NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Lichaamsgeur speelt belangrijke rol bij kiezen vrienden & meer Nieuws van de Vooruitgang

8 juli 2022
Binnenkort vind je dit nieuwe label op voedselverpakkingen, optimisten leven langer en lichaamsgeur speelt een belangrijke rol bij het kiezen van vrienden. Dit is een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Lichaamsgeur speelt belangrijke rol bij kiezen vrienden

Goede vrienden kies je uit op gedeelde interesses en humor. Maar volgens onderzoekers uit Israël speelt ook lichaamsgeur een belangrijke rol. Zij ontdekten dat we een voorkeur hebben voor iemand die hetzelfde ruikt als wij, lezen we in NRC. De onderzoekers keken naar duo’s met een hechte vriendschap. En ze lieten mensen die elkaar nog niet kenden samen een spel spelen. Daaruit bleek dus dat we eerder bevriend raken met iemand die hetzelfde ruikt. Tenzij je iemand ontmoet op een feest waar je de ander niet kan ruiken. Dan zijn gemeenschappelijke interesses toch een stuk belangrijker.

Kweek je eigen eten in een volkstuin op zee

Een volkstuin waar je je eigen tomaten en courgettes kunt kweken, die kennen we.
Maar in Denemarken kun je je eigen mosselen kweken in een volkstuin op zee. In plaats van grond zoals bij een volkstuin op land wordt er een stuk oceaan verdeeld. Dat lezen we in The Guardian. In een eigen zeekavel kunnen mensen bijvoorbeeld mosselen en zeewier kweken. Zo’n kavel bestaat uit touwen die tussen de boeien worden gespannen. Aan die touwen kunnen mosselen en zeewier groeien. De volkstuinleden koken en eten vervolgens samen op het maandelijkse mosselfeest.

Geneeskundestudenten oefenen met holografische patiënten 

Geneeskundestudenten in Cambridge oefenen met holografische patiënten. Dat schrijft The Independent. Via een VR-bril zien de studenten elkaar, maar ook een hologram. Dat is een medisch nauwkeurige weergave van een echte patiënt. De studenten kunnen zo oefenen met verschillende onderwerpen, van astma tot neurologie. De methode heet Holo-scenarios. Volgens de krant is deze aanpak goedkoper en flexibeler dan traditionele simulatie

Tweede Kamer stapt over op herbruikbare bekers

In de Tweede Kamer wordt vanaf volgend jaar alleen nog maar gedronken uit herbruikbare bekers. Eva van Esch, kamerlid voor de Partij voor de Dieren, had hier een motie over ingediend. En die is aangenomen, lezen we op Instagram. Mensen in de Tweede Kamer gebruiken per jaar 216 duizend wegwerpbekers. En die bekers zijn vanaf 2024 overal verboden, maar volgens van Esch heeft de politiek een voorbeeldfunctie. Vandaar dat zij eerder stoppen.

Optimistische vrouwen leven langer

Optimisten leven langer. Dat blijkt uit een studie waar The Conversation over schrijft. Onderzoekers volgden 160-duizend vrouwen van verschillende leeftijden over een periode van 26 jaar. Optimistische vrouwen bleken gemiddeld langer te leven dan pessimistische. En ze hebben een hogere kans om ouder dan 90 jaar te worden. Of dit voor mannen ook geldt is in deze studie niet onderzocht.

Nieuw label op voedselverpakkingen

Een nieuw label op voedselverpakkingen moet zorgen voor minder verspilling. Het gaat om een initiatief van Too Good to Go, meldt het bedrijf in een persbericht. Op het nieuwe label staat ‘kijk, ruik, proef - voor je verspilt’. Dat moet consumenten stimuleren om niet alleen naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Maar om het product ook te testen voor het in de prullenbak belandt.In twaalf andere landen waaronder Engeland en Italië wordt het label al gebruikt. Maar nu hebben ook Nederlandse bedrijven een handtekening gezet onder het initiatief - onder meer Knorr, Calvé en la Vache qui rit.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store