Win te gekke Pioneer Prijzen bij Funky Friday - Klik Hier
winactie pioneer dashcam
Nieuw-Zeeland’s nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is vrouw én Māori
2

Nieuw-Zeeland’s nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is vrouw én Māori

Een primeur in Nieuw-Zeeland: het land heeft voor het eerst een vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken. Nanaia Mahuta is niet alleen vrouw, maar ook Māori, een oorspronkelijke bewoner van Nieuw-Zeeland. 

Voordat Mahuta op 2 november aantrad als minister van Buitenlandse Zaken, was ze onder meer minister voor lokale overheden en Māori-ontwikkeling.

Vier jaar geleden schreef ze ook al geschiedenis toen ze het eerste parlementslid werd met een ‘moko kauae’, een traditionele Māori-tatoeage op de kin.

Politiek journalist Rukuwai Tipene-Allen noemt de aanstelling van Mahuta ‘enorm betekenisvol’. ‘Het eerste gezicht dat mensen op internationaal niveau zien, is iemand die Māori spreekt en er zo uitziet’, zei ze tegen CNN. Dat Mahuta de traditionele tatoeage draagt, laat anderen volgens haar zien dat er ‘geen grenzen zijn voor Maōri’.

Ondanks verschillende sociale en politieke  initiatieven vormen Maōri nog steeds een achtergestelde groep in Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en gezondheid.

Het nieuwe kabinet van premier Jacinda Ardern wordt gezien als één van de meest diverse ter wereld. Bijna de helft is vrouw en 10 procent is LHBTI’er.

Beeld: Nanaia Mahuta

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:44 Change
the glow of love (edit) change
12:40 Queen Latifah
mercy mercy mercy queen latifah
12:36 Simply Red
stars simply red
12:28 Debarge
i like it debarge
12:24 St Germain
rose rouge st germain
12:21 Unique
what i got is what you need unique
12:17 Stevie Wonder ft. Gary Clark Jr.
where is our love song stevie wonder ft. gary clark jr.
12:13 Mario
let me love you mario
12:09 Jamie Cullum
twentysomething jamie cullum
12:05 Sade
paradise sade