MUZIEKNIEUWS

De La, Dave en de Magische Drie

3 maart
Na jarenlange strijd met label bazen, producers en andere rechthebbenden is het vandaag officieel zover: de De La Soul catalogus staat compleet online, vrij te streamen voor iedereen met een streamingdienst. Het had dus nogal wat voeten in de aarde en met het onlangs ontvallen van De La Soul lid Trugoy The Dove, voelt het moment meer bitter dan zoet.

Positieve hiphop

De La Soul was begin jaren 90 een van de voorlopers van de Native Tongue movement waar onder anderen ook A Tribe Called Quest, Jungle Brothers en Queen Latifah deel van uitmaakten. “De La,” bestaande uit Posdnuos, Maseo en Trugoy, stond bekend om hun positieve teksten, laidback beats met jazz-invloeden en grappige punchlines. Ze scoorden bescheiden hits met Me, Myself And I en wonnen in 2006 een Grammy voor de single Feel Good Inc. met Gorillaz.

Tommy Boy

De La Soul stond jarenlang onder contract bij het legendarische platenlabel Tommy Boy, het label dat onder andere Naughty By Nature en House Of Pain onder zijn hoede had. Het label wordt gerund door Tom Silverman, en dat is precies de reden waarom de eerste zes albums van De La Soul zo lang van het internet verdwenen waren. Tommy Boy had blijkbaar weinig vertrouwen in het succes van de groep en besloot destijds om de samples die gebruikt werden in hun beats maar gedeeltelijk te “clearen.” Dit had als gevolg dat De La niet volledig recht had om de muziek te gebruiken op de streamingplatformen. Een zaak die tot vandaag bijna tien jaar heeft geduurd. 

Maseo, Pos en Dave streden met man en macht om hun muziek vrij te krijgen, zodat het door middel van streaming ook jongere generaties zou kunnen bereiken. De rechten waren lange tijd in handen van Warner Bros., maar die weigerden mee te betalen aan het vrijkopen van de samples. In 2019, toen Tommy Boy de rechten weer terug nam, leek het erop dat het eindelijk zou gaan gebeuren. Maar de leden van De La maakten bekend dat ze bij die deal slechts 10% van de toch al schamele vergoedingen per stream zouden krijgen. De deal werd teruggedraaid en de catalogus ging weer de kluis in.

Terwijl hun legendarische albums als 3 Feet High And Rising (1989), De La Soul Is Dead (1991) en Stakes Is High (1996) voor jackpotprijzen werden verkocht via platenhandelaren en online marktplaatsen, bleef het streamingaanbod van De La Soul beperkt tot hun (toch ook niet onverdienstelijke) recente albums zoals The Grind Date (2004) en And The Anonymous Nobody, hun laatste album uit 2016 dat ze via crowdfunding wisten uit te brengen. Ondertussen bleven de playlists op Spotify, Apple Music, Deezer en Tidal verstoken van klassiekers als The Magic Number, Eye Know en Stakes Is High.

3.3.23: De Day

Oproepen vanuit fans en fellow legends als Nas, Pete Rock, Talib Kweli en Questlove voerden de druk verder op richting Tom Silverman’s platenlabel. Het lijkt weinig zin te hebben, totdat in juni 2022 bekend wordt gemaakt dat Tommy Boy verkocht is aan een grotere partij: Reservoir Media. 

Door de overname worden de kaarten opnieuw geschud en het leek al snel de goede kant op te gaan voor De La Soul. Reservoir ging opnieuw om de tafel met de groep. Een half jaar later, op 3 januari 2023, werd bekend gemaakt dat de eerste zes albums van De La Soul dan eindelijk te streamen zullen zijn. Dat werd aangekondigd met een toepasselijke video. En 3 maart 2023 werd officieel uitgeroepen tot “De Day.”

R.I.P. The Dove

Na jarenlange strijd zijn de eerste zes classics van De La Soul nu dus op alle streamingplatformen te luisteren. Een grote schat aan tijdloze classics met onder andere beats van J Dilla en gastbijdragen van Common, Q-Tip, Biz Markie en saxofonist Maceo Parker zijn nu beschikbaar. Maar het voelt toch wrang. De La lid Dave Jolicoeur, beter bekend als Trugoy the Dove, overleed namelijk op 12 februari, amper drie weken voor De Day. Een enorme klap voor De La Soul, hun fans en de hiphop community wereldwijd.

Dave overleed op 54-jarige leeftijd aan een hartziekte. De laatste jaren liep hij daarom rond met een defibrillator, zoals hij openhartig vertelt in de video voor Royalty Capes uit 2017.

Het ontvallen van Dave is een groot gemis. Maar desondanks is De Day een vreugdevol moment. Geef hun albnum Buhloone Mindstate (1993) eens een aandachtige digitale draai en hoor de gelaagde, funky en komische nummers van dit legendarische trio. De muziek verdient het. De La Soul verdient het. En jij verdient het zelf natuurlijk ook.

Dit artikel is geschreven door Mikel van den Boogaard.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store