NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

EU keurt meelworm goed voor menselijke consumptie

5 mei 2021
Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van woensdag 5 mei 2021. 

EU keurt meelworm goed voor menselijke consumptie

Supermarkten en restaurants in alle lidstaten mogen straks een gedroogde variant van die worm verkopen. Dat meldt NRC.

Volgens de Europese Commissie kan het grote milieuvoordelen hebben om insecten te gebruiken als bron van eiwitten of als vleesvervanger. Om ze te kweken heb je namelijk weinig water en land nodig, en ze zorgen voor weinig stikstofuitstoot.

De meelworm wordt niet het eerste insect dat in Nederlandse supermarkten en horeca te koop is; een aantal restaurants in Nederland heeft al een krekelburger of -saucijzenbroodje op de kaart staan.

Schoonmaakster overspoeld met steun na boos ontslagbriefje

Een verontwaardigd ontslagbriefje van een Britse schoonmaakster zorgt veel reacties en steun op sociale media. Schoonmaakster Julie Cousins werkte al 35 jaar bij een bank. Ze besloot op te stappen nadat een manager van het bedrijf haar heel onaardig behandelde.

De zoon van de vrouw deelde haar handgeschreven ontslagbrief op Twitter. Daarin zegt ze: “In een wereld waarin je alles kunt zijn, wees aardig voor elkaar. Want jullie zijn geen van allen beter dan de schoonmaker.”

De tweet heeft al meer dan 156.000 likes, en veel mensen reageren door hun eigen ervaringen te delen.

Cousins is 67 jaar en gaat nu met pensioen. De bank is aan het uitzoeken wat er precies is gebeurd, zo meldt de BBC.

Pandora gebruikt alleen nog maar gekweekte diamanten

Pandora, de grootste sieradenmaker ter wereld, stopt met het gebruik van natuurlijke diamanten. In plaats daarvan gaat het bedrijf alleen nog diamanten gebruiken die gekweekt zijn in het lab. Dat schrijft de Volkskrant.

Op het gebruik van natuurlijke diamanten is veel kritiek, omdat het delven ervan gepaard kan gaan met uitbuiting en watervervuiling. Toch kunnen ook natuurlijke diamanten duurzaam zijn, zegt een onderzoeker van Human Rights Watch.Daarvoor heb je een transparante productieketen nodig, waarin handelaren de herkomst van de diamant kunnen checken.

New Yorks toprestaurant gaat vegan

Een beroemd driesterrenrestaurant in New York opent na de lockdown in juni weer z’n deuren, maar dan wel met een heel ander menu. Bij Eleven Madison Park staan vanaf dan alleen nog maar veganistische gerechten op de kaart.

Eigenaar en chefkok Daniel Humm zegt dat het huidige voedelsysteem ‘simpelweg niet duurzaam’ is, en dat hij luxe wil herdefiniëren als een ervaring die ook een hoger doel dient.

Eleven Madison Park werd vier jaar geleden nog uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.

Britse Ikea verkoopt nu ook gebruikte meubels

Ikea is in het Verenigd Koninkrijk gestart met het terugnemen van oude meubels in ruil voor waardebonnen. Dat meldt de BBC.

De tweedehands meubels krijgen zo de kans om opnieuw verkocht te worden. Dat moet helpen bij het doel van het bedrijf om in 2030 klimaatpositief te zijn. Het plan is om het programma ook uit te rollen in 26 andere landen, waaronder Nederland.

Afstammeling Anne Frankboom geplant in Son en Breugel

In een park in Son en Breugel is gisteren een afstammeling van de Anne Frank-boom geplant. Dat schrijft Trouw.

Het gaat om een stekje dat afkomstig is van de kastanjeboom die in de tuin van het achterhuis stond. Anne Frank schreef drie keer over de boom in haar dagboek.

In een aantal andere gemeenten zijn eerder al nazaten van de boom geplant.

Foto: Krekelburger van De Krekerij.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store