NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

De nachttrein naar Barcelona komt eraan, & meer Nieuws van de Vooruitgang

29 juni 2022
Een app met 'snuit-ID's' moet vermiste honden opsporen, de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland doet goede zaken en vanaf eind volgend jaar kun je slapend met de trein naar Barcelona. Dit is een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

De nachttrein naar Barcelona komt eraan

De trein instappen in Nederland en wakker worden in Barcelona: vanaf december 2023 kan het, want dan gaat er een nachttrein rijden naar Barcelona. Dat meldt Het Parool.
De trein van spoorwegmaatschappij European Sleeper vertrekt vanuit Amsterdam en gaat drie keer per week rijden. European Sleeper wil uiteindelijk heel Europa met een nachttrein verbinde

App met 'snuit-ID's' moet helpen vermiste honden op te sporen 

Een Zuid-Koreaans bedrijf heeft een app ontwikkeld om vermiste honden op te sporen met behulp van een 'snuit-ID'. Dat is te zien in een video van de BBC
Met Petnow, zoals de app heet, kun je foto’s maken van de neus van je hond. Die sla je vervolgens op in een openbaar profiel. Wanneer je hond vermist is en iemand anders met de app zijn neus scant, verschijnt het profiel in de app. De vinder kan dan contact met je opnemen.
Nu worden honden vaak geïdentificeerd met een microchip, maar het nadeel daarvan is dat een dief de chip eruit kan halen. Met een neus is dat natuurlijk een ander verhaal.

Eerste alcoholvrije slijterij doet goede zaken

Het gaat goed met de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland.
Nix&Mix opende een jaar geleden haar deuren in Haarlem. Eigenaar Wim Boekema is verbaasd over het succes, vertelt hij aan NH Nieuws. Hij wist dat er vraag was naar alcoholvrije alternatieven, maar dat het zo snel zou gaan had hij niet verwacht.
De slijterij heeft onlangs 750.000 euro aan investeringen opgehaald. Boekema hoopt dat er snel twee of  drie vaste locaties bij komen.

Zonne-energie opwekken op andermans dak

Rotterdammers uit verschillende wijken verdienen geld met het opwekken van zonne-energie op andermans daken. Dat meldt Rijnmond.nl
Mensen die geen eigen dak hebben kunnen obligaties kopen van coöperatieve zonnedaken in de buurt, bijvoorbeeld van het dak van de tafeltennisvereniging tegenover een flatwoning.
Wanneer je als burger zo’n aandeel koopt, krijg je op termijn 2,5 procent rendement. Er gaat ook geld naar een wijkfonds dat de buurt beter maakt.
Dankzij deze constructie hoeven coöperaties geen geld te lenen bij de bank. Zij verkopen de stroom door aan een energiebedrijf. 
Volgens de coöperatie Zon Op Zuid kunnen alle buurtbewoners meedoen. Mensen met een kleine beurs kunnen al inleggen vanaf 25 euro.

Bloeiende tuinen dankzij buurtvrijwilligers

Een gezonde groene tuin vraagt het nodige werk, maar niet iedereen is daartoe in staat. Het initiatief Sociaal Tuinierenkoppelt vrijwilligers aan mensen die hun tuin zelf niet kunnen onderhouden. Dat lezen we bij Omroep Gelderland
Rita Willemsen uit Doetinchem doet mee aan het project. Zij kan door letsel na een ongeluk niet meer in haar tuin werken, maar dankzij de vrijwilligers van Sociaal Tuinieren staan haar bloemen en planten er deze zomer toch netjes bij.
Bij het project zijn al 50 tuinen aangesloten, en ze zoeken nog vrijwilligers.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store