Het boek ‘Hamburgers uit de Moestuin’ stuurt kinderen op supermarktsafari

Hoe wordt groen gras witte melk? En wat zijn eigenlijk calorieën?

Vandaag praten we met Louise Fresco, de voorzitter van de Wageningen Universiteit. Zij ging een tijdje geleden op zoek naar een verjaardagscadeau- en kwam erachter dat er nog geen kinderboek was dat precies vertelt waar eten eigenlijk vandaan komt, en waarom het wel of niet gezond of duurzaam is. Ze besloot er daarom zelf een te schrijven: ‘Hamburgers uit de Moestuin’.
Een kinderboek dat moet zorgen voor interessante gesprekken aan de keukentafel, vertelt Fresco:

“Het gaat over telkens heel veel keuzes die eigenlijk heel ingewikkeld zijn. Ik bedoel – met roken is het heel makkelijk: je moet gewoon niet roken, punt. Maar voedsel, daar moet je elke dag wat van eten. Je moet echt een beetje begrijpen dat je bijvoorbeeld best wel af een toe een keert je een roze koek, of een gevulde koek, of een hamburger mag eten. Dat dat niet het probleem is, maar het gaat om het hele patroon.”

Het boek gaat over Merel en haar buurjongetje Dayo. Zij onderzoeken samen wat gezond en duurzaam eten is. Zo gaan ze bijvoorbeeld op supermarktsafari om alle verschillende soorten yoghurt te vergelijken.

“Dan gaan ze op de grond zitten met alle soorten yoghurt om hun heen. Een paar klanten van de supermarkt komen er nieuwsgierig bij staan. En dan zegt Merel: “Ja, wij kijken naar wat het meeste bijdraagt aan de calorieën.” “Leren jullie dat uit je hoofd?” vraagt een van de klanten. “Nee, maar wij kunnen etiketten lezen.”

Louise Fresco hoopt dat kinderen net als Merel en Dayo zelf op onderzoek uitgaan. Haar doel is dan ook dat ‘Hamburgers uit de Moestuin’ straks op alle basisscholen in Nederland is te vinden.

Bericht achterlaten