NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Straks misschien niet meer bang voor tekenbeet & meer Nieuws van de Vooruitgang

5 mei 2022
Het tekenseizoen is begonnen. Misschien hoeven we straks niet meer bang te zijn voor een tekenbeet. Er is namelijk een vaccin tegen de ziekte van Lyme in de maak. We nemen je in dit artikel mee langs het belangrijkste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Niet meer bang voor teken: vaccin ziekte van Lyme in de maak

We hoeven binnenkort misschien niet meer bang te zijn voor een tekenbeetHet Amsterdam UMC is namelijk erg dichtbij een vaccin tegen de ziekte van Lyme. Het kleine beestje zorgt jaarlijks voor zo’n 27-duizend besmette slachtoffers in Nederland. Maar na de zomer begint het medisch centrum wereldwijd met het testen van een vaccin. Het is nog moeilijk te zeggen wanneer je een prikafspraak kan maken. Maar met positieve resultaten zal het vaccin binnen enkele jaren erg dichtbij zijn.

Disco zonder drempels

Met Disco zonder drempels verzorgt Ricardo Arcari feesten voor mensen met een beperking. En op 3 juli staat er een wel heel speciale editie gepland, namelijk in AFAS Live. Arcari zit zelf vanaf zijn geboorte in een rolstoel en treedt op als DJ Cripple X. Aan het Parool vertelt hij dat plaatjes draaien niet het belangrijkste doel is van zijn feesten. Hij organiseert ze vooral om het uitgaansleven voor mensen met een beperking te bevorderen. Volgens Arcari zijn er voor die groep namelijk veel te weinig mogelijkheden. Hij is er dan ook van overtuigd dat Disco zonder drempels XXL één groot feest wordt. 

Enzym dat plastic eet

De Universiteit van Texas heeft een nieuw enzym ontwikkeld dat plastic binnen 24 uur kan opeten. Dat schrijft Forbes Magazine. Dankzij kunstmatige intelligentie konden de wetenschappers succesvol een nieuw type enzym maken dat PET-plastic volledig kan afbreken. Daarmee hopen ze het wereldwijde plastic afvalprobleem op te lossen. Al eerder waren er pogingen om dit enzym te ontwikkelen. Toen waren deze moleculen kwetsbaar voor bepaalde temperaturen en zuurgraden.Met het nieuwe enzym kan plastic voor het eerst worden opgegeten buiten een laboratorium.

App voor huidaandoeningen zwarte huid

Kunstmatige Intelligentie wordt bij huidaandoeningen gebruikt om een betere diagnose te krijgen. Maar veel van deze systemen zijn voorzien van data van mensen met een witte huid. Ook afbeeldingen van huidaandoeningen zijn veelal van witte mensen. Daarom is Avery Smith de app Melalogic gestart, schrijft website Reasons to be Cheerful. Smith is app-ontwikkelaar en verloor zijn zwarte vrouw aan een melanoom. In de app die hij maakte zijn 14 type huidaandoeningen te vinden bij een gemêleerde huid. Van lichte aandoeningen als acne tot meer complexe aandoeningen als melanomen. Smith hoopt dat deze app een unieke informatiebron voor huidaandoeningen bij zwarte mensen wordt.

Reizen met een hyperloop

In 2030 kunnen we in Europa waarschijnlijk gaan reizen met een hyperloop. Dat voorspelt medeoprichter Mars Geuze van het bedrijf Hardt Hyperloop. In Veendam wordt er deze zomer een baan gebouwd die de magnetische zweeftrein gaat uittesten. En over vijf jaar verwacht Geuze dat de veiligheidstesten zijn afgerond. Dan kunnen er korte verbindingen aangelegd worden naar bijvoorbeeld vliegvelden. Momenteel lijkt de zweeftrein een futuristisch vervoersmiddel. Maar de aanleg van zo’n verbinding neemt minder ruimte en geld in beslag dan een klassieke hogesnelheidslijn.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store