MUZIEKNIEUWS

Lady Blackbird wil van de daken schreeuwen

28 oktober
Vanaf zaterdag 29 oktober (op jazzfestival So What’s Next) in Eindhoven tot 12 november in Groningen (op jazzfestival Rockit) is Lady Blackbird op meerdere plekken te zien in Nederland om haar Black Acid Soul, na twee jaar op haar handen te hebben gezeten vanwege Covid, de wereld in te slingeren. Het album, waarop originals worden afgewisseld met eigen werk, is laagje voor laagje opgebouwd rondom de ruwe stem van Marley Munroe. Tekst: Roberto Lobosco

Ze was eigenlijk net begonnen met het spelen van haar album, nadat ze het had voltooid in 2019. De allereerste live vertolking van Black Acid Soul, de plaat die ze maakte met vriend, gitarist en producer Chris Seefried was in The Troubadour, op Santa Monica Boulevard in West Hollywood.

Een legendarisch podium, vooral voor folkmuziek, maar waar Miles Davis en Donny Hathaway ook live albums opnamen en komiek Richard Pryor ooit opende voor Nina Simone. Het icoon uit de Burgerrechtenbeweging zong daar ongetwijfeld ook haar intense ‘Blackbird’, waarnaar Munroe zich voor dit project met Seefried vernoemde en wat eveneens een single op het album is.

Na The Troubadour volgde nog een aantal optredens, maar toen kwam corona - kent u ‘m nog, de befaamde uitdrukking die nagenoeg elke artiest bezigde in 2020 en 2021, toen podiumkunst over de hele wereld stil stond?! Covid was over de hele linie een verschrikking en veroorzaakte veel leed bij miljoenen mensen, maar voor een artiest die zo lang bezig is met een album en dat graag wil vertolken, moet het een kwelling van jewelste zijn. Je kunt je haar vreugde en dankbaarheid dan ook wel voorstellen nu de ze wereld over mag - en de komende weken dus in Zwolle, Den Haag, Utrecht en Haarlem is - om haar liedjes met ons te delen.

Lady Blackbird - Nobody’s Sweetheart

Puur maar kwetsbaar (en dansbaar)

Die liedjes op Black Acid Soul zijn zeer zorgvuldig gekozen. Seefried en Munroe hebben uren, zo niet dagen naar originals geluisterd, sommigen die ze nog nooit hadden gehoord, om allereerst uit te komen bij de jazzstandaard Nobody’s Sweetheart, waarvan ze een demo opnam. Nooit eerder had ze zulke jazz gezongen. Munroe begon met gospel in de kerk en maakte uitstapjes naar rock, pop en R&B. Omdat haar stem zo rauw en krachtig is, besloten de producer en de zangeres om eerst de vocalen op te nemen en vanaf daar het nummer verder op te bouwen met arrangementen en verschillende instrumenten, zoals de trompet van Trombone Shorty en de toetsen van Deron Johnson.

Volgens Munroe heeft het heeft iets puurs, maar tegelijkertijd iets heel kwetsbaars om met de stem te beginnen. Om alle muziek af te pellen en alleen de rauwe stem over te houden om er vervolgens laag na laag op te leggen, heel secuur en heel voorzichtig, met ook genoeg ruimte overlatend voor lucht, voor niks. Met Black Acid Soul wilde Lady Blackbird een classic fusion album maken. Dus de klassieke sound van Ella, Billie en Nina, aangevuld met jazz, soul en rock waar ze zelf graag naar luistert. ‘Fix it’ daarentegen is juist een tekst van Seefried en Munroe die ze drapeerden over ‘Peace Piece’, een instrumentale track van Bill Evans uit 1958, dat ze mochten gebruiken van de erven van Evans.

Heel bewust heeft Seefried na de release een flink aantal electronica-producers gevraagd om hun draai te geven aan de tracks van Black Acid Soul, waardoor al een breed scala aan dansbare remixes rondwaart over de streamers. Wanneer je een pompende vierkwartsmaat onder Lady Blackbird’s stem zet, kun je ook bijna niet anders dan denken aan andere housediva’s als Donna Summer, Loleatta Holloway en Shanna Jackson (Inner City).

Lady Blackbird - Blackbird

Queer black woman

Laten we het speling van het lot noemen, dat Munroe vanwege Covid pas een jaar nadat het album voltooid was haar eerste single ‘Blackbird’ in juni 2020 kon uitbrengen. Nina Simone schreef dat nummer in 1963, waarin ze spreekt over de worstelingen en pijn van zwarte vrouwen, die ze vereenzelvigde met black birds, merels. Dat was een jaar voordat de Civil Rights Act werd bekrachtigd en Simone kanaliseerde in dat nummer de pijn van de zwarte vrouw en het gevoel van er niet bij horen, van niet geliefd, onbegrepen en onderdrukt te zijn.

Zestig jaar later, wanneer Lady Blackbird dat nummer uitbrengt, is de wereld net getuige geweest van nagenoeg dezelfde onderdrukking van Afro-Amerikanen, toen een knie in zijn nek George Floyd fataal werd. Munroe afficheert zichzelf als een queer black woman, waardoor buiten kijf staat dat ze deze nummers niet lukraak heeft gekozen om te vertolken. Niet voor niets sprak ze zich fel uit toen de Roe v Wade-rechtspraak werd teruggetrokken en staten in de VS na bijna vijftig jaar weer het recht kregen om abortus in de eerste twee kwartalen van een zwangerschap strafbaar te stellen.

Vandaar ook dat ze heel bewust de naam Lady Blackbird koos voor dit project, om uiting te geven aan haar proteststem, die ze naar eigen zeggen al had als vijfjarig meisje, toen ze op een zeepkistje in de buurt haar stem liet galmen. Als onderdeel van de lhbtqia-gemeenschap wil ze zich uitspreken, maar net goed diversiteit vieren. Vandaar dat ze de track ‘Woman’ uitbracht, een anthem voor female empowerment en een repliek op iedereen die zich in hoofd haalt om te vertellen wat een vrouw moet doen met haar kleding, lichaam en leven. Vrouwen zijn sterker dan over het algemeen wordt aangenomen, vindt Munroe. En dat wil ze van de daken schreeuwen.

Lady Blackbird - Woman

Muzikale monumenten

Voor dit album kwam alles samen voor Lady Blackbird. Zo ook de de studio waar Black Acid Soul werd opgenomen: Sunset Sound op Sunset Boulevard in Los Angeles, ooit opgericht door de hoogte audiobaas van Walt Disney. Ruim 200 gouden albums zijn daar opgenomen, waaronder 1999 van Prince, Another Time van Earth, Wind & Fire en Equinox van Sergio Mendes. Voor Munroe moet dit album een bepaald punt in de tijd markeren, het moet mensen aan het denken zetten, van gedachten veranderen, op bepaalde knoppen drukken en een wereld creëren waarin vrijheid en gelijkwaardigheid geaccepteerd is.

Als je met zo’n doel een album opneemt en je doet dat op een plek waar zoveel gelijkgestemden en ongelofelijke muzikale talenten (want ook The Doors, Led Zeppelin, The Stones en Elton John namen daar op) je zijn voorgegaan, dan neem je dat toch mee tijdens de voltooing van je eerste muzikale baby. Al die elementen die Black Acid Soul tot het momument maken dat het is, kwamen dan ook samen tijdens een live-opname in de Capitol Studio, nog zo’n legende in de popmuziek.

Lady Blackbird: Live at Capitol Studios

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store