MUZIEKNIEUWS

Je mooiste muzikale vondst? Onze DJ’s delen hun favoriete schatten

26 april 2021
Ook dit jaar is er geen vrijmarkt tijdens Koningsdag. Wij bij Sublime verlangen er weer naar om te struinen naar vinyl. Daarom vroegen we aan onze DJ’s: wat is je mooiste muzikale vondst ooit?

Het zit al in de naam Vrijmarkt; zonder plan slenteren en diggen. Maar ook dit jaar moeten we dit struinfeest overslaan. Met goede redenen, maar niettemin pijn in het hart van de vinyl lover. Want wat missen we de kick van onverwacht mooie of foute exemplaren uit zo’n 1-euro-bak vissen.

Om toch een zweem van de sfeer van het vinyl diggen mee te krijgen, vroegen we onze DJ’s wat hun mooiste muzikale vangst is.

Francis Broekhuijsen: "Ik heb de handtekening van Jacques Brel weggepoetst"

"In een kringloop vond ik een plaat uit 1964 met een piepjonge Jacques Brel op de cover. Het enige nadeel: iemand had zijn naam erop geschreven met watervaste stift. Ik dacht nog: wie zit er nou met zijn vieze vette vingers op een plaat van Jacques Brel te krassen?! Ik heb de plaat alsnog gekocht en thuis ging ik vlijtig aan de slag met een schuursponsje. Tijdens het poetsen bekroop me een ongemakkelijk gevoel. Wat als dit de handtekening van Jacques Brel zelf is? Het stond er immers in zwierig handschrift opgeschreven. Ik ben gestopt met poetsen, de handtekening stond er nog wazig op. Tot op de dag van vandaag weet ik niet of ik een origineel gesigneerde plaat van Jacques Brel heb.

En ik heb nog een keer zo’n geintje meegemaakt. Wederom in de kringloop vond ik een zeer obscure plaat met Japanse electronische muziek. Voor 50 cent nam ik ‘m mee. En in een gulle bui gaf ik de plaat aan een vriend van mij. Wat bleek: die plaat was een collectors item van een paar duizend euro. Ik heb er dus oog voor, maar profiteer er zelf duidelijk niet van. Ik ben nog altijd op zoek naar zo'n gouden plaat, voor mezelf!"

Angelique Houtveen: "Met John Coltrane raakte ik into jazz"

"Ik was samen met mijn ex in Antwerpen toen langs een straat liepen, waarin we een garage zagen. Die stond open, met daarvoor uitgestald zoveel kisten met platen. Mijn ex was ook dj, dus daar gingen we. We hebben daar uren lopen graaien en zoeken. Het was 2008 toen ik al helemaal in de soulmuziek zat, maar jazz was andere koek. Ik hield van de sound, kende wat geijkte namen en dat was het wel. Een van die namen was John Coltrane, die ik tegenkwam in een van die bakken. De plaat heette John Coltrane Ballads, de achterkant was zwart met slijtplekken. Het was een openslaande plaat, aan de binnenkant stond beschreven hoe de plaat tot stand was gekomen. Ik dacht: dit kan wel eens een hele mooi plaat zijn. En dat was het! Ik ontdekte er andere nummers van Coltrane door en zette mijn eerst stap in de jazzwereld. Ik draai ‘m nog steeds. Het is de perfecte plaat voor een chille zondag."

Jaap Brienen: "Het kraakje maakt Al Green’s stem nog mooier"

"Ik had vandaag heel graag over de Vrijmarkt gestruind. Al is mijn gezin daar misschien minder blij mee. Want als ik ga diggen, dan ga ik er ook helemaal voor. Mijn favorieten zijn de 5-voor-10-euro-bakken of 1-euro-bakken. Dan moet je letterlijk aan de bak. Van de buitenkant kun je niet zien of er een schat in verborgen zit. Je moet ‘m dus helemaal doorspitten en er blanco ingaan. Laat je verrassen! Op die manier vond ik de plaat van Al Green, I’m Still in Love With You. Een origineel exemplaar uit 1972! Tegenwoordig komen er veel platen remastered uit. Die klinken beter dan het origineel, maar mijn voorkeur bij deze plaat gaat uit naar de Vrijmarktversie. Die heeft een mooi kraakje die past bij deze muziek.

Verder moet ik een guilty pleasure opbiechten. Ik heb inmiddels zes exemplaren van Songs Of The Key Of Life van Stevie Wonder. Iedere keer als ik ‘m tegenkom op een platenbeurs of kringloopwinkel dan moet ik ‘m kopen. Ik kan het niet helpen. Inmiddels heb ik er een met Italiaanse en Duitse opdruk en een exemplaar met een hele rare drukfout. Het is een dubbel lp, maar bij deze zit op de eerste plaat kant 1 en 3 en op de tweede plaat 2 en 4. Geen plaat is hetzelfde, ook al is het dezelfde plaat..."

Mocht je vandaag online willen speuren naar muziekschatten, dan heeft Jaap Brienen nog een mooie tip voor je: Discogs, een online marktplaats voor vinyl en muziek. Have fun!

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store