NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Gratis lunch voor leerlingen & meer Nieuws van de Vooruitgang

18 november
Vrijwilligers voorzien basisscholen van gratis lunch, hoe met sfeer- en kerstverlichting energie wordt bespaard en Zorgbus tourt door Nederland. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Uitdelen gratis lunchpakketten

Gemeente Zaanstad neemt het initiatief om 400 basisschoolleerlingen te voorzien van gratis lunch schrijft NH Nieuws. Het blijkt dat er steeds meer kinderen zijn die geen of weinig eten in hun trommels hebben. Om schaamte te voorkomen, krijgen alle kinderen een pakket. De pakketten worden door vrijwilligers verzorgd en meer vrijwilligers zijn altijd welkom. 

Zorg-tour langs vrouwen in kwetsbare positie

Vrijwillige artsen gaan het komende jaar op tour door heel Nederland met de nieuwe Zorgbus van Dokters van de Wereld. De Zorgbus is omgebouwd om sexuele en reproductieve zorg te verlenen aan kwetsbare en ongedocumenteerde vrouwen. In de bus kunnen deze vrouwen terecht voor vrijwel alle vormen van anticonceptie, soa tests en uitstrijkjes. Er zijn tot nu toe al meer dan 100 afspraken ingepland. 

Straat- en sfeerverlichting uur eerder uit

In veel binnensteden wordt de verlichting een uur eerder uitgedaan of later opgehangen. Bij een aantal kunstwerken, bruggen en monumenten gaat de verlichting zelfs helemaal uit vermeldt het reformatorisch dagblad. Redenen daarvoor zijn de beperking van de CO2-uitstoot en de hoge energieprijzen. In Amsterdam blijven om veiligheidsredenen de lampen wel aan op het Centraal Station, de Dam, Rijksmuseum, Leidseplein en Rembrandtplein.

Politie blij met lachgas verbod

Het kabinet verbiedt, per 1 januari van het nieuwe jaar, het bezit en de verkoop van lachgas dat populair is bij jongeren. De politie zegt tegen NOS blij te zijn met het aangekondigde verbod en ziet dit als een extra handvat om te kunnen handhaven. 

Opbrengst WK-tickets naar goed doel

Amsterdamse nachtclub Westerunie zendt de WK wedstrijden in Qatar uit op groot scherm schrijft het AD. Omdat de nachtclub twijfels heeft bij het omstreden toernooi is er besloten de volledige opbrengst van de ticket verkoop te doneren aan Amnesty International. Een ticket kost 5 euro en hiermee draagt de bezoeker indirect bij aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en mensenrechten in Qatar.

Op politiek niveau depressie tegengaan

Volgens het RIVM heeft meer dan 1 op de 3 jongeren depressieve klachten en denkt 1 op de 6 jongeren wel eens aan zelfdoding vermeldt Omroep Brabant. Als ervaringsdeskundige van chronische clusterhoofdpijn zag Nicky van Wanrooij het leven jarenlang niet meer zitten. Nu is hij raadslid bij Groenlinks en maakt zich hard voor extra hulp aan jongeren die last hebben van depressieve gevoelens. Nu de motie in Tilburg is aangenomen gaat het college met de plannen van Nicky aan de slag. Het is de bedoeling dat er voor maart 2023 een actieplan ligt. 

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store