NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Met een insect, alg of eend aan de bestuurstafel & meer Nieuws van de Vooruitgang

28 april 2022
Met een insect, alg of eend aan de bestuurstafel: in Rotterdam gebeurt het. Daar is namelijk de eerste zoöp van Nederland opgericht, was te horen in Het Nieuws van de Vooruitgang op Sublime deze week. We blikken hier terug op de opvallendste berichten van deze week.

Eerste zoöp van Nederland opgericht

In Trouw lazen we deze week dat in Rotterdam insecten, algen of eenden een stem krijgen aan de bestuurstafel. Een zoöp is een organisatievorm waar niet alleen mensen een stem krijgen, maar ook dieren, planten, schimmels en microben. Volgens initiatiefnemer Klaas Kuitenbrouwer is dit belangrijk, omdat er zo meer aandacht komt voor alle onderdelen in een ecosysteem. Bij Het Nieuwe Instituut, zo heet de zoöp, worden de dieren, planten, schimmels en microben vertegenwoordigd door Maike van Stiphout. Als zogenoemde Spreker voor de Levenden neemt zij plaats aan de bestuurstafel. Da’s nog best een uitdaging, vertelt ze: het ene dier eet bijvoorbeeld het andere op, dus belangen kunnen conflicteren.

Kledinglijn voor slechtzienden

Kledingontwerpster Rachel Lourens uit Apeldoorn heeft haar focus gelegd op slechtziendenMet haar nieuwe collectie kunnen mensen met een visuele beperking kleding voelen en horen. De zogenaamde See-Feel-collectie moet verandering brengen in de winkelbeleving van blinde en slechtziende mensen. Zo zit er in elk ontwerp iets tastbaars, lezen we in de Gelderlander. Bijvoorbeeld grote plissémouwen of een wollen stofje in een denim jas. Ook is het lettertype in het prijskaartje groot én in braille aangegeven. En de achterkant van elk artikel is voorzien van een klein etiketje. Daardoor loopt de eigenaar een kleinere kans om het kledingstuk per ongeluk andersom aan te trekken.

Billboard haalt CO2 uit de lucht

In Londen hangt een billboard dat CO2 uit de lucht haalt. Het billboard op Kingsland Road zal 4 ton aan CO2 uit de lucht halen. Dit gebeurt met een technologie die PURETi heet. Dat is een coating die is aangebracht op het oppervlak van het billboard. De coating gebruikt zonlichtom stikstofoxiden in de lucht af te breken. Elke vierkante meter die is behandeld breekt 2 gram stikstofoxiden per dag af. Het billboard in Londen is 161 vierkante meter groot en blijft 6 weken hangen. Klimaat-platform Ecologi nam het initiatief voor dit billboard. Het platform wil hiermee laten zien hoe media een positieve kracht kunnen zijn.

Groep ouders start zelf basisschool

Op het eiland Goeree-Overflakkee is een groep ouders zelfeen basisschool gestart. Dat lezen we bij MaatschapWij.nu. Ze willen een alternatief bieden voor scholen waar kinderen veel binnen zitten en waar ze ingedeeld zijn in groepen op basis van leeftijd. Volgens initiatiefneemster Renate van Klaveren gaat die manier van onderwijs er onterecht vanuit dat alle kinderen op dezelfde manier en in hetzelfde tempo leren. Bij ‘Natuurlijk Vrij Onderwijs’, zo heet de school, krijgen de kinderen zoveel mogelijk buiten les. Ook leren ze bijvoorbeeld rekenen door een taart te bakken, of door hun eigen winkeltje te runnen. 

Duurzame straatverlichting: lichtgevende bacterie

Bij duurzame straatverlichting denk je misschien aan LED-lampen, of aan lampen op zonne-energie. Maar in het Franse dorpje Rambouillet testen ze een andere methode: een lichtgevende marine bacterie. Dat lezen we bij de BBC. De bacterie produceert licht, door een proces dat bio-luminescentie heet. Het is hetzelfde proces dat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld vuurvliegjes licht geven. De bacteriën zijn opgeslagen in doorzichtige buizen die gevuld zijn met zout water. Er is dus geen elektriciteit nodig om de lampen aan te doen. Glowee, het bedrijf achter het experiment, hoopt dat de techniek de manier waarop we onze steden verlichten verandert. Er zijn nog wel veel uitdagingen: de bacteriën hebben bijvoorbeeld voedingsstoffen nodig en zijn ze gevoelig voor schommelingen in temperatuur.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store