NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Mini-pac-mans die lichaamscellen kunnen uitschakelen of repareren?

14 april
Dit keer in het weekoverzicht van Nieuws van de Vooruitgang: mini-pac-mans die lichaamscellen kunnen uitschakelen of repareren?, Musea maken vaker gebruik van virtual reality, D66 wil dat de btw op sperma wordt verlaagd en zo kun jij de wilde bij een handje helpen.

Musea maken vaker gebruik van virtual reality

Musea zitten er steeds meer mee in hun maag: veel onderdelen van Nederlands collecties zijn onrechtmatig verkregen. Roofkunst noemen we dat. Denk aan voorwerpen die zijn meegenomen uit de koloniale gebieden of kunst van Joodse eigenaren. Het Mauritshuis in Den Haag maakt van de nood en deugd en gaat er dit najaar een speciale tentoonstelling over maken. Via een virtual reality experience kunnen bezoekers de geschiedenis van verschillende voorwerpen leren kennen. Zo kunnen we beter bepalen samen wat er in de toekomst met dit soort kunst moet gebeuren.

D66 wil dat de btw op sperma wordt verlaagd

Het klinkt als een act in een satirisch programma, maar het is toch echt waar: D66 wil dat de btw op sperma wordt verlaagd. Die is nu nog 21 procent. Kamerlid Wieke Paulusma dient volgende week een voorstel in om de btw te verlagen naar 9 procent. Met die belastingverlaging moet het voor wensouders betaalbaarder worden een kind te krijgen met behulp van donorzaad. Vaak is één poging tot bevruchting niet genoeg en dan kunnen de kosten flink oplopen. Belastingverlaging kan die financiële drempel verlagen, zodat de behandeling voor meer mensen toegankelijk wordt.

Mini-pac-mans die lichaamscellen kunnen uitschakelen of repareren?

Dit is geen science-fiction maar echt onderzoek van de universiteit in Tel Aviv. Die hebben namelijk hele kleine robotjes ontwikkeld die andere cellen kunnen opzoeken, uitschakelen of repareren. Dat is onlangs gepubliceerd in the Journal of Advanced Science. Deze micro-bots zijn even groot als een menselijke cel. En jawel, spermacellen waren hierbij de inspiratie, er is nauwkeurig gekeken hoe die zich zo snel en efficiënt kunnen verplaatsen in ons lichaam.

Jij kunt de wilde bij helpen 

Hulp voor de wilde bij in Nederland en Belgie! Vanaf deze week kun je op drieduizend plekken gratis zakjes met bloemenzaad ophalen om thuis te zaaien. Hommels en wilde bijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van voedselgewassen maar een deel dreigt helemaal verdwijnen uit ons land. Bloemen zaaien maakt meteen verschil, net als minder tegels in je tuin. Bijen houden namelijk van rommelhoekjes. Op de website Voer de bij bij kun je een uitgiftepunt bij jou in de buurt vinden.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store