MUZIEKNIEUWS

7 soulful kerstalbums die je wél grijs wilt draaien

18 november 2020
Van klassiekers tot nieuwe geluiden, fonkelnieuw tot bejaard: met deze kerstalbums worden de feestdagen hella funky.

Het genre kerstmuziek is zo voorspelbaar, verzadigd en oversentimenteel, dat je wel van héél goede huize moet komen wil het nog een nieuwe schwung geven. Toch zijn er artiesten die daarin slagen. En wij hebben ze gevonden. De groovy songs van eigen makelij, de klassiekers die je toch wilt horen, maar dan omhelsd in soulvolle arrangementen of eigenwijs op een reggaebeat. En soms was het net even een ongewone coverkeuze.

Uit al deze praal cureerden we 7 albums die je gerust de hele maand op repeat kan zetten. Wat let je? Ook als de kerstboom weer met kluit en al in de aarde staat, doen deze kerstalbums het nog goed. Of je gezelschap nou uit muziekkenners bestaat of niet. O, en als bonus nog een rits singles die je aan je playlist wilt toevoegen. Komen ze.

1. PJ Morton – ‘Christmas With PJ Morton’ (2018)

PJ Morton is dol op kerst. De Grammy-bekroonde producer, solozanger en keyboardspeler van Maroon 5 bracht in 2018 zijn eerste kerstalbum uit. Het resultaat is een warme mix van originals en covers van liedjes waar hij zelf mee opgroeide. PJ Morton bezit een coole, eigen stijl vol New Orleans Bounce (de opbeurende hiphop die daar in de jaren ’90 ontstond), die zelfs Mariah Carey’s ‘All I Want For Christmas is You’ cool en funky laat klinken.

2. Aloe Blacc – ‘Christmas Funk’ (2019)

Aloe Blacc, echte naam Egbert Nathaniel Dawkins III (jawel), brak pas op zijn dertigste door. Even daarvoor nam de mc afscheid van hiphop, omdat het zijn thuis niet meer was, en stortte zich op optimistische folk-soul. ‘I Need A Dollar’ (2010) was de soundtrack van de crisistijd, en sindsdien is de soulsensatie niet meer te stoppen. Hij nam zich voor alleen nog maar een positieve boodschap te preachen, en dat doet hij met verve -en heel veel funk- op dit kerstalbum.

3. Sharon Jones & The Dap-Kings – ‘It’s a Holiday Soul Party’ (2015)

Het leeuwendeel van dit album stoelt op de vintage r&b van de geliefde Dap-Kings. Het origineel, ‘8 Days of Hannukkah’, oversteeg de meeste odes aan de feestdagen al, en met deze samenwerking doen de band en de zangeres er nog een flinke schep bovenop. ‘It’s a Holiday Soul Party’ tornt niet aan het belang van traditionele Hannukkah- en Yuletide-songs, maar gooit er nog een dosis fun en swagger bij.

4. John Legend – ‘A Legendary Christmas’ (2019)

Vorig jaar bracht John Legend een deluxe versie van zijn r&b-rijke kerstalbum ‘A Legendary Christmas’ uit. Nu met vier extra cadeautjes, waaronder een duet met Kelly Clarkson en lyrics (die nogal wat stof deden opwaaien) van comedian en actrice Natasha Rothwell van HBO’s ‘Insecure’. Het album bevat featurings van Esperanza Spalding en Stevie Wonder en is geproduceerd door neo-soul-icoon Raphael Saadiq. Da’s op z’n minst legendarisch te noemen. Nog een troef: de songkeuzes zijn allerminst afgezaagd, zie daar Marvin Gaye’s ‘Purple Snowflakes’.

5. Anthony Hamilton – ‘Home For The Holidays’ (2014)

Alles aan Anthony Hamilton is soul. Hij zingt niet simpelweg zijn liedjes, hij lééft zijn songs. Sterker: Anthony heeft genoeg soul in zijn muziek om de hoorns en drums, waar elke kerstklassieker het van moet hebben, genadeloos weg te strippen. En dat maakt dit album een delicatesse, zo eentje waar je niet ineens misselijk van wordt als de feestdagen voorbij zijn.

6. Trojan – ‘This Is Christmas’ (2017)

Wie van soulvolle Jamaicaanse muziek houdt, hoeft zich deze kerst niet te verstoppen. ‘Sanctuary Records’ is namelijk zo gul geweest om een compleet kerstalbum uit te brengen, met bijdragen van levende legendes als Desmond Dekker, Yellowman, Joe Gibbs, Beres Hammond, Lee Scratch Perry, Eek-A-Mouse en The Mighty Diamonds. Verwacht onder andere een versie van ‘Feliz Navidad’ in een funky jasje door Freddie McGregor, Christmas Parade als een downtempo-reggae-hymne en andere soulvolle interpretaties van klassiekers op Jamaicaanse ritmes.

7. Keb’ Mo’, ‘Moonlight, Mistletoe & You’ (2019)

De blueszanger, gitarist en songwriter Keb’ Mo’ dook diep in de kerstcatalogi en duikelde daar r&b- en bluesjuwelen op als Koko Taylors ‘Merry, Merry Christmas’ en ‘Santa Claus, Santa Claus’ van Louis Jordan. Met covers van deze songs en nieuwe samenwerkingen, vulde hij een heerlijk feestalbum. Van smooth soul tot een zorgvuldig getimede saxofoon en zelfs een knipoog naar country-blues, kan het bijna niet meer stuk deze kerst.

Bonustracks

Om je playlist deze kerst compleet te maken, tippen we je nog een aantal singles, die de feestdagen hoe dan ook van een magisch randje voorzien.

Shinta Lempers (33) schreef jarenlang columns en artikelen voor DJ Broadcast. Voor Red Bull Music hield ze onze muziekcultuur en talenten nauwlettend in de gaten. Met haar verhalen wil ze de muzikale erfenis van alle windstreken tot leven brengen. Andere grote liefdes: poëzie, Braziliaans jiu jitsu en haar dreumes.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store