NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht: Geld voor vuurwerkafval

23 december
Geld verdienen met vuurwerkafval in Zeewolde, papier produceren zonder grondwater in Gelderland en een historische deal om wereldwijd natuur te beschermen. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Geld voor vuurwerkafval  

Knallend het jaar uit en op 2 januari weer schone straten. In Zeewolde is de actie 'Straat schoon is een makkie, een euro voor een zakkie' opgestart, schrijft Omroep Flevoland. Inwoners kunnen die dag hun vuurwerkafval weer inleveren en krijgen een euro voor elke volle ingeleverde vuilniszak met vuurwerkafval. Vuurwerkrestanten moeten op een veilige manier worden opgeruimd, want vuurwerk kan nog smeulen of gloeien. Dus twijfel je, maak het afval dan eerst nat, voor je het in de vuilniszak gooit.

Papier gemaakt zonder grondwater 

In Gelderland gaan vier papierfabrieken uit Eerbeek en Loenen proberen te werken zonder gebruik van grondwater meldt het reformatorisch dagblad. Voor papierproductie is veel water nodig en het doel is om het waterverbruik volledig circulair te maken. Als dit lukt wordt er in totaal 3,6 miljoen Veluws bronwater bespaard. Het proefproject start in 2023.

Alleen met kerst, een noodkreet op Twitter

Samen de feestdagen vieren, maar wat als er niets is om naar uit te kijken? De Tilburgse Bryan vierde kerst al ruim 7 jaar alleen en keek niet bepaald uit naar de feestdagen, vertelt hij aan Omroep Brabant. Na een noodoproep op Twitter, startte hij een Facebookpagina op voor eenzame jongeren. Een platform waar activiteiten worden geplaatst en de plek om te ontmoeten. Op 23 december houdt Bryan een kerstborrel in Molenschot waar eenzame jongeren nieuwe maatjes kunnen vinden.

Economische groei voor WK-finalist

Uit Brits onderzoek blijkt dat een kampioenschap leidt tot economische groei na het toernooi deelt de Telegraaf. Argentinië zou daar het meest van profiteren met 0,25 procentpunt extra economische groei in de eerste twee kwartalen na het winnen van de WK-titel. De WK-finale wordt immers door naar verwachting de halve planeet bekeken. Voor Brazilië nam de export bijvoorbeeld "buitensporig" toe na het winnen van het WK in 2002.

Historische deal Biodiversiteitstop VN

De deelnemende landen zijn in Canada tot een akkoord gekomen over natuurbehoud. Onderdeel van de afspraak is dat over zeven jaar zeker 30 procent van al het land en water op aarde beschermd gebied moet zijn, vermeldt het AD. Momenteel is slechts 17 procent van het land beschermd en 10 procent van het water. Er komt een fonds waarin per jaar uiteindelijk 200 miljard dollar wordt geïnvesteerd, om in 2030 subsidies te verstrekken aan projecten die aan natuurbescherming doen.

Moderne seks educatie op school

Op het GSG Guido in Arnhem wordt het taboe om te praten over seks doorbroken, schrijft Omroep Gelderland. Trainers van InDifferent geven les over seks, denk hierbij aan openheid en aandacht voor verschillende vormen van geaardheid. Wat InDifferent anders maakt: de manier waarop de lessen gegeven worden. Er wordt gebroken met de traditionele sekseducatie die vaak gaat over het negatieve en het gevaar rondom seks, hoe word je niet zwanger en krijg je geen soa's. De wethouder vindt het heel belangrijk dat dit verder in zijn stad wordt uitgerold en maakt zich hier hard voor.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store