NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Docent Nederlands brengt boeken langs op de racefiets

19 mei 2021
Als je docent Nederlands zich letterlijk in het zweet heeft gewerkt om jou een roman te brengen, dan moet je die haast wel lezen. Dat is precies wat Conrad Berghoef van het ROC Friese Poort beweegt om langs te gaan bij studenten met zijn racefiets en een rugzak vol boeken.

“Studenten die heel ver weg wonen vinden het grappig om me uit te dagen: ‘kom je ook naar mij toe?’. Nou, niemand is te ver geweest”, lacht Conrad Berghoef tijdens een telefoongesprek met het Nieuws van de Vooruitgang.

Berghoef is docent Nederland op het ROC Friese Poort in Drachten. Omdat literatuur en lezen “niet echt een grote plek hebben op het mbo”, introduceerde hij een paar jaar geleden al 'leespauzes' in zijn lessen: momenten waarop studenten zich in stilte kunnen verdiepen in een leesboek.

Toen het onderwijs vanwege de pandemie volledig online moest, had de docent net een stapel nieuwe boeken binnen. Die wilde hij wel bij zijn studenten thuis zien te krijgen. “Ik dacht: ik kan wel in de auto stappen en de hele provincie rond gaan toeren, maar mijn andere hobby is wielrennen", aldus Berghoef. "Een mooie manier om kilometers te maken, en het is denk ik net wat specialer als je docent op de fiets bij je komt - zeker als je 40 kilometer verderop woont. Dus ik heb m’n rugzak gepakt, heb er wat boeken in gedaan en die ben ik langs gaan brengen.”


Docent Conrad Berghoef op weg naar een student. Foto: Conrad Berghoef.

Of dat zijn studenten ook echt motiveert om ze te lezen? De docent vermoedt van wel. “Het is een beetje morele dwang: ik probeer altijd even na te gaan of studenten het boek hebben gelezen. Als ze er nog niet aan zijn begonnen zeg ik: ‘daar ben ik niet voor gekomen natuurlijk! Dan kom ik met m’n tong op het stuur bij je aan en lees je het boek niet; zo zijn we niet getrouwd.’ Dan voelen ze zich min of meer verplicht om het te lezen, en dat is natuurlijk waar ik het voor doe.”

Het belang van lezen is niet te onderschatten, vindt Berghoef. “Het vergroot je woordenschat en het is goed voor je concentratie. Maar waar in het mbo nog te weinig aandacht voor is, is leesplezier - terwijl goed lezen daar wat mij betreft mee begint: om langere teksten aan te kunnen, moet je lezen eerst gewoon leuk vinden. Dan wordt het later een stuk makkelijker om de concentratie op te brengen om ook andere teksten te lezen.”

Om boekverslagen en -presentaties vraagt de docent Nederlands bewust niet; die halen het leesplezier volgens hem vaak onderuit. “Wat ik wel belangrijk vind: wat doet het boek nou met jou? Veel van de boeken die ik naar mijn studenten breng, probeer ik zelf ook te lezen, zodat ik kan aangeven waarom ik het boek mooi vind. Dan gaat het er niet om dat ik het plot zo goed vond, of de taal zo poëtisch, maar om welk gevoel het bij mij teweeg bracht.”

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store