MUZIEKNIEUWS

Don Covay: dé man achter Mick Jagger's sound

13 juni
The Rolling Stones staan vanavond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Wij maken een trip down memory lane naar een van Mick Jagger's grootste voorbeelden en muzikale invloeden: de Amerikaanse soulzanger Don Covay.

Don Covay, ook wel bekend als de man die Mick Jagger leerde zingen. Maar wat ging hieraan vooraf? Wij nemen je mee in de muzikale carrière van Don Covay.

Wie was Don Covay?

In de jaren vijftig begon Don zijn carrière als zanger in de familiegospelgroep The Cherry Keys, waarna hij deel uitmaakte van de r&b-groep The Rainbows, waar ook Marvin Gaye en Billy Stewart in speelden. Vier jaar later kickstartte Covay zijn solocarrière in het programma van niemand minder dan Little Richard. Tegelijkertijd was Don ook de chauffeur van Little Richard. Zo ontstond er een muzikale samenwerking tussen de twee, waarbij Covay optrad onder de artiestennaam 'Pretty Boy' en Little Richard `zijn muziek produceerde. Covay zette zichzelf pas echt op de kaart toen hij de hit 'Chain of Fools' schreef voor Aretha Franklin.

Met zijn blueshit 'Mercy Mercy’ in 1965, trok hij de aandacht van de zanger van de Rolling Stones, de dan 22-jarige Mick Jagger. 

Mercy, Mercy

The Rolling Stones besloten dan ook een cover van het nummer 'Mercy Mercy' uit te brengen die later verscheen op het album Out Of Our Heads. Als je goed naar beide versies luistert, hoor je hoeveel impact de rauwe sound van Covay had op de vocale stijl van Mick Jagger.

We hebben beide versies hieronder voor je klaargezet. Take a listen en laat ons weten of jij de overeenkomsten hoort.

Don Covay - Mercy, Mercy

The Rolling Stones- Mercy Mercy

Hierna zette de samenwerking tussen Don Covay en The Rolling Stones voort. Zo componeerde Don verschillende nummers voor The Rolling Stones en werkte hij ook mee aan het album "Black & Blue" uit 1986. 'Adlib' is het laatste album van Don uit 2001. De albumcover bevat uitspraken van meerdere artiesten, waaronder Mick Jagger: "Don was a major creative influence in my early days and it's wonderful to know his spirit is still strong''. In 2015 overleed Don Covay op 76-jarige leeftijd.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store