NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Deze trucker maakt adembenemende foto's voor het goede doel

6 mei 2021
Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 6 mei 2021. 

Australische 'Drone Trucker' maakt adembenemende foto's voor het goede doel

De Australische vrachtwagenchauffeur Ben Stamatovich rijdt elke week met een 'road train truck' door een uitgestrekte vlakte in het zuiden van het land, de Nullabor Plain. Omdat het gebied zo afgelegen is, zijn er maar weinig mensen die het ooit hebben gezien.

Hij besloot daarom om een keer een drone mee op pad te nemen. Daarmee maakte hij zulke indrukwekkende beelden van het landschap, dat hij al snel duizenden volgers van over de hele wereld kreeg. Daar moet ik wat mee, dacht hij - en inmiddels verkoopt The Drone Trucker, zoals Ben zichzelf noemt, zelfgemaakte foto’s en kalenders.

De opbrengst gaat naar dakloze mensen. Dat gaat de chauffeur aan het hart, zegt hij tegen de BBC, want hij was vroeger zelf dakloos.

Dubbel zoveel harttransplantaties dankzij nieuwe machine

Een machine voor harttransplantaties kan per jaar tientallen levens redden, dat schrijft RTL Nieuws. De machine maakt het mogelijk om ook een hart dat gestopt is met kloppen, te doneren. Tot voor kort kon alleen het hart van een hersendode donor worden gebruikt.

Volgens artsen gaat de machine zorgen voor een verdubbeling van het aantal donorharten in Nederland. Dat ligt nu op 40, en daar komen er nog eens 40 bij.

De machine zorgt ervoor dat het hart buiten het lichaam blijft kloppen. Op dit moment zijn er twee van zulke apparaten in Nederland.

Onderzoekers: natuur in de buurt van melkveehouders gebaat bij overstap naar biologisch

Melkveehouderijen in de buurt van natuurgebieden zorgen ervoor dat er stikstof in die natuur belandt. Maar wanneer die bedrijven biologisch worden, gaat de nabijgelegen natuur erop vooruit. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research waar de Volkskrant over schrijft.

Volgens de onderzoekers komt er bij stallen in een biologische melkveehouderij ruim 20 procent minder ammoniak vrij dan bij gewone stallen - en dat leidt ook tot minder stikstof, omdat deze laatste stof mede voortkomt uit ammoniak.

Dat biologische melkveehouders minder stikstof uitstoten dan regulieren bedrijven, komt onder meer doordat ze minder koeien houden en doordat ze geen kunstmest gebruiken.

Een uitdaging is nog wel dat boeren niet zomaar kunnen overschakelen, want de vraag naar biologische zuivel is nog beperkt.

Reflecteren in een glazen kubus

In de Engelse stad Hull moet een nieuw kunstwerk inwoners helpen om te reflecteren op het afgelopen jaar. Bovenop een hoog gebouw is een glazen kubus geplaatst waar je in kunt zitten of staan.

Het gaat om een project van het Freedom Festival van de stad. Het komende jaar gaan 700 inwoners het hokje om de beurt bezoeken. Ze hebben een uur de tijd, en hun telefoon laten ze buiten.

Het idee is dat ze hun stad in alle rust vanuit een ander perspectief kunnen bekijken. De hoop van de makers is dat de ervaring ook helpt om de het zware coronajaar dat achter hen ligt een plek te geven.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store