het festival een mindervalidenhotel, zodat deze mensen ook een heel weekend de Zwarte Cross konden beleven.

Signdancers Songfestival

De inclusiviteitstrend zet ook bij het Songfestival in Rotterdam duidelijk door. De organisatie gaat ‘signdancers’ voor doven inzetten om het verhaal van een lied al dansend uit te beelden. Verder komt er een audiodescriptie ruimte voor blinden en slechtzienden en zijn er speciale rolstoelplaatsen beschikbaar.

De gemeente Rotterdam doet ook een inclusieve duit in het zakje: inwoners die het minder breed hebben, krijgen gratis kaarten aangeboden.

Het toont hoe gemeenten een grote invloed hebben op de mate van duurzaamheid en diversiteit van evenementen. Zo is er eerst een vergunning nodig, voordat er überhaupt iets georganiseerd mag worden. En daar kan je als gemeente gebruik van maken. Amsterdam stelt hoge duurzaamheidseisen aan een evenement. Daarnaast wil de hoofdstad vanaf volgend jaar meer aandacht besteden aan kleine, buurtgerichte evenementen die zorgen voor meer verbinding.

Invloed bezoekers

Ook als bezoeker kun je bijdragen aan een mooiere festivalwereld. Dat zit volgens Anouk vooral in de kleine dingen. “Ga met de fiets of het openbaar vervoer naar het evenement, print je ticket niet uit en ga bewust om met consumptie en afval. Last but not least: spreek organisatoren aan op slecht gedrag want de stem van de bezoeker is een belangrijke sturende factor.”

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
19:26 Jeangu Macrooy
high on you jeangu macrooy
19:23 D'Sound & Macy Gray
save some d'sound & macy gray
19:18 Joe Jackson
steppin' out joe jackson
19:13 D'Angelo
really love d'angelo
19:10 Meters
jambalaya meters
19:06 Amy Winehouse
tears dry on their own amy winehouse
19:01 Al Jarreau
roof garden (edit version) al jarreau
18:54 Shalamar
a night to remember shalamar
18:46 Wax Poetic ft. Norah Jones
tell me wax poetic ft. norah jones
18:43 Wilson Pickett
in the midnight hour wilson pickett