Nieuws van de Vooruitgang: De dag van de rechten van het kind

Het is 20 november, en het is de dag van de rechten van het kind.
En UNICEF vraagt kinderen vandaag: wat zou jij veranderen als jij de baas was?

“Ik ben vandaag een dag de baas van Apenheul en ik wil misschien dat er een of twee keer in het jaar een dag goedkoper is zodat arme gezinnen er ook heen kunnen.”

Dat was de 11-jarige Jayden op NPO Radio 1. Jayden is vandaag dus de baas van de Apenheul. Ook bij het Tropenmuseum, K3 en Ajax lopen vandaag kleine bazen rond.
Laura Westendorp van UNICEF legt uit waarom het belangrijk is om ook in Nederland stil te staan bij kinderrechten:

“Er wordt heel veel over kinderen gepraat en besloten. Maar vandaag mogen kinderen hun stem laten horen, en wordt er op heel veel plekken in Nederland met kinderen gepraat.”

Zo kunnen kinderen laten zien dat ze goed kunnen meedenken over problemen en oplossingen. Eerder vandaag begon ook het allereerste Kinder-Vragenuur van de Tweede Kamer. Kinderen uit groep 7 en 8 mochten toen vragen stellen aan ministers en staatssecretarissen. De eerste vraag werd gesteld aan Mark Rutte. Groep 8 van basisschool ‘Het Avontuur’ wilde weten waarom kinderen jonger dan 18 jaar niet mogen stemmen. De minister president legde uit dat hij daar zelf geen voorstander van is. Maar daar namen de leerlingen geen genoegen mee:

“Wilt u vraag misschien met uw politiek collega’s bespreken en dan gaan stemmen?”
Vraagt de leerling. Rutte antwoord:

“Ik zal het vrijdag erover hebben met de ministerraad, en ga ik zeggen: Luister collega’s, ik heb een Kinder-Vraaguur gehad en dat is sowieso heel inspirerend en leuk. Maar er was ook een hele serieuze vraag die ik kreeg en die ging over wanneer mag je gaan stemmen in Nederland. En ik heb dit antwoord gegeven, wat vinden jullie daarvan? dat zal ik doen.”

 

Bericht achterlaten