NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Nokia's en andere oude telefoons bezig met opmars & meer Nieuws van de Vooruitgang

9 juni
Nokia's en inklaptelefoons zijn bezig aan een opmars, artsen schrijven een app voor bij slapeloosheid en je telefoon opladen met windenergie. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Koraal produceert muziek waar de gezondheid aan af te meten is

Onderzoekers van de Universiteit van Exeter zijn erachter gekomen dat je de gezondheid van koraal kan meten door middel van hun eigen geproduceerde muziek. En Kunstmatige Intelligentie kan daarbij helpen, lezen we bij Euronews. De Britse onderzoekers lieten computers het geluid onderscheiden van koraal dat gezond en ziek is. Daardoor kunnen ze zien welk koraal er gered kan worden. De geluidsopnames zijn gemaakt voor het Mars Coral Reef Restoration Project. Dat is een organisatie dat zwaar beschadigd koraal in Indonesië wil herstellen. Daarna hopen de onderzoekers deze techniek ook toe te passen in de rest van de wereld.

Nokia's en inklaptelefoons bezig met opmars

Oude nokia’s of zo’n telefoon die je in kunt klappen, misschien heb je ook wel zo’n exemplaar gehad. Uit een rapport van Google blijkt dat er sinds 2018 een grote stijging is te zien in het aantal mensen dat zoekt naar dat soort telefoons. En onderzoeksbureau Counter Point Research laat zien dat er sinds 2019 wereldwijd steeds meer van die simpele telefoons worden verkocht. Dat lezen we bij de BBC. Vermoedelijk komt dat door de grote lading aan prikkels die social media apps als Instagram en Tik Tok veroorzaken. Daardoor willen veel mensen weer terug naar de basis. Er zijn bedrijven die daar op inspringen met de ontwikkeling van een nieuwe, eenvoudige telefoon, zoals Lightphone. De oprichter daarvan wil met hun nieuwe product een oud alternatief bieden.

Slapeloosheid? Artsen kunnen nu deze app voorschrijven  

Artsen in Engeland kunnen bij slapeloosheid een app voorschrijven in plaats van pillen. Dat lezen we bij CNN. Sleepio, zo heet de app, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. De app biedt onder andere een zelfhulpprogramma en een slaapdagboek. Volgens het National Institute for Health and Care Excellence is dat net zo effectief als slaappillen. Het nadeel van pillen is dat mensen er verslaafd aan kunnen raken. En ze zijn niet bedoeld voor langdurig gebruik.Volgens het instituut zou de app 800-duizend mensen kunnen helpen.

New York verbiedt verkoop huisdieren in dierenwinkels

New York verbiedt de verkoop van honden, katten en knaagdieren in dierenwinkels. Dat lezen we bij Animals Today. De initiatiefnemers hopen dat de nieuwe wet zogenaamde puppy mills tegengaat. In de VS worden er elk jaar meer dan 2 miljoen puppies geboren in deze fokkerijen. 90 procent van de dieren in dierenwinkels komt bij zo’n puppy mill vandaan. Daar leven ze vaak in hele slechte omstandigheden. Volgens de indieners van de wet is het onnodig om huisdieren te fokken. Ze verwachten dat het verbod zal leiden tot meer adoptie uit het asiel.

Hout waar geen boom voor nodig is

Een ‘houten’ tafel die gekweekt is in een laboratorium. Als het aan onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology ligt is dat in de toekomst mogelijk. Dat lezen we bij Change Inc. De wetenschappers pasten de hormoonspiegels van bladeren aan. Dat leverde een houtachtig materiaal op. Met behulp van 3D-printers kan dit direct gekweekt worden in de gewenste vorm. Het is ook mogelijk om hout stugger of juist minder hard te maken. Het concept staat nog in de kinderschoenen. De onderzoekers hopen dat het op termijn leidt tot het commercieel kweken van hout. Dit zou kunnen bijdragen aan het tegengaan van ontbossing.

Kapotte, vieze en versleten schoen voor € 1.450,-

Het Leger des Heils heeft een schoenencollectie gelanceerd: Truly Destroyed. Het is een reactie op de Fully Destroyed collectie van Balenciaga. De ‘limited edition’ sneakers van dit Spaanse modehuis zijn kapot, vies en versleten. Een paar kost omgerekend zo’n 1.750 euro. De collectie zorgde de afgelopen weken online voor ophef: volgens critici worden zowel de armen als de rijken ermee bespot. De collectie van het Leger des Heils bestaat uit schoenen die door daklozen gedragen zijn. Ze zijn dus écht versleten, lezen we bij Adformatie. De opbrengst van de schoenen gaat naar het goede doel.Ze kosten 1.450 euro per paar.

Je telefoon opladen met windenergie 

Goed nieuws als je je telefoon wil opladen maar niet in de buurt van een stopcontact bent. Je kan voortaan je telefoon opladen met windenergie. Het Canadese bedrijf Shine ontwikkelt namelijk een draagbare windmolen, ter grootte van een waterfles en dat eruitziet als een kleine zeppelin. De windmolen weegt niet meer dan 1 kilo en past makkelijk in een grote rugzak. De plaats van bestemming moet wel winderig zijn. Het apparaat doet het namelijk pas vanaf een windkracht van ongeveer 12 kilometer per uur. Dat is ongeveer even hard als een briesje.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store