NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Studie: sociale stad is een betere stad, en meer nieuws

3 juni 2021

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van donderdag 3 juni 2021. 

Studie: sociale stad is een betere stad

In gemeenten waar veel bloeddonoren zijn en waar veel inwoners geven aan goede doelen, is ook meer werk minder criminaliteit. In een notendop is dat de conclusie van een studie waar Trouw vandaag over schrijft.

Onderzoeksbureau SEO vergeleek de situaties van Delft en Zwolle met elkaar. Deze twee steden zijn vergelijkbaar qua grootte, gemiddelde welvaart en de aanwezigheid van studenten. Ondanks deze overeenkomsten is er in Delft meer criminaliteit en zijn er minder mensen aan het werk dan in Zwolle.

Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de mate waarin inwoner naar elkaar en de rest van de wereld omkijken. Om deze 'sociale cohesie' te meten, keken ze naar de aanwezigheid van filantropie onder inwoners, het aantal bloeddonoren en de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen. Deze factoren zijn volgens het bureau een goede indicatie hoe solidair en altruïstisch mensen zijn.

Volgens de onderzoekers is het niet makkelijk om de sociale cohesie in een stad te versterken. Wat in ieder zal helpen, is goed onderwijs voor alle groepen in de samenleving.

NASA gaat 'verloren bewoonbare planeet' bestuderen

Voor het eerst in tientallen jaren heeft NASA weer plannen om naar Venus te gaan. Er staan twee wetenschappelijke missies op de agenda, voor 2028 en 2030.

Volgens wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie is er nog 'verbazingwekkend weinig' bekend over de planeet. Ze willen onder meer te weten komen hoe de atmosfeer van Venus zich heeft ontwikkeld en of er ooit een oceaan was op de planeet.

Experts vermoeden Venus vroeger een klimaat had dat leek op dat van de aarde. Dat is nu wel anders: inmiddels is het op de planeet gemiddeld 460 graden.

Tsjechisch parlement zet stap richting genderneutrale achternaam

Vooruitgang voor Tsjechische vrouwen die strijden voor een neutrale achternaam. Een ruime meerderheid van het parlement in het land steunt een voorstel dat het mogelijk maakt om de toevoeging bij achternamen van vrouwen weg te laten, dat meldt de BBC.

In Tsjechië is de regel dat de achternaam van een vrouw wordt aangevuld met ‘ova’. Is de achternaam bijvoorbeeld Novak, dan wordt het Novakova. Het parlement vindt dat vrouwen in de toekomst moeten kunnen kiezen of ze zo'n toevoeging willen of niet. De Tsjechische senaat nog met het voorstel instemmen.

Chileense president wil huwelijk voor niet-hetero's mogelijk maken

De Chileense president Piñera heeft beloofd werk te maken van een wetsvoorstel dat het ook voor niet-hetero's mogelijk maakt om te trouwen. Een verrassende zet van de conservatieve president, zo schrijft de BBC.

In zijn jaarlijkse toespraak zei de president dat de tijd voor gelijke huwelijkskansen is gekomen, en dat hij het wetsvoorstel ‘met spoed’ gaat oppakken. Het voorstel ligt al een tijd lang bij het congres.

De LHBTI-beweging van Chili noemt de aankondiging ‘historisch’. Conservatieve coalitiegenoten van Piñera zijn tegen het plan.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store