NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Haarborstelende robot moet zorgpersoneel gaan ontlasten, en meer nieuws

10 mei 2021
Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 10 mei 2021. 

De vliegende taxi komt snel dichterbij

Het gaat hard met de ontwikkeling van de vliegende taxi, zo schrijft het FD.

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 2024 moet het mogelijk zijn om een ritje te maken door de lucht in plaats van over de weg. Het idee is dat dat het aantal files vermindert.

Op een vliegveld in de buurt van Parijs wordt nu uitgebreid getest, onder meer met verticaal opstijgen en landen. Er zit dus schot in de zaak, maar uitdagingen zijn er ook. Experts waarschuwen voor een tekort aan batterijen en piloten. En het is nog de vraag of iedereen een ritje in zo’n vliegende taxi wel durft te maken.

Omgebouwde elektrische truck gaat Rotterdamse supermarkten bevoorraden

Van de lucht naar de weg voor een primeur in het Nederlandse vrachtvervoer: een vrachtwagen van 50 ton zwaar die helemaal elektrisch rijdt.

Het gaat om een oude wagen van DAF die is omgebouwd door het Brabantse bedrijf Emoss. Dat meldt het AD.

Vanaf vandaag gaat de vrachtwagen supermarkten van Plus in Rotterdam bevoorraden. De actieradius is 150 kilometer, maar dat is in dit geval geen probleem omdat de wagen geen lange afstanden hoeft te rijden.

Nederland 'Europees koploper' in het eten van vleesvervangers

Van de elf Europese landen waar de markt van vleesvervangers het grootst is, eten Nederlanders de meeste vleesvervangers. En we geven er het meeste geld aan uit. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van ProVeg, zo schrijft de NOS.

Vegaburgers en kipstuckjes zijn dus populair, maar het aandeel van vleesvervangers binnen de totale vleesmarkt is nog maar klein: zo’n 2,5 procent.

Stroom voor 2000 Engelse huishoudens door eb en vloed

Groene stroom opwekken door gebruik te maken van de beweging van eb en vloed; dat concept bestaat al langer, maar in Engeland is nu de krachtigste turbine ter wereld afgeleverd die dat doet. Dat is te lezen in het FD.

De turbine gaat z’n werk doen bij de Orkney-eilanden om daar zo’n 2000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Haarborstelende robot moet verpleegkundigen ontlasten

Als je lang haar hebt dan weet je het: als het vol zit met klitten kan het wel even duren om het uit te borstelen. Wetenschappers van MIT en Harvard hebben nu een robot gemaakt die dat graag voor je doet. Ze denken dat zo’n borstelrobot van pas kan komen in de zorg, om verpleegkundig personeel een beetje te ontlasten.

De robot ziet eruit als een mechanische arm met aan het eind een borstel. Hij heeft ook een camera waarmee ‘ie zien hoe steil of krullerig een kapsel is, en welke tactiek ‘ie moet gebruiken.

Voorlopig is de robot alleen nog getest op kapperspoppen; hij heeft nog geen echte mensen geborsteld.

40.000 m2 koraalrif hersteld

Een koraalrif bij de kust van Indonesië dat grotendeels was afgestorven, is nu gedeeltelijk hersteld. Dat meldt de BBC.

Het gaat om een project van The Nature Conservancy.
Deze organisatie zet kleine zeshoekige constructies van staal op het dode rif, en daar plaatsen ze dan nieuw koraal tegenaan. Op die manier kan het nieuwe koraal snel groeien.

De organisatie heeft dat nu bij zo’n 40.ooo vierkante meter gedaan.

Mattel gaat gebruikte Barbies terugnemen

Goed nieuws voor Canadezen en Amerikanen die nog ongebruikte Barbiepoppen hebben liggen. Mattel, het bedrijf dat de Barbies maakt, gaat die poppen en ander speelgoed terugnemen om ze te recyclen. Er wordt dan nieuw speelgoed van gemaakt, of andere spullen.

Het gaat nog om een pilot, voorlopig alleen in Canada en de VS, zo meldt CNN. Mattel wil het programma later ook uitrollen in een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland. Nederland staat nog niet in dat rijtje.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store