Schrijf je in voor de Sublime Nieuwsbrief en… - Klik Hier
inschrijven nieuwsbrief sublime
Nieuw-Zeeland’s nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is vrouw én Māori
2

Nieuw-Zeeland’s nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is vrouw én Māori

Een primeur in Nieuw-Zeeland: het land heeft voor het eerst een vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken. Nanaia Mahuta is niet alleen vrouw, maar ook Māori, een oorspronkelijke bewoner van Nieuw-Zeeland. 

Voordat Mahuta op 2 november aantrad als minister van Buitenlandse Zaken, was ze onder meer minister voor lokale overheden en Māori-ontwikkeling.

Vier jaar geleden schreef ze ook al geschiedenis toen ze het eerste parlementslid werd met een ‘moko kauae’, een traditionele Māori-tatoeage op de kin.

Politiek journalist Rukuwai Tipene-Allen noemt de aanstelling van Mahuta ‘enorm betekenisvol’. ‘Het eerste gezicht dat mensen op internationaal niveau zien, is iemand die Māori spreekt en er zo uitziet’, zei ze tegen CNN. Dat Mahuta de traditionele tatoeage draagt, laat anderen volgens haar zien dat er ‘geen grenzen zijn voor Maōri’.

Ondanks verschillende sociale en politieke  initiatieven vormen Maōri nog steeds een achtergestelde groep in Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en gezondheid.

Het nieuwe kabinet van premier Jacinda Ardern wordt gezien als één van de meest diverse ter wereld. Bijna de helft is vrouw en 10 procent is LHBTI’er.

Beeld: Nanaia Mahuta

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
08:52 Black Pumas
colors black pumas
08:44 Quincy Jones
ai no corrida quincy jones
08:41 Robbie Williams
mack the knife robbie williams
08:38 Jeangu Macrooy
birth of a new age jeangu macrooy
08:31 Moloko
sing it back moloko
08:22 Bee Gees
stayin' alive bee gees
08:17 Angie Stone
wish i didn't miss you angie stone
08:11 Jon Batiste
i need you jon batiste
08:08 Frank Sinatra
i've got you under my skin frank sinatra
08:03 Beyoncé
deja vu beyoncé